Кір на Макарівщині

image
6 Лютого 2019, 16:05
Поділитися:

Фастівський міжрайонний відділ лабораторних досліджень інформує про те, що епідемічна ситуація в 2019 році на території Макарівського району залишається нестабільною. За період 2018 року інфекційна захворюваність серед населення зросла в 1,1 рази в порівняні з аналогічним періодом 2017 року за рахунок зростання захворюваності на кір в 13,5 разів, гострі респіраторні вірусні інфекції – в 1,1 рази, туберкульозу органів дихання – в 1,2 рази , вірусних гепатитів – в 1,6 рази. З усіх інфекційних хвороб найгірш неблаполучна ситуація склалася з захворюваностю на кір. За 12 місяців 2018 року в Макарівському районі зареєстровано 53 випадки захворювань на кір (показник на 100 тисяч населення – 143,4), що в 1,5 рази в вище середньообласного показника. В 2018 році зареєстровано 7 спалахів захворювання на кір : 1 – в Київському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей с. Копилів, три сімейні спалахи у побуті в смт. Макарів та 4 сімейних спалахи кору в селах Чорногородка (2), Ніжиловичі (1), Андріївка (1). Поодинокі випадки кору зареєстровані в селах Юрів, Небелиця , Мар’янівка, Мостище, Зурівка, Новосілки, Фасова, Пашківка, Червона Слобода, Великий Карашин , Калинівка,Чорногородка, Ніжиловичі, Копіївка, Ясногородка, Андріївка, Борівка. Серед захворілих – 79,2 % не щеплені проти кору.

Кір не відступає

 В січні 2019 року вже зареєстровано 4 випадки захворювання на кір серед жителів сіл Березівка, Фасова, Червона Слобода, Осикове.
В усіх вогнищах інфекції вжито комплекс протиепідемічних заходів , організовано медичне спостереження за контактними, проведена екстрена імунопрофілактика серед дітей , що були в контакті; питання розглянуто на засіданнях комісії з ТЕБ та НС райдержадміністрації 19.02. та 23.02.2018 р., проведено навчання з медпрацівниками району, (охоплено 68 осіб), проведена широка роз’яснювальна робота серед населення.
За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 3 тижні січня 2019 року на кір в Україні захворіло вже 8498 людей – 3537 дорослих та 4961 дитина. Загалом цього року від ускладнень кору померло 5 людей . В 2018 році кір забрав 16 життів. Найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу вакцини КПК вчасно. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення перебувають у зоні ризику.
Нагадуємо, що кір –надзвичайно заразне, гостре вірусне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю, або розмови хворого; яке здатне уражати всі вікові групи населення, що не захищенні вакцинацією. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.
Вірус кору дуже летучий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, – тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до ускладнень : пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (менінгіти, менінгоенцефаліти, енцефаліти, поліневріти тощо) , інших серйозних ускладнень , а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає . Єдиним засобом профілактики і захистом від хвороби, її ускладнень та смерті – є вакцинація. Закликаємо батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію .
Звертаємо Увагу населення !!! Зверніться до свого лікаря – терапевта чи сімейного лікаря,щоб з’ясувати , чи маєте ви достатній захист від кору і чи треба вам зробити щеплення якнайшвидше.

Щеплення для дітей проводять у віці 1 року, ревакцинація – в 5-річному віці. Дорослих у віці до 35 років потрібно вакцинувати по епідпоказникам в перші 72 години після контакту з хворими на кір в заразний період. 
При перших симптомах захворювання негайно звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Захворювання на кір проявляється такими симптомами :

високою температурою , сильним головним болем, нежитем , відсутністю апетиту і слабкістю. Потім з’являється сухий кашель, запалення слизової оболонки очей – кон’юктивіт (сльозотеча, світлобоязнь,інколи гнійні виділення). Іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною простудою чи грипом. На другий-третій день хвороби на піднебінні з’являються рожеві висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік з’являються дрібні білісуваті плями, що оточені гіперемірованою каймою. Їх описують, як «крупинки солі на червоному тлі». Саме ці дрібненькі цятки на внутрішній стороні щік і є однією із основних ознак, що в хворого таки кір.
Характерний коровий висип на тілі з’являється на 4-5 день хвороби після перших симптомів поетапно : 1-ий день елементи висипу з’являються за вухами, на волосистій частині голови, потім того ж дня виникають на обличчі та шиї, а пізніше – на тулубі, потім на руках та ногах. Висип триває 3-5 днів.
Основним способом профілактики цієї інфекції є вакцинація. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи(далі – КПК) у віці 12 місяців. Друге щеплення – у віці 6 років. Дітям, що не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком у 12 місяців та в 6 років, щеплення можна починати у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. У цьому разі дитина має отримати 2 дози з дотриманням між дозами мінімального інтервалу(1 місяць). Особам, старше 18 років проводиться пасивна імунопрофілактика препаратами імуноглобулінів за епідемічними показниками незалежно від попередньо проведеної активної імунопрофілактики.
Для профілактики кору, паротиту, краснухи при виникненні осередку(наявність контактних осіб) цих інфекцій проводять вакцинацію в перші три дні від моменту контакту дітям старше 1-го року, які не хворіли на зазначені інфекції та не були щеплені. Якщо дитина щеплена 1 дозою КПК, у випадку контакту з хворим на кір їй потрібно ввести 2 дозу вакцини КПК незалежно від віку, але не раніше ніж через 1 місяць від попередньої дози КПК. Якщо дитина щеплена 2 дозами у випадку контакту її з хворим на кір вакцинація не проводиться (Наказ МОЗ України №1082 від 11.09.2017 р.) Дорослим (віком до 30-ти років) роблять щеплення, якщо вони не хворіли на зазначені інфекції і не отримали вакцинацію та ревакцинацію проти них. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

За інформацією завідувача Фастівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України», лікаря-епідеміолога, Заслуженого лікаря України Віри Ткаченко 

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини