Кого та за що штрафує адміністративна комісія в Броварах

image
9 Квітня 2019, 20:54
Поділитися:

Хто має право складати протоколи про адміністративне правопорушення, за якими правопорушеннями складено їх найбільше, скільки штрафів стягнено з правопорушників та що буде в разі, якщо штраф не сплачено добровільно  – читайте у нашому матеріалі.

Адміністративна комісія при виконкомі БМР діє на підставі Положення, затвердженого рішенням виконкому від 11.12.2018р., та у складі, затвердженому рішенням виконкому від 08.01.2019 р. Головує в комісії – керуючий справами виконкому Костянтин Кузнєцов, заступник голови комісії – Григорій Голубовський.

Комісія діє на підставі Кодексу України про адміністративні правопорушення. Засідання комісії відбуваються один раз на два тижні.

Хто складає та надсилає протоколи про адміністративні правопорушення в адмінкомісію?

Протоколи про порушення надсилаються в Бровари з усієї України. Якщо громадянин скоїв правопорушення в будь-якому місті, але має реєстрацію в нашому, розглядати такі правопорушення будуть у Броварах. Найчастіші з інших міст надходять протоколи щодо порушень правил благоустрою: паркування у недозволеному місці, розклейці оголошень у неустановлених місцях. Та найчастіше скоюють правопорушення в м. Києві у сфері несанкціонованої торгівлі.

Відповідно до ст. 38 Кодексу по АПП, «адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення», тому адмінкомісія приймає протоколи з урахуванням цих термінів. Якщо протокол складено з порушенням вимог ст. 256 Кодексу про АПП, секретар адмінкомісії пише повідомлення з переліком порушень та надсилає його для усунення порушень посадовій особі, яка й склала протокол. Другий екземпляр протоколу про адмінпорушення надсилається самому порушнику.

Хто має право складати протоколи про адміністративні порушення?

Повний перелік таких осіб є в ст. 255 КАПП. Але, в першу чергу, це – посадові особи місцевого самоврядування, поліція та співробітники комунальних підприємств. Якщо проаналізувати статистику складення протоколів про адміністративні правопорушення за 2018-2019 роки, то їх складали посадові особи  наступних органів та КП:

КП «ЖЕК-1», КП «ЖЕК-2», КП «ЖЕК-3»;
ЖЕК «Комфорт-Т»;
управління інспекції та контролю (в минулому році – спецвідділ із контролю за станом благоустрою міста);
управління економіки БМР;
відділ РАГСу;
відділ поліції ГУ Нацполіції в Київській області;
відділ поліції та КП із контролю за станом благоустрою КМДА (традиційно надсилають багато протоколів).

Які правопорушення найчастіше розглядають на засіданнях адмінкомісії?

Найчастіше, судячи зі звітів роботи комісії, розглядаються правопорушення за наступними статтями:

Ст. 150 «Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями». Як правило, порушення стосуються самовільного перепланування приміщень, квартир або їх реконструкції.

Ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Саме за цією статтею складається та розглядається найбільше протоколів. Тут багато залежить від сезону: зимою до 90% протоколів складаються за неналежне прибирання снігу та накриження біля закладів торгівлі та громадського харчування. А у весняно-літній сезон – сміття, покоси, благоустрій та спалювання трави. Трапляються і протоколи «із родзинкою»:  за викидання сміття з машини та  «викидання лушпиння з насіння та недопалків» (в обох випадках – складено поліцією).

Ст. 154 «Порушення правил тримання собак і котів». Саме за цією статтею можуть оштрафувати за прогулянку із собаками без поводків і намордників або в невідведених для цього місцях. Поки що 1 протокол за рік.

Ст. 159  «Порушення правил торгівлі на ринках». Тут найчастіше мова йде про скарги покупців на дії продавців: обважування, недоброякісний товар, тощо.

Ст. 183 «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб». Тобто пожежної охорони, поліції, «швидкої» або аварійних служб. Це дуже поширений привід для складання протоколів про адмінпорушення як в Броварах, так і в Києві – кількість сягає десятків випадків у квартал.

Ст. 212  «Повідомлення неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану та несвоєчасна реєстрація народження дитини». Також дуже поширене адмінпорушення в частині несвоєчасної реєстрації народження дитини. Правда, за цією статтею найчастіше виноситься постанова про скасування покарання, позаяк батьки новонароджених доводять, що не зареєстрували дитину вчасно з поважних причин.

У той же час немає жодного протоколу, наприклад, за статтею 175-1 «Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях» або за  статтею 178 «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді».

Інформація щодо діяльності адміністративної комісії виконкому БМР за останні 5 кварталів викладена в таблиці.

Період Кількість протоколів, що надійшли на розгляд адмін.комісії Кількість протоколів за статтями КАПП України Результат розгляду Сума штрафів
1 кв. 2018 р. 34 Ст. 150- 2 шт.

Ст. 152 – 18 шт

Ст. 183 – 3 шт.

Ст. 212 – 9

Інші – 2 шт.

Постанов про закриття – 10

Постанов про накладення стягнення у вигляді штрафів – 24

12172,0

 

2 кв. 2018 р. 50 Ст. 150 – 2 шт.

Ст. 152 – 23 шт.

Ст. 159 – 3 шт.

Ст. 154 – 1 шт.

Ст. 183 – 9 шт.

Ст. 212 – 12 шт.

Постанов про закриття – 11

Постанов про накладення стягнення у вигляді штрафів – 39

19822,0
3 кв. 2018 р. 37 Ст. 152 – 20 шт.

Ст. 154 – 1 шт.

Ст. 183 – 10 шт.

Ст. 212 – 5 шт.

Ст. 180 – 1 шт.

Постанов про закриття – 11

Постанов про накладення стягнення у вигляді штрафів – 26

10421,0
4 кв. 2018 р. 42 Ст. 150 – 8 шт.

Ст. 152 – 19 шт.

Ст. 181,182, 183 – 5 шт.

Ст. 212 – 6 шт.

Постанов про закриття – 11

Постанов про накладення стягнення у вигляді штрафів – 3, у вигляді попередження – 1

15776,0
1 кв. 2019 р. 57 Ст. 152 – 47 шт.

Ст. 150 – 1 шт.

Ст 212 – 6

Постанов про закриття – 11

Постанов про накладення стягнення у вигляді штрафів – 46

33796,0

 Слід зауважити, що із загальної кількості протоколів, які надходять в адмінкомісію, майже половина – з інших міст України. Кількість протоколів щодо порушення правил благоустрою, складених саме в м. Бровари, – мінімальна. Найкращі показники – у Броварського відділу поліції. Якщо казати  конкретно про спецвідділ із контролю за станом благоустрою міста, то їх «результат» в 2018 році –  від 0 до 3 протоколів у квартал – не може вважатися належним. Суми нарахованих штрафів також вкрай незначні, суми сплачених – і того менше. Однак відчувається, що під тиском громадськості кількість протоколів щодо порушення благоустрою в цьому році збільшилася (до 18 в квартал). Але й цього, звісно, замало.

Суми та порядок стягнення штрафів за адміністративні порушення

За підсумками засідання адмінкомісії виноситься Постанова або про закриття справи, або про накладення стягнення у вигляді попередження чи штрафу.  Присутнім на комісії порушникам квитанція про сплату штрафу вручається одразу, іншим – поштою. На оскарження постанови надається 10 днів. Оскаржити рішення адмінкомісії можна рішенням виконкому або в суді, після чого постанова вступає в законну силу і у порушника є три місяці для сплати суми штрафу. Якщо протягом цього строку штраф не сплачено, справа передається у державну виконавчу службу із усіма наслідками.

Інформація буде неповною, якщо ми не згадаємо про суми штрафів. За усіма адмінпорушеннями дуже велика шкала штрафів, але про те, що найбільше хвилює містян – порушення правил благоустрою, наведемо конкретні цифри.

Так, за ст. 152 Кодексу про адміністративні правопорушення за порушення правил благоустрою фізичними особами накладається штраф у розмірі від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів (тобто, від 340,0 до 1360,0 грн). За аналогічне порушення з боку посадових осіб або суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів (тобто, від 850,0 грн до 1700,0 грн).

Саме великі штрафи та осуд громадськості за порушення правил благоустрою все ж мають, зрештою, дати результат.

Ангеліна Козлова

 Фото – з Інтернету 

Джерело: Трибуна Бровари