Кличко заявляє про спроби позбавити його важелів для управління столицею

image
15 Червня 2023, 13:08
Поділитися:

15 червня 2023 г. 13:05

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що його фактично позбавляють важелів в управлінні містом. Через це сьогодні, 15 червня, Київська міська рада має ухвалити звернення до Президента, у якому йдетьсящоб виконавчий орган Київради очолював обраний міський голова.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Згідно повідомлення, сьогодні Київрада має ухвалити звернення до Президента, парламенту та уряду з вимогою дотримуватися конституційних гарантій прав місцевого самоврядування, а саме, щоб виконавчий орган Київради очолював обраний міський голова.

Також у зверненні йдеться про повернення меру права подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів Києва.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Виконавчий орган Київради має очолювати обраний міський голова, як це є за законом про столицю і рішенням Конституційного Суду 2001 року. Адже 90 відсотків повноважень міської адміністрації – це повноваження органів місцевого самоврядування. І тільки міська рада має право контролювати виконання цих повноважень! Вони не можуть бути делеговані іншим органам влади”, – прокоментував Віталій Кличко.

За його словами, сьогодні обраного мешканцями столиці мера фактично позбавляють важелів в управлінні містом, його життєзабезпеченні. А райони, фактично, перетворили на окремі князівства. Також створена військова адміністрація.

“У результаті цього ми вже бачимо ознаки розбалансування влади і внесення хаосу в управління столицею. І це тривожні дзвіночки для всієї країни”, – наголосив київський міський голова.

Раніше KВ повідомила, що голова Деснянської РДА Дмитро Ратніков звернувся до київського міського голови Віталія Кличка із закликом щодо спільної відповідальності перед киянами та одночасної відставки.

Також голови райдержадміністрацій Києва підтримали ініціативу Ратнікова та звернулися до мера Києва із закликом відмовитись від суміщення посад міського голови і голови КМДА. Кличко у відповідь главам РДА сказав, що таким чином в столиці намагаються розбалансувати вщент владу в столиці, знищити самоврядування і створити хаос, а також закликав не робити відвертої політичної дурні.

Читайте: Кличко таки підтримав петицію проти перейменування вулиці Скоропадського на честь Омельченка

Фото: КМДА

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона