Коли в Броварах на Торгмаші побудують обіцяну початкову школу: що обіцяє місцева влада | Трибуна

Коли в Броварах на Торгмаші побудують обіцяну початкову школу: що обіцяє місцева влада | Трибуна
14 Травня 2024, 19:20
Поділитися:

Сьогодні виконком підтримав електронну петицію «Збудуємо школу на Торгмаші!» та ухвалив продовжити реалізацію проєкту. Що знову обіцяла влада і на якому етапі проєкт?

Саму петицію створила депутатка Броварської райради, активна мешканка міста Олена Сіверська 22 березня 2024 року. Станом на 08 травня петиція набрала необхідних 350 голосів, відтак її розглянули на засіданні виконавчого комітету.

Авторка петиції від імені мешканців Броварської ОТГ вимагала від міської влади вжити рішучих дій щодо виконання своїх зобов`язань задля будівництва школи на Торгмаші та визначення конкретних термінів його початку.

Що відомо на сьогодні?

Під час засідання виконкому міський голова нагадав присутнім історію питання. Територія в районі вул. Олімпійської була другою чергою забудови міста відповідно детального плану території 2004 року. Тоді передбачалось збудувати 241 тис. 500 м кв житлової площі, а це 3600 квартир. Проте будівництво навчального закладу не передбачалось, каже мер.

У 2017 році до детального плану внесли зміни. Прогнозоване будівництво житлової площі зменшили майже удвічі: до 135 тис. м кв (2 808 квартир). Також новим детальним планом передбачене будівництво навчального закладу на 360 дітей (початкова школа).

Тоді ж підписали договір із компанією «Атлант» на проєктування. Проте виникла певна затримка через переоформлення земельних ділянок від орендарів у власність управління БЖКГІТ.

У лютому 2018 року уклали тристоронній договір між відділом капітального будівництва Броварської міськради (замовник будівництва), ПрАТ «ВПБФ «Атлант» (замовник проєкту), ТОВ «АІММ-ГРУП» (виконавець) на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо об’єкту «Будівництво загальноосвітньої школи I ступеня на території II черги кварталу «Олімпійський».

Наразі проєкт готовий, проте його технічна частина коригується з урахуванням нових норм ДБН і проходить експертизу. Враховуючи воєнний стан у країні, прискіпливу увагу експерти приділяють укриттям, протипожежним та санітарним нормам навчальних закладів.

Після затвердження проєктно-кошторисної документації і отримання позитивного експертного висновку від відповідних служб до будівництва нової школи, залучатимуть різноманітних інвесторів, грантові кошти, Міжнародний інвестиційний банк та інші варіанти фінансування будівництва навчального закладу.

Наразі залишок оплати за виготовлення проєктно-кошторисної документації складає лише 80 тис. грн ( із 2,5 млн грн) і проєктант їх отримає після отримання позитивного експертного висновку з урахування усіх норм ДБН, запевняє Сапожко.

Коли чекати початок будівництва?

Зпрогнозувати, коли ж саме очікувати на отримання експертного висновку по проєкту, наразі неможливо. Зазвичай терміни проходження експертиз коливаються від 1,5 до 2,5 місяців.

Присутня на засіданні Олена Сіверська нагадала, що відповідно до домовленостей, за виготовлення проєкту сплачує ПрАТ «ВПБФ «Атлант». Ця ж будівельна компанія обіцяла звести каркас майбутньої школи. На це міський голова зазначив, що такі розмови велись кілька років тому, проте сьогоднішні настрої забудовника щодо цього будівництва невідомі, оскільки останнім часом це питання не порушувалось.

Таке ми вже чули…

Нагадаємо, ще в березні 2020 року міський голова  повідомив журналістам «Трибуни», що проєкт виготовлений.

Серед основних характеристик об’єкту: будівництво трансформаторної підстанції та комплексу будівель школи, розрахованого на 12 класів (360 учнів). Розрахункова наповнюваність класів – 30 учнів, термін експлуатації – 100 років.

Що завадило тоді отримати експертні висновки і розпочати будівництво – невідомо.

Щоб якось впливати на подальші процеси з початком будівництва школи на Торгмаші, Олена Сіверська запропонувала створити робочу групу, до якої увійдуть представники влади, громади, бізнеса тощо. На це міський голова відповів, що до отримання позитивних експертних висновків по проєкту сенсу в створенні такої робочої групи немає.

Відтак навчальний заклад початкової ланки на Торгмаші, як і 6 років тому, будувати планують, але коли це стане можливим і яким коштом – наразі не відомо.

Читайте також:

Будівництво початкової школи на Торгмаші: як домогтися від забудовника виконання своїх обіцянок?

«На Торгмаші парку не буде. Поки що», –  Євгеній Гредунов

Будівництво початкової ланки ліцею №10: чи підуть діти до нової школи 1 вересня 2024-го?

«Мінування» ліцеїв у Броварах: що кажуть в управлінні освіти та поліції про пошуки «мінерів»?

Джерело: Трибуна – Бровари