Коли і який Спас святкують у 2019 році

image
3 Серпня 2019, 13:02
Поділитися:

Три літніх Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий – церковні свята, присвячені Христу Спасителю, а також народним традиціям, збору першого врожаю, запасам на зиму, дарам щедрої землі та природи. Коли і який Спас святкують у 2019 році  та чому вони так називаються, розповідає «Сьогодні».

Медовий Спас святкують 14 серпня, у середу. З нього починається низка серпневих Спасів, а тому цей день ще називається Перший Спас.

З дня Медового Спаса пасічники починають активний збір меду нового врожаю, який дозволено їсти лише після його освячення в церкві. На Медовий Спас прийнято готувати пироги, коврижки, пряники та пісні млинці з медом, а також безалкогольні напої: збитень, квас, монастирський мед.

Також на цей період припадає збір достиглого маку та освячення води, звідси й інші назви свята – Маковей і Мокрий Спас. А ось християнська церква цього дня відзначає Походження (винесення) чесних древ Животворного Хреста Господнього та початок Успенського посту.

Другий Спас йде слідом за Першим і настає 19 серпня, у понеділок. До цього часу якраз достигали в садах яблука та інші фрукти, починався більш активний збір урожаю, а тому свято отримало назву Яблучний Спас або ж Великий Спас. До Другого Спаса не можна було їсти яблука. А ще з Яблучного Спаса починалися проводи літа і поворот до осені.

Завершує цикл літніх Спасів Третій, який настає у четвер, 29 серпня. Він носить безліч інших назв – Горіховий Спас, Хлібний Спас, Малий Спас, Полотняний Спас, Спас на полотні, а також Холодний Спас. У цей час люди здавна збирали горіхи і запасали їх на зиму, завершували жнива, пекли хліб із зерна нового врожаю, починали посів озимих, проводили ярмарки, де продавали полотна, готуючись до холодів. А церква в цей день шанує Перенесення Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа.

Джерело: Трибуна Бровари