Компанія ENSO та її досвід збереження бізнесу під час воєнних дій

Компанія ENSO та її досвід збереження бізнесу під час воєнних дій
13 Жовтня 2022, 10:42
Поділитися:

В нашій країні триває повномасштабна війна, але девелоперська компанія ENSO змогла організувати свою роботу так, щоб задовольняти потреби своїх клієнтів.

Не дивлячись на те, що багато українців виїхало з країни, її економіка має працювати. Це стосується і будівельного бізнесу, який не може зупинитися навіть при таких умовах. Економічний фронт держави здатен функціонувати лише в тому разі, якщо її компанії будуть працювати і сплачувати податки зі своїх доходів. Головне, що потрібно зробити для цього, – пристосуватися до нових умов та процесів. Бізнесу потрібно шукати такі шляхи, які допоможуть йому розвиватися, не дивлячись ні на що. Мінімум, чого потрібно досягти – це зберегти цінність свого продукту для споживачів.

Під час війни керівництво кожної компанії повинно піклуватися про збереження свого колективу. Багато людей залишилося вдома, але значна їх кількість виїхала в інші регіони чи навіть за межі країни. ENSO вдалося зберегти колектив і сьогодні робота компанії організована доволі добре. В перші дні вторгнення, хоча було дуже важко, девелопер зміг убезпечити кожного свого працівника. Члени колективу продовжили свою роботу в Києві чи з інших куточків світу онлайн. Окремі спеціалісті стали волонтерами безпосередньо в місті.

Столичний ринок нерухомості, що цілком очікувано, декілька місяців не міг працювати в звичному режимі. Але цей період скінчився, і компанія ENSO змогла відновити роботу. Для її фахівців це не стало несподіванкою і вони знов почали активно працювати, хтось в київському офісі, а хтось – віддалено з інших міст та країн. Впродовж певного часу, найімовірніше, можливою буде лише подібна комбінована схема роботи.

Керівництво ENSO це розуміє, тому докладає всіх зусиль для збереження своєї команди. Воно намагається активно долучати до робочих процесів тих співробітників, які на сьогодні ще відсутні в столиці. Це приблизно 20% фахівців. Компанія з власної ініціативи не звільнила жодну людину, і лише 10 співробітників висловили бажання покинути її . Це, здебільшого, були адміністративні працівники. Весь керівний склад, разом з фахівцями тонкої спеціалізації, залишився на місці.

Дії людей, що звільнилися з компанії, цілком можна пояснити – вони приймали рішення під впливом сильного стресу. Також їм, ймовірно, було дуже важко не брати участі в робочих процесах впродовж певного часу. Але, як відзначають в ENSO, сьогодні компанія, не дивлячись на всі складнощі, повністю готова працювати, надавати якісні консультації та залучати нових клієнтів.