Книгу про Київ періоду сталінізму презентували мешканцям столиці

image
13 Серпня 2019, 18:16
Поділитися:

В Музеї історії Києва канадський історик українського походження Сергій Єкельчик представив видання «Повсякденний сталінізм. Київ та кияни після Великої війни». 

У книжці запропоновано новий погляд на природу політичного життя за Сталіна як систему примусових масових ритуалів, які трималися не лише на загрозі репресій, а й завдяки глибокому проникненню у структури комунальної повсякденності. Книжка «Повсякденний сталінізм» вперше висвітлює багато цікавих сторінок історії міста, зокрема повоєнну відбудову Хрещатика, проведення виборів у сталінські часи та роль М. С. Хрущова у відновленні радянської системи у Києві.

Йдеться про період правління Сталіна, коли радянська система масових політичних ритуалів сягнула піку, чи коли її відновлювали після нацистської окупації.

– Я зацікавився першими повоєнними роками, бо на їхньому прикладі найкраще видно, як ритуалізовані форми витворюють простір, у якому населення може висловлювати свої тривоги, страхи й упередження, а також прагнення виглядати добрими громадянами, – зазначає автор.

– Влада хотіла не просто відданості, а й щирих емоцій. Тобто якщо йти на вибори Сталіна, то ще й маршем та співати пісень. Вимагали промов зі сльозами на очах, до Сталіна звертатися на «ти», як до батька. Водночас вводилися ритуали ненависті до ворогів, внутрішній і зовнішніх, що були святим обов’язком громадян сталінської епохи, – розповідає Сергій Єкельчик.  
 
Видання містить вступ, епілог та шість розділів – «Ненависть як громадський обов’язок», «Сталінізм як святкування», «Радянськість: курси з підвищення кваліфікації»,  «Громадянський обов’язок робітника», «Товариш агітатор», «День виборів».

Сергій Єкельчик працював над книгою близько 10 років, використовуючи матеріали українських та зарубіжних архівів і бібліотек. 

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ