Коливання цін на українські продукти – не все дорожчає 

Коливання цін на українські продукти – не все дорожчає 
29 Січня 2025, 09:07
Поділитися:

Українські виробники моркви впевнено підвищують відпускні ціни на свою продукцію. Про це повідомляють аналітики EastFruit. Чергове зростання цін у цьому сегменті ринку пояснюють підвищеним попитом гуртових компаній та роздрібних мереж, які продовжують активно закуповувати моркву для подальшої реалізації.

Станом на поточний тиждень, морква зросла в ціні до 23-30 грн/кг ($0,55-0,71/кг) залежно від якості та обсягів партій, що в середньому на 15% більше, ніж наприкінці минулого тижня. Основними факторами зростання стали скорочення пропозиції некондиційної продукції, оскільки постачання з необладнаних складів значно впали, та активний попит.

Деякі великі господарства стримують продаж моркви високої якості, очікуючи подальшого підвищення цін. На сьогодні морква в Україні коштує в середньому у 2,6 раза дорожче, ніж торік. Аналітики припускають, що наступного тижня фермери можуть знову підняти ціни через збереження високого попиту.

Яблука теж ростуть в ціні

Зростання цін на яблука у сезоні 2023/2024 має локальні та глобальні причини. Про це розповів Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit, під час форуму «Інтенсивне садівництво».

Локальною причиною стала нижча врожайність у Україні та деяких великих європейських країнах, що супроводжується високими цінами на технічне яблуко. Це дало можливість виробникам вигідно продавати урожай на переробку, що, у свою чергу, призвело до підвищення цін на свіжі яблука.

Серед глобальних причин – скорочення врожаю яблук у Європі загалом та криза на світовому ринку апельсинового концентрату. Через кліматичні проблеми в Бразилії, найбільшому виробнику концентрату, спостерігається небувалий розвиток шкідників і хвороб, що вплинуло на зменшення обсягів збору апельсинів. Як наслідок, зростання цін на апельсиновий та яблучний концентрати тисне на ринок свіжих яблук.

А от вершкове масло – навпаки 

Аналітик УКАБ Максим Гопка прогнозує, що здешевлення молочних продуктів можливе навесні або на початку літа, коли збільшуються надої молока. У цей період, через надлишок пропозиції молока-сировини, традиційно знижується його ціна, що може позитивно вплинути на вартість вершкового масла.

Ціни на вершкове масло в Україні зросли майже на 80% у порівнянні з 2023 роком. Наразі цей продукт у супермаркетах коштує близько 110-115 гривень за 200 грамів. Основними причинами подорожчання аналітики називають зростання вартості молока-сировини на 40%, використання генераторів через перебої з електроенергією та загальне збільшення витрат на електроенергію і податки.

Проте, більш ефективні методи збору врожаю і сучасна техніка можуть допомогти знизити ціни на продукти, і и цьому дуже допомагає доставка техникі з-за кордону. Доставка сільськогосподарської техніки з США стала значно доступнішою з КТ Форвардинг, що дозволяє українським фермерам ефективніше розвивати свій бізнес і адаптуватися до сучасних викликів ринку.