Кіно без депутатів і «фейсбучних» активістів

image
25 Жовтня 2019, 20:04
Поділитися:

Організатори фестивалю та постійний відвідувач бібліотеки.

Добіг кінця мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA, що проходив у Борисполі втретє. Протягом двох тижнів глядачі оцінювали кіно про соціально важливі проблеми: порушення прав людини, насильство, міграція, булінг, екологія та брак ресурсів, цифровий світ та інше. «Вісті» відвідали фестиваль, що проходив на базі міської бібліотеки, і поспілкувалися з організаторами.

«Без аншлагу, не всі школи відгукнулися»

Організатор фестивалю Дарина Денисенко розповідає:

«Документальне кіно специфічне і коло людей, які можуть ним зацікавитися, менше, ніж у традиційного. Документалістика не є розважальною, «розкрученою», тому ми не чекали аншлагу. Як і в інших містах, в Борисполі було по-різному. У перший день показу, в п’ятницю та в вихідні зала була заповнена. У будні, бувало, приходили 6-7 осіб».

За її словами, для учнів-старшокласників школи №1 були організовані окремі покази в бібліотеці, а учні школи №6 та «Гімназії «Перспектива» дивитися фільми в навчальних закладах. Наступного року організатори планують охопити більшу кількість шкіл, адже в фільмах порушена важлива для дітей та підлітків тематика. Наприклад, в фільмі «Послухай» використані записи дзвінків дітей на гарячу лінію, йдеться про самотністьпідлітків. «Часто, маючи повні сім’ї, діти не мають із ким поговорити та поділитися наболілим.  Ще один із фільмів, «Дівчина проти гравітації», демонструє, як підліток, маючи складні життєві та родинні обставини, зміг досягти мети», — розповідає Денисенко.

Для педагогів провели закритий інформаційний захід за участю спікерів та юристів із Києва.

«Фільми унікальні і змушують мислити»

Кінознавець, режисер документального кіно Олена Шкребтієнко пам’ятає фестиваль Docudays UA ще з інституту: «Студенти відвідували його в Домі кіно. Тоді фестиваль ще не був мандрівним, а проходив у Києві в березні. Зараз він передбачає не лише показ фільмів, а й проведення виставок, зустрічей та дискусій.  Поняття прав людини широке, тому організатори щороку намагаються підбирати фільми, які виражають світові тенденції».

За її словами, цього року фільми стосувалися теми громадської активності та екології. Вони складали «обов’язковий пакет», а інші фільми кожне місто обирало відповідно до своїх потреб чи проблем із більш широкого переліку, запропонованого організаторами.

Олена каже, що унікальність Docudays в тому, що його фільми перебувають в закритому доступі, їх не можна подивитися в кінотеатрах чи і інтернеті. Через деякий час автори фільмів можуть викласти їх в мережу, але це може статися не скоро.

«Права людини — це болючі  питання, спільні для всього світу, тому географія фільмів та їх авторів широка — США, країни Європи, сходу, є і України. Наші фільми змушують мислити широко», — говорить Шкребтієнко.

«Запрошувала усіх , але проігнорували»

Директор Бориспільської міської централізованої бібліотечної системи Жанна Кручиніна задоволена співпрацею із Docudays. Вона розповіла, що крім показів фільмів два тижні фестивалю проходила виставка-інсталяція про правозахисників, які змушені були покинули рідні міста та країни через переслідування та загрозу життю — «Валізи правозахисників». Їхні дорожні валізи з речами, які вони взяли з собою, тікаючи з дому, вражають більше розповідей. 

У п’ятницю, після показу фільму «Ти, б…, рота закрий» пройшла зустріч з його творцями та героєм фільму, завітали і правозахисники. Глядачі дізналися, як виникла ідея фільму, як він знімався, могли познайомитися з його героєм — 18-річним Сергієм Чагаровим із с. Гатне Київської обл., який почав займатися громадською діяльністю, коли йому було 15.

«Я здивована, — розповідає директор бібліотеки, — хлопець зовсім молодий, скромний, але його діяльність та пошуки правди й інформації про місцеві проблеми у владних інстанціях розлючували місцевих чиновників».

За словами Жанни Кручиніної, вона анонсувала показ фільму (цього та інших) та зустріч із його героєм в соцмережах — і на своїй сторінці, і на сторінці популярного серед містян майданчику для спілкування «Бориспіль для всіх», де місцеві активісти чи не щодня ламають списи, обговорюючи місцеві проблеми, в т.ч. ті, що стосуються прав людини, надсилала інформацію та запрошення навіть в особисті повідомлення. «Але, на жаль, — каже Жанна Кручиніна, — жоден із активістів не завітав на жоден із фільмів. Оминули увагою фестиваль і місцеві депутати (вони теж отримали запрошення), а вони ж захисники прав своїх виборців. Зате прийшли люди, які займають активну громадську позицію житті, а не в соціальних мережах, яким не байдуже до того, що відбувається в країні та рідному місті».


За задумом кінопокази мали б відвідати учні старших класів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама