Коли жінці потрібно звернутися до уролога: перші тривожні симптоми

image
21 Листопада 2019, 18:40
Поділитися:

Вважають, що уролог – суто чоловічий лікар. Однак насправді він допомагає вилікувати хвороби сечового міхура, сечовипускального каналу, сечоводів, наднирників, нирок, передміхурової залози та навіть статеві інфекції — як у чоловіків, так і у жінок.

У цій статті ми, спільно зі спеціалістами Дніпровського медико-хірургічного центру ім. М. І. Пирогова та 1-им супермаркетом медичного одягу «Люди в Білому», розповімо про урологічні проблеми, з якими найчастіше зіштовхуються жінки, та які вони мають симптоми.

 

Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ)

Зростання кількості подібних захворювань пов’язане з початком статевого життя у ранньому віці та невикористанням засобів захисту — презервативів. Зараження статевими інфекціями відбувається безпосередньо під час статевого акту. Різні венеричні захворювання мають різні симптоми. Але насторожити жінку повинні незвичайні виділення, свербіж та печіння в зовнішніх статевих органах, хворобливе сечовипускання, біль при статевому акті.

Такі інфекції викликають ускладнення та можуть спровокувати безпліддя, хронічні урогенітальні та онкологічні захворювання. Якщо жінка мала незахищений статевий акт з новим партнером та спостерігає один із симптомів прояву інфекції, рекомендуємо звернутися до уролога або гінеколога на обстеження, наприклад, у клініку лазерної медицини MedCity.

Пісок у нирках  

Саме так у народі називають сольовий діатез. Основна ознака – накопичення солі у нирках та частково у сечовому міхурі. Захворювання дуже поширене. На нього страждають особи старші 20 років. Причиною є занадто солона, копчена, жирна їжа та мала кількість води, що випивається. Видільна система не справляється з навантаженнями, і в нирках осідає так званий пісок.

Перші ознаки захворювання – розлади сечовиділення, біль у попереку та нирках. Згодом больові відчуття лише наростають та можуть спровокувати коліки. У випадку появи таких симптомів необіхдно звернутися саме до уролога, який призначить аналіз сечі, крові, УЗД сечового міхура та нирок.

Через велику кількість відкладень, пісок може перетворитися на камені й хвороба переродиться у сечокам’яну. Щоб цього уникнути, потрібно вчасно вилікувати сольовий діатез, а також дотримуватися дієти та відновити водний баланс.

Запалення

Запальні хвороби сечостатевої системи — це інфекції нирок, сечоводів, сечового міхура та уретри. Найпоширеніші – цистит та пієлонефрит. Жінки через анатомічні особливості сечостатевої системи більше схильні до її інфікування, ніж чоловіки. Приблизно 40% жінок, 12% чоловіків та 1-2 % дітей хоча б раз в житті хворіють на цистит.

Кількість випадків появи недуги збільшується влітку. Її провокує переохолодження під час купання. Також одними з основних причин запалення лікарі називають недотримання особистої гігієни та використання нестерильного медичного інвентарю. Експерти з компанії «Люди в Білому» застерігають: не соромтеся запитувати про одноразові інструменти, простирадла для крісел та кушеток, тощо. Крім того, доречним буде поцікавитися у лікаря про чистоту його робочого одягу.

Основні ознаки інфекції — часте сечовипускання, біль або печіння під час нього, помутніння сечі та поява в ній домішок крові, біль внизу живота.

При перших підозрах на запалення потрібно негайно звернутись до лікарні. Запальні захворювання сечостатевої системи швидко переходять з гострої форми в хронічну, вилікувати яку повністю неможливо.

Захворювання пієлонефритом особливо небезпечне для вагітних жінок. При виникненні ускладнень потрібні госпіталізація та підтримуюча терапія. Перед госпіталізацією пацієнтка у поважному стані має подбати про стерильні речі, зокрема лікарняний одяг, котрий необхідно взяти з собою до стаціонару. 

 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ