«Комунальне підприємство досі не має бронювання працівників, а їх і так бракує», – директор КП «Броваритепловодоенергія» | Трибуна

«Комунальне підприємство досі не має бронювання працівників, а їх і так бракує», – директор КП «Броваритепловодоенергія» | Трибуна
10 Червня 2024, 19:05
Поділитися:

На крайній позачерговій сесії КП «Броваритепловодоенергія» з бюджету громади виділили фінансову допомогу в розмірі 11 млн 970 тис. грн на покриття видатків із заробітної плати та сплату за енергоносії. Проте і ці кошти не допоможуть вирішити основну проблему підприємства –  брак рук робочих спеціальностей. І не лише це.

Директор КП «Броваритепловодоенергія» Григорій Голубовський повідомив, що на сьогоднішній день бракує близько 15-17% робочого складу – це водії, слюсарі, електрозварювальники тощо. Тобто є потреба саме в тих робочих спеціальностях, руками яких усуваються аварії і проводиться обслуговування мереж із водопостачання та водовідведення. Відомо, що аби влаштуватись на роботу на підприємство, чоловіки мають офіційно оновити дані у ТЦК, проте не всі встигли чи хочуть це зробити.

«Ситуація наразі дуже складна: на сьогоднішній день жодне комунальне підприємство громади не має бронювання особового складу працівників. Ті 50% працівників, які мають право на відстрочку від мобілізації, до цього часу не затверджені, тож ризик бути призваним до армії залишається для всіх співробітників до 60-ти років», – зазначив Голубовський на спільному засіданні комісій 7 червня.

Зі слів директора КП, аби поповнити робочий склад, задіюють всі можливі ресурси – звертаються до центру зайнятості, відповідних профтехучилищ, запрошують на практику молодих спеціалістів і студентів тощо.

«Навіть маючи обладнання, ми фізично не можемо забезпечити швидке обслуговування мереж. У нас на три вантажних автомобілі – один водій, а середній вік персоналу 62-63 роки… Ви ж розумієте, що вимагати від людей, яким за 60 – 70, а деяким навіть за 80 років, якихось неймовірних результатів – це складно», – зазначив Голубовський.

Розмір зарплат лишає бажати кращого

Не секрет, що вагомим чинником, який пливає на заохочення до роботи в галузі життєзабезпечення міста, є заробітні плати. Для КП вони розробляються в рамках галузевих угод, які чітко визначають максимальний і мінімальний рівень ставок робочого персоналу. Голубовський зазначив, що переглянути рівень зарплат до підвищення тарифів, немає можливості – зарплатний фонд просто не дозволяє цього зробити. Відтак 9-10 тис. грн, які співробітники комунальних підприємств отримують на руки, не особливо приваблюють чоловіків на роботу.

Ріст витрат на енергозабезпечення критичної інфраструктури

Через постійні відключення електроенергії витрати підприємства значно зросли: витрати на перекачку води і стоків за рахунок генераторів перевищують звичайні тарифи у 7-8 разів. У той же час тарифи «по воді» не переглядались 4 роки, збитки підприємства за 1 квартал перевищили 40 млн грн переважно через різницю в тарифах, яку покривають для населення.

Також Голубовський зазначив, що ситуація з енергозабезпеченням у найважчі періоди 2022/23 років була стабільніша, ніж зараз, відтак підприємство має необхідність у закупівлі додаткових генераторів і обладнання на орієнтовну суму 50 млн грн, тож планують у найближчому майбутньому просити ці кошти з бюжету громади.

Читайте також:

На ремонт міжбудинкових проїздів у Броварах додали коштів. Де саме відремонтують

Порятунок озера Білого в Броварах: що роблять для цього комунальники?

У Броварах вартість послуг асенізаторів здешевшала. Але це ненадовго

У Броварах бювети під час відключення електроенергії не працюватимуть. Чому і що робити?

 

Джерело: Трибуна – Бровари