КІР: як захистити себе і дитину

image
21 Вересня 2023, 15:02
Поділитися:

Спалахи інфекції кору мають циклічний характер і відбуваються у світі кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору стався у 2017–2019 роках. Про перебіг хвороби та щеплення від кору «Вістям» розповіла Валентина Мадай, лікар-епідеміолог Бориспільської районної філії державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наприкінці 2023-го року та на початку 2024-го очікується спалах захворювання на кір в усьому світі. Зокрема, й в Україні. Хвороба має циклічний характер — кожні 4-5 років фіксується підвищення захворюваності.

Контагіозність кору

«Механізм передачі кору — повітряно-крапельний, тобто хвора людина видихає повітря, в якому знаходиться збудник вірусу, а під час розмови, чхання, кашлю, вірус передається, потрапляючи в навколишнє середовище, — розповідає Валентина Мадай. — Люди, які знаходяться поруч, вдихають повітря і таким чином відбувається зараження. Слід зазначити, що в перші дні хвороби симптоми кору такі, як і при гострих респіраторних інфекціях. Це висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, кон’юнктивіт, запалення слизової оболонки очей, світлобоязнь, гнійні виділення, пронос та блювання, і лише пізніше проявляються симптоми кору — висип. На четвертий день хвороби з’являється червоний висип. Спочатку на шкірі голови, на обличчі, а згодом по всьому тілу. На кір людина хворіє чотири тижні та більше. Але заразною вона може бути вже в останні дні інкубації та через чотири дні після появи останнього елементу сипу».

Потрібно враховувати, що кір — це дуже контагіозне захворювання. Якщо хвора людина контактує з оточуючими, які не мають щеплення, то 9 з 10-ти захворіє на кір.

КІР:  як захистити себе і дитину

«По контагіозності, тобто заразності, кір — найзаразніше серед всіх інших інфекційних захворювань. Більш заразне, ніж ковід, грип чи інші респіраторні захворювання», — зауважила лікар-епідеміолог.

Після перенесеного захворювання утворюється дуже стійкий імунітет. Як правило, люди не хворіють двічі, проте бувають виключення, поодинокі випадки.
За словами Валентини Мадай, в Бориспільському районі вже був перший лабораторно підтверджений випадок захворювання в цьому році. Захворіла доросла людина. Жінка перенесла захворювання. При цьому вона не інфікувала власних дітей, оскільки ті були щеплені. Це говорить про ефективність вакцинації.

Виявлення симптомів та вакцинація

Потрібно розуміти, що самолікування протипоказане, тому що немає специфічного лікування кору. Лікування йде симптоматичне. При виявленні симптомів потрібно звертатися до лікаря, щоб він дав рекомендації, як лікуватися. Якщо йде підвищення температури тіла, лікують ці симптоми, якщо діарея, лікують діарею. Кір небезпечний своїми ускладненнями: пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку та інші, захворювання навіть може призвести до інвалідності. Щоб не допустити ускладнень, краще попередити захворювання вакцинацією.

«Щеплення треба робити в дитячому віці. Згідно календаря профілактичних щеплень воно робиться в один рік немовлятам, і повторно — в шість років. Ці дві дози надійно захищають від кору, — розповідає Валентина Мадай. — Якщо дитина з якихось причин пропустила першу вакцинацію, то наразі проходить кампанія по наздоганяючій імунізації. Тобто потрібно дощепити тих дітей, які своєчасно не мали такої змоги. Якщо дитина в рік не отримала щеплення — потрібно зробити в два роки. Іншим в три, чотири чи п’ять — щоб до шестирічного віку було перше щеплення в дитини. Якщо дитина не зробила щеплення в шість років, все рівно потрібно її двічі дощепити, і мінімальний інтервал між двома щепленнями — не менше одного місяця.

КІР:  як захистити себе і дитину

В селах нашої громади, а також в самому Борисполі є пункти щеплення. І вони забезпечені вакциною Пріорикс™/Priorix™ в достатній кількості та гарної якості. Вакцина йде від трьох інфекцій — кір, краснуха, паротит.

Наразі дуже багато внутрішньо переміщених осіб, і якщо у цих дітей відсутнє щеплення, рекомендується зробити хоч одне. Додаткове лишнім не буде. Але якщо його немає — це великий ризик захворіти».

За словами лікаря-епідеміолога, на щеплення дітей потрібна згода батьків. Варто лише звернутися до сімейного лікаря, а він далі розповість весь алгоритм дій та призначить час для вакцинації в кабінеті профілактичних щеплень.

Держава гарантує безоплатне щеплення дітям. Якщо вакцинуватися забажають дорослі, то вакцину потрібно буде купувати за власні кошти.

«Якщо батьки свідомо будуть ставитися до здоров’я своїх дітей, вони захистять їх від цієї інфекції. За кордоном більш свідомо підходять до цього питання, оскільки нещеплені діти там не допускаються до навчального процесу. Щоб Україна не стала розповсюджувачем інфекції кору, для того, щоб виробився колективний імунітет, треба щоб 95% дитячого населення було щеплено», — резюмувала Валентина Мадай.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама