“Колиска духа”, “Пряничний будинок” і не тільки: ТОП найкрасивіших особняків столиці

image
22 Січня 2024, 12:16
Поділитися:

Архітектура столиці вражає своєю різноманітністю та унікальністю. Журналісти 44.ua підготували добірку найкрасивіших маєтків Києва.

Прибутковий будинок Сироткіна – колишній готель “Лейпциг”

Будинок Сироткіна є пам’яткою архітектури та знаходиться у центрі Києва. Він був побудований у 1902 році в стилі ренесансу. Розробкою проєкту займався архітектор Карл Шиман. В ті роки будівля вважалася найвищою в Києві, адже мала висоту 42,5 метра.

Також цей будинок унікальний тим, що він був першим, в яких з’явився ліфт і парова опалення.

Квартирі верхніх поверхів здавали мешканцям, а на нижніх функціонували магазини, кафе та аптеки. В 1906 році в маєтку відкрили кафе “Маркіза”, про яке писав Михайло Булгаков у романі “Біла гвардія”.

Де: вулиця Прорізна, 39/24.

Особняк Полякова

Будівля 1910 року є столичною пам’яткою архітектури та знаходиться в Печерському районі. Особняк у стилі бароко спроектував архітектор Ф. Троупянський.

Де: вулиця Михайла Грушевського, 22.

Особняк Ковалевського

Особняк Ковалевського – пам’ятка історії та архітектури початку XX століття, на розі вулиць Пилипа Орлика та Шовковичної у Києві. Будівля була зведена у 1911-1913 роках за проєктом архітектора Павла Альошина на замовлення дворянина польського походження Миколи Вікторовича Ковалевського.

Особняк у романському стилі нагадує середньовічний замок.

Де: вулиця Шовковична, 1/15.

Особняк Ікскюль-Гільдебранда

Особняк Ікскюль-Гільдебранда або “Пряничний будинок” в неоготичному стилі був зведений у 1902 році за проєктом інженера Миколи Вишневецького. Декоративні елементи, загострені башти, підвісні колони, аркбутани та вузькі витягнути вікна ствооюють асоціацію з казковим будинком.

В особняку було 6 пятикімнатних та семикімнатних квартир, які здавали в оренду.

Де: вул. Шовковична, 19.

Будинок барона Гессельбейна

Прибутковий будинок або як його ще називали “Колиска Духа” у стилі раннього модерну був побудований у 1901-1903 роках на замовлення барона Вільгельма Гессельбейна.

У радянські часи будівлю націоналізували та використовували в якості комунальних квартир для посадовців.

Фронтон будинку прикрашає маска Хроноса. Будівлю прикрашають голови корибантів, демонів рослинних сил землі, а замковий камінь арки увінчаний головою жіночого божества, матері Зевса.

Де: вулиця Городецького, 15.

Будинок із химерами

Чи не найвідоміша пам’ятка Києва в неоготичному стилі була зведена у 1903 році за проєктом відомого архітектора Владислава Городоцького. Погляд містян та гостей міста досі ніби магнітом притягують міфологічні та мисливські сюжети на фронтоні.

На сходових прорізав всередині будівлі є світильник у вигляді гігантського сома, а на стелі ліпнина з кораблем і спрутом. З боків від мармурових сходів розиашувалися казкові птахи.

Сьогодні тут розташовується резиденція Президента України.

Де: вул. Шовковична, 17/2.

Раніше ми писали про кулінарні візитівки столиці: ТОП-6 легендарних страв Києва, які ми так любимо.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”. Там ми публікуємо ще більше новин Києва, Київщини та України, щоб ви завжди були в курсі всіх подій та нічого не пропустили.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua