Кому належать стіни столичних будинків

image
7 Листопада 2019, 12:58
Поділитися:

Кияни, як і інші громадяни України, за Законом «Про особливості здійснення права власності  у багатоквартирному будинку» (№ 417) з 2015 року є співвласниками своїх багатоквартирних будників. Минуло вже кілька років, а люди досі погано усвідомлюють, за що відповідають у своєму будинку. «Вечірній Київ» з’ясував подробиці, аби донести до містян таку необхідну інформацію.

– Законом повна відповідальність за стан споруди і території навколо покладена на його мешканців, – говорить начальник управління розвитку житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунального господарства КМДА Віра Радченко. – Список власності, яким володіють мешканці в багатоквартирному будинку дуже великий, і це не тільки квартира. Поясню, що належить мешканцям будинку:

  • парадне, дах, технічні приміщення під дахом (також у спільній власності, і ніхто не має права цю власність псувати, займати);
  • сміттєпровід, від якого можна, ухваливши рішення на зборах мешканців, відмовитися;
  • сходи, сходові клітини, підвал, фундамент також належать мешканцям будинку, а точніше тим, хто є власникам квартир;
  • інженерні комунікації теж ваші спільні: всі мережі, що обслуговують більше однієї квартири, перебувають у спільній власності мешканців будинку. Це і трансформатори, електропроводка, труби по стояках (вода, каналізація, газ, опалення), котли та насоси, теплопункти у підвалах;
  • зовнішні і несучі стіни також належать всім. Їх можна утеплювати, прикрашати, за рішенням більшості співвласників. Руйнувати – ні. Таким чином, список власності, яким ви володієте в багатоквартирному будинку, не обмежується однією лише вашою квартирою. Про це потрібно знати аби чітко уявляти свої права і обов’язки.

– Що ж є в індивідуальній власності мешканців?

– Квартири та нежитлові приміщення є самостійними об’єктами права приватної власності (особистої або загальної) фізичних або юридичних осіб. Тобто в них є свої власники, відомості про яких внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Що стосується решти майна багатоквартирного будинку, то воно є спільною сумісною власністю і належить усім фізичним, а також і юридичним особам, які є власниками окремих приміщень у багатоквартирному будинку.

– А що категорично забороняє законодавство?

– Повністю заборонено реєструвати права власності на весь багатоквартирний будинок як окремий об’єкт права власності. Тобто ніхто не може бути єдиним господарем споруди, де живуть власники квартир. Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути розділене між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку. Підкреслю, що право власності на спільне майно багатоквартирного будинку існує у власників приміщень в силу закону, тому ніяких додаткових дій з метою підтвердження існування відповідного права здійснювати не потрібно (з цього приводу є однозначне рішення Конституційного суду України від 02.03.2004 р. № 4-рп / 2004).

– До чого призводить не усвідомлення відповідальності за весь свій будинок?

– На жаль, будинки з року в рік старіють. Майже половина житлових будинків у країні мають незадовільний фізичний стан. А у Києві близько 80% багатоквартирних споруд потребують комплексного капітального ремонту. Орієнтовна сума необхідних для столиці коштів – 10 мільярдів гривень. У фінансуванні ремонтів мають бути поєднані зусилля держави, муніципалітету і будинкової громади, тобто власників квартир, і тільки тоді можливо забезпечити величезну потребу в ремонтах, яка сьогодні є.

У столиці вже не перший рік по усіх районах проводять кампанії з популяризації механізмів співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва. Міська влада пропонує киянам скористатися вигідним механізмом, який передбачає, що співвласники сплачують лише 30% вартості робіт, а 70% сплачується з бюджету м. Києва. Діють також програми «90% на 10%», «95% на 5%». Ознайомитися з програмою докладно можна на сторінці Департаменту житлово-комунальної інфраструктури.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ