Комісія зловила «на гарячому» малолітніх любителів алкоголю та куріїв: результати першого профілактичного рейду

image
27 Травня 2019, 20:59
Поділитися:

У Броварах робоча група розпочала рейди із виявлення фактів продажу дітям спиртних напоїв та тютюнових виробів. А також перевіряючі спробували «на гарячому» спіймати неповнолітніх, які розпивають алкоголь, курять, вживають  наркотичні/психотропні речовини чи гуляють у пізній час. З яким «уловом» повернулися члени робочої групи із першого рейду?

 Робочу групу задля проведення профілактичного рейду створено розпорядженням міського голови від 22 травня 2019 р. за №105-ОД.

24 травня, у день свята Останнього дзвоника, протягом 5 годин: із 20:00 до 01:00 25 травня, перевіряючі об’їхали парки «Приозерний», «Шевченка», «Перемога», кілька  магазинів, кафе та нічних клубів. Як повідомив журналістам «Трибуни» інспектор ювенальної превенції відділу превенції Броварського відділу поліції Едуард Колядич, за результатами проведення рейду складено 5 адміністративних протоколів.

Перші протоколи перевіряючі склали на першому ж «об’єкті»: у парку «Приозерний». За словами інспектора, рейд відбувався в той час, коли працівники поліції, МНС продовжували пошуки зниклого учня 2-ої школи. Нагадаємо, тіло Дмитра Маляренка знайшли водолази наступного дня в озері парку «Приозерний». За попередньою інформацією, підлітки, серед яких був і Дмитро, розпивали на березі озера алкоголь.

Уже біля входу в парк «Приозерний», зокрема біля магазину «Біля озера», члени робочої групи помітили групу, яка вживала алкогольні напої. Серед них був і 17-літній хлопець. Інспектори склали адмінпротокол за ч. 1 ст. 178 АКУ «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді».  Підлітка передали в руки рідних, які приїхали на виклик правоохоронців.

Під час рейду

Згодом члени робочої групи затримали двох неповнолітніх – 15-річних хлопців  –  які близько 21 год гуляли в парку без нагляду дорослих. Інспектори ювенальної превенції склали ще два адмінпротоколи за ч. 1 ст. 184 АКУ «Невиконання батьками або особами, які їх заміняють, обов’язків щодо виховання дітей». Це порушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 750 до 1500 грн). Члени робочої групи викликали батьків неповнолітніх, провели з ними профілактичну бесіду та передали дітей.

За інформацією Едуарда Колядича, ще два адмінпротоколи  за ч. 1, ст. 175 АКУ склали на двох 17-літніх юнаків, які курили біля кафе «Рибка».

Далі робоча група переїхала в парк ім. Т.Г. Шевченка. Як розповів журналістам «Трибуни» член комісії, депутат міської ради Сергій Батюк, у парку порушень не виявили. А от біля магазину «АТБ», що неподалік, зловили «на гарячому» дорослого чоловіка, який купив та передав 14-літньому пиво. На місце події  комісія викликала батьків неповнолітнього. Однак рідні проігнорували процедуру складання протоколу і фактично із сином утекли. Члени комісії провели профілактичну бесіду із персоналом магазину.

Подібна ситуація склалася і в кафе «Мангал-парк», що на вул. Лісова, 1, де комісія застала неповнолітніх, які курили кальян та вживали слабоалкогольні напої, принесені з собою. На прохання надати контакти батьків, підлітки надали неправдиву інформацію. За словами інспектора ювенальної поліції, хлопці поводилися неадекватно і врешті-решт просто втекли. Однак у правоохоронців залишився  відеодоказ,  який і допоможе їм розшукати порушників та притягнути їх до відповідальності.

За словами Сергія Батюка, перевірка не виявила порушень у ресторані «Бакинський двір», кафе «Олівер Твіст», «У лісі», «Золота рибка» (Торгмаш), нічних клубах «Бібліотека» та «Позитив». Не було порушень і в нічному клубі «Квінс», що на вул. Гагаріна. Однак близько першої години біля нічного закладу  в компанії дорослих чоловіків члени комісії впізнали неповнолітнього, який перебуває на спецобліку. Інспектори ювенальної поліції викликали сестру підлітка, яка і наглядає за братом. Як повідомив  Едуард  Колядич, із родиною проведуть профілактичні бесіди.

Інспектори ювенальної поліції складені протоколи направлять до суду, де служителі Феміди приймуть відповідні рішення по кожному випадку. Члени робочої групи планують створити комісію на постійній основі та продовжувати проводити подібні рейди регулярно.

Фото – надані  службою у справах дітей та сім’ї Броварської міськради. Головне фото – із Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари