КОДА будує два сучасні укриття в школах Бориспільської громади: з душовими, туалетами, ліжками та продуктовими коморами

image
9 Листопада 2023, 15:41
Поділитися:

Облаштування укриттів в навчальних закладах громади стало одним із головних питань після початку повномасштабної війни. В більшості закладів із цим впоралися достатньо швидко, переробивши підвальні приміщення під найпростіші укриття. Проте є кілька закладів, які або не мали великих підвалів, які можуть вмістити усіх дітей (як, наприклад, ліцей «Патріот»), або ж не мали взагалі підвальних приміщень (Іванківський ліцей).

Влітку ми замовили виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво укриттів для двох навчальних закладів — Іванківського ліцею і ліцею «Патріот» (ЗОШ №3). Ці проекти вже виготовлені та передані нам. Згідно державних будівельних норм, це захисні споруди цивільного захисту класу П5, тобто споруди заглибленого типу, більша частина яких знаходиться під землею. Зверху вони вкриті шаром ґрунту», — розповідає заступник начальника управління капітального будівництва Станіслав Петрик.

Укриття на території ліцею «Патріот» розраховане на 500 осіб, його загальна площа становить 800 кв. метрів. Укриття на території Іванківського ліцею трохи менше — площею 434 кв. м та розраховане на 305 осіб.

Конструктивні особливості

«Це однотипні проекти. В кожному укритті передбачено 2 входи, один звичайний, інший з пандусом. Пандус, згідно ДБН, буде покритий тактильною плиткою. Вхід до укриття проходить через тамбур. Так як укриття протирадіаційне, то на одному зі входів передбачена зона для зняття забрудненого одягу. Поряд розташовані душові. Після цього людина потрапляє безпосередньо в укриття», — пояснює Станіслав Петрик.

Він розповідає, що в самій зоні укриття передбачені сидячі місця та двох’ярусні лежачі. Є санвузли для чоловіків та жінок, а також один санвузол для людей з обмеженими можливостями. Також є окрема кімната для дітей до 12 років. В окремому приміщенні розташований медичний пост. Є комора для зберігання продуктів та питної води. Також передбачені пожежна сигналізація, відеонагляд та точки доступу до інтернету. Приміщення буде обладнане потужною системою вентиляції. Система вентиляції братиме повітря зовні та пропускатиме його через фільтри.

В укритті «Патріоту», в окремому приміщенні, ізольованому тамбуром від решти, розміщена аварійна дизельна електростанція, яка може працювати безперебійно до 12 годин. В укритті Іванківського ліцею аварійного живлення не передбачено.

В обох укриттях передбачене підключення до централізованого водопостачання. Каналізація також буде підключатися до загальної, але через власну КНС. Опалення здійснюватиметься від електричних конвекторів.

Хто фінансуватиме

Таке будівництво не є дешевим. Тому відразу постало питання — де взяти кошти? Адже міський бюджет самостійно це не потягне.
«Було прийняте рішення звернутися за допомогою до області. Спочатку мова йшла про співфінансування. Але зрештою ми повністю передали документацію департаменту регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації. Вони будуватимуть укриття самостійно, місто участі в фінансуванні робіт не братиме», — розповідає заступник міського голови Дмитро Гопанчук.

Департамент регіонального розвитку КОДА вже провів тендери на будівництво укриттів. Обидва виграло ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ». Договірна вартість будівництва укриття «Партіот» склала 39 млн 685 тис. грн, укриття в Іванкові — 21 млн 81 тис. грн.

Коли очікувати на завершення робіт?

Будівництво укриттів розпочалося на початку жовтня та йде повним ходом. Викопані котловани та почалося зведення конструкцій самих укриттів. Підрядна організація намагається встигнути зробити «коробку» до настання холодів, аби мати змогу взимку працювати всередині.

Відповідно до договорів, будівництво має бути завершене до кінця 2024 року, але роботи можуть бути закінчені раніше.

«На термін закінчення робіт впливає чимало факторів. Це і безперебійність фінансування, і безпекова ситуація. Також чимало залежить від ситуації взимку — чи будуть знову обстріли енергетичної інфраструктури та блекаути. Тому чіткої дати завершення будівництва немає. Ми розраховуємо, що укриття будуть збудовані протягом 2024-го року, а коли саме — покаже час», — пояснює Дмитро Гопанчук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама