КНП «ББЛІЛ»: лікарня повертається до нормального життя, але підвищена готовність зберігається

image
29 Квітня 2022, 18:20
Поділитися:

Від першого дня повномасштабної війни в Україні робота КПН «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» зазнала суттєвих змін. Лікарня — об’єкт критичної інфраструктури, тому її відразу взяли під посилену охорону, а самі медики розпочали готуватися до роботи в умовах військового стану.

З перших днів війни переформатували роботу відділень

«В перші дні було важко. Ми відразу прийняли кілька рішень, які суттєво змінили роботу лікарні. Замість кардіологічного, терапевтичного та неврологічного відділень було розгорнуте соматичне відділення для прийому поранених. Були посилені хірургічні та травматологічні бригади, у приймальному відділенні працювали волонтери. Сформували дві бригади швидкої допомоги, які за необхідності були готові виїжджати та забирати поранених з лінії зіткнення. Закупили достатню кількість медикаментів, ліками також допомагали волонтери», — розповідає директор КНП «ББЛІЛ» Олександр Щур.
Однією з проблем для лікарні стало бажання деяких працівників (здебільшого жінок, що мали неповнолітніх дітей) евакуюватись у більш безпечні області. Керівництво лікарні пішло їм назустріч.
«Молоді жінки, що мають маленьких дітей, виявили бажання вивезти їх у безпечне місце. Тримати їх силоміць ми не могли, тому відпустили. Але таких випадків було небагато, і вони не вплинули на роботу лікарні. «Кістяк» колективу залишився, усі медичні послуги надавались в повному обсязі», — зазначив Олександр Щур.
Найважчим був час, коли військові дії впритул наблизились до Бориспільського району — точились бої навколо Баришівки та відбувались обстріли Гоголева.
«Коли почали надходити поранені, їм надавалась необхідна допомога. Зараз у лікарні майже не залишилось поранених військових», — розповідає очільник лікарні.

Лікарня відновлює нормальний режим роботи

Війна не стала на заваді появі нового покоління українців. Так, у лікарні Борисполя протягом двох місяців народилось 94 немовляти. Найбільше пологів прийшлось на березень — 66. Як пояснюють медики, в той час майже всі лікарні Києва були зачинені, тому мешканці столиці їхали народжувати в Бориспіль. Але навіть таке додаткове навантаження не вплинуло на стабільну роботу лікарні.
«Проблем із наданням медичних послуг не було, адже населення міста та району суттєво зменшилось. Чимало людей, тікаючи від війни, виїхало до західних областей чи за кордон. Тому кількість звернень суттєво зменшилась і напруги в роботі лікарні не виникало», — зазначає Олександр Щур.
Зараз люди починають повертатися додому і кількість пацієнтів зростає, але й лікарі, які вивозили дітей, повертаються також. Лікарня відновлює надання послуг населенню в повному обсязі.
«На сьогодні ми працюємо вже у більш-менш нормальному режимі. Почали робити планові операції та госпіталізації. Але підвищена готовність зберігається. Адже у випадку ракетних обстрілів чи інших надзвичайних ситуацій ми повинні будемо надавати допомогу як пораненим мирним мешканцям, так і військовим. Загалом напруга спала, біля нас ворога зараз немає. Звичайно, може «прилетіти», але така ситуація, на жаль, по всій країні», — пояснює Олександр Щур.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама