КМДА готує документи, щоб будинок на вулиці Володимирській отримав статус пам`ятки архітектури

image
19 Червня 2023, 11:46
Поділитися:

19 червня 2023 г. 11:45

Департамент охорони культурної спадщини КМДА готує документи, щоб будинок на вулиці Володимирській, 21/20, який раніше Міністерство культури не внесло до Державного реєстру нерухомих памʼяток України, якомога швидше отримав охоронний статус памʼятки архітектури. Наразі цей будинок не перебуває на обліку в реєстрі Міністерства культури України як обʼєкт культурної спадщини.

Про це KВ стало відомо з повідомлення на Офіційному порталі Києва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“У 2005 році Головним управлінням охорони культурної спадщини КМДА було подано облікову документацію до Міністерства культури для занесення будинку до Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Проте Міністерство своїм наказом від 05.07.2011 № 511/0/16-11 визнало будинок таким, що не підлягає занесенню в реєстр – нібито у звʼязку з невідповідністю критеріям, визначеним Постановою уряду від 27.12.2001. За інформацією фахівців Музею Історії міста Києва, у наявних історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку. Але будинок, разом зі збереженими спорудами Софійської площі, складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що фахівці Департаменту охорони культурної спадщини, аби зберегти будинок, опрацьовують матеріали, щоб взяти на облік цей обʼєкт, присвоївши статус памʼятки архітектури. А науковці продовжують працювати в архівах.

Зазначимо, що існує міська легенда, яка стверджує, що саме з балкону цього зведеного в 1869-1879 роках будинку Грушевський оголосив про незалежність УНР. Зараз будівля в аварійному стані і не експлуатується.

Нагадаємо, департамент культурної спадщини КМДА заявляє, що в нього є інформація від Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП), що старовинний будинок за адресою вул. Володимирська, 93 у Києві має статус “щойно виявленого об’єкта культурної спадщини”, і це перешкоджає його збереженню. Нещодавно виявилось, що на цьому об’єкті почались будівельні роботи (громадськість підозрює, що – під знесення будинку заради комерційної забудови). Однак це не погоджувалось з Департаментом, як годиться, коли йдеться про культурну спадщину. МКІП натомість каже, що це КМДА зволікає, не подаючи якнайшвидше документи на внесення об‘єкту до Державного реєстру нерухомих пам‘яток.

Читайте: У Департаменті культурної спадщини КМДА вважають, що МКІП не поспішає захистити від знесення “Будинок з комахами”

Фото: Офіційний портал Києва

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона