Коли в Києві подивитися фільми-переможці Одеського кінофестивалю

image
22 Липня 2019, 12:06
Поділитися:

10-ий Одеський міжнародний кінофестиваль днями оголосив переможців. Головними тріумфаторами фестивалю, яких визначають глядачі, цьогоріч стали українські фільми. Знайомимо з ними та розповідаємо, коли можна подивитися стрічки у столичних кінотеатрах.  

Картина «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва розділила Ґран-прі у Міжнародній конкурсній програмі з грузинсько-шведською картиною Левана Акіна «А потім ми танцювали». За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму, згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов. У липні «Додому» став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF). В український прокат фільм вийде 7 листопада. 


Ґран-прі у Національній конкурсній програмі отримала картина «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча. Ця нагорода на ОМКФ вручалася вперше. Крім того, фільм «Мої думки тихі» виборов ще 3 нагороди Національного конкурсу: диплом ФІПРЕССІ за найкращий український повнометражний фільм; «Золотий Дюк» за найкращу акторську роботу, який отримала Ірма Вітовська, та Спеціальну згадку журі, присуджену актору Андрію Лідаговському. Це історія про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» і вирушити у «привабливу Канаду». Подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється найменш придатна для цього людина – мама Вадима. Прокат стрічки планується на березень 2020.

Найкращим українським короткометражним фільмом, за версією журі Національного конкурсу, стала незалежна картина режисерки Оксани Казьміної «Секрет, Дівчинка та Хлопчик». Це відео, у якому дорослі представлені як діти, істоти до гріха, ще не ув’язнені соціальними і гендерними конструктами, до сексуальності та сім’ї з її фройдистськими ролями батька й матері, демонстрували у рамках виставки «Свій простір» у PinchukArtCentre.

Найкращим повнометражним фільмом визнали документальну стрічку «Тато – мамин брат». Ця ж картина перемогла й у номінації «Найкраща режисерська робота», тож  Вадиму Ількову вручили два «Золотих Дюка». У цьому зворушливому сімейному портреті богемний співак та художник стає батьком своєї п’ятирічної племінниці, коли психічне здоров’я його сестри погіршується. Несподівано для себе він опиняється у ситуації, коли має балансувати між казками на ніч та провокативним мистецтвом, дитячими іграми та бурхливим нічним життям. У Києві картину демонстрували у рамках фестивалю Docudays UA, а також у кінотеатрах КП «Київкінофільм». 

Фото з Фейсбук-сторінки Держікіно

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ