Кінг-Конг наступає: 200 ошуканих сімей хочуть іти до офісу Президента

image
26 Липня 2019, 14:13
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

20 липня, акурат перед виборами до ВР, інвестори вчергове заявили про власні права на придбане житло — вони зібралися  під приміщенням виконкому Бориспільської міськради, де планували разом, що робити далі та чи чекати підтримки від влади на усіх рівнях, і як нарешті побороти свавілля забудовника довгобуду.

Змушують платити за викуплені квартири

Головна претензія людей: забудовник вимагає від вкладників додатково сплатити від 100 до 200 тис. грн за вже куплені інвесторами квартири. Ошукані бориспільці подали заяви і позови до прокуратури. Всупереч усім підписаним раніше документам, керівництво ТОВ «Бориспільміськбуд» вкотре заявило, що квартири отримають лише інвестори, які сплатять за них додатково.

Правда від інвесторів

«Юристи забудовника говорять, що із договорами, які підписані в 2010 році, ми нічого не отримаємо. Зараз вони в односторонньому порядку створили новий договір «Про врегулювання майнових правовідносин», де першим пунктом зазначено, що забудовник не визнає підписані ним же договори за 2010 рік, а другим пунктом — видача квартир лише за умови доплати. Суми доплати нечувані, причому постійно зростають. Минулого року забудовник вимагав доплатити по 1400 грн за кв.м, цього року — вже 2400 грн. Це майже та сума, яку ми виплатили. Тобто нас змушують ще раз купити власні квартири. У новому договорі всім дописують зайві метри і включають їх в цю додаткову оплату. Директор ТОВ «Бориспільміськбуд» Ящишин вимагає доплат, погрожуючи, що у разі відмови наші квартири перепродадуть, а нам повернуть суми, які ми виплачували в 2006-му (3000 —3500 грн за кв.м, тоді як зараз компанія продає квартири за ціною 15000 за кв.м, а нежилі приміщення — 25000 за кв.м», — обурюється інвестор Любов Свириденко.

У заручниках — і ті, хто доплатив

Відомо, що скандальний будинок був введений в експлуатацію з порушеннями, не були виконані техумови щодо опалення, водопостачання, газопостачання. Із боку міської влади є претензії до площі паркінгу та облаштування прибудинкової території, також на території будують «Спортлайф», що називають незаконним.

Заручниками забудовника стали і представники Національної гвардії України, яким керівництво придбало там службові квартири. На адресу міської влади постійно здійснюється тиск, а нацгвардійці вимагають ордери на своє житло. Позиція міської влади є такою: доки інвестори не отримають квартири, жителів двоповерхового будинку не розселять, ордерів представникам Нацгвардії не видаватимуть. На сесії міської ради було прийнято рішення щодо припинення договору оренди землі під забудовою.

«Ми вдячні міській владі за підтримку. Забудовником було змінено нумерацію квартир, тож ми не знаємо, під якими номерами зараз знаходяться наші квартири та чи не продані вони взагалі. У будинок нас не пускає охорона. Деякі інвестори, які не вірять, що можна домогтися справедливості, піддалися на шантаж і доплатили суму, що з них вимагали. Але і перед ними забудовник обіцянок не виконав. Вода підведена не до всіх квартир, така ж ситуація з електрикою. Обіцяли, що все буде зроблено до 1 червня цього року, але досі нічого не зробили», — жаліється інвестор Любов Жало.

Правоохоронні органи зволікають

У лютому 2018 року понад 40 інвесторів звернулися до поліції Борисполя із заявами про кримінальне правопорушення щодо ТОВ «Бориспільміськбуд»: були надані відео докази фактів шантажу, поліція зафіксувала опечатані секції та взяла покази свідків про перешкоджання доступу в квартири. Але реакції з боку правоохоронних органів немає.

«Розслідування триває півтора року. Попри велику кількість доказів, шахрайських дій і зловживання службовим становищем з боку забудовника, спочатку ні поліція, ні прокуратура не погоджувалися порушувати кримінальну справу. У лютому минулого року за рішенням суду було відкрито кримінальне провадження, але розслідування не проводилося. Лише після блокування вулиці Київський Шлях поліція розпочала розслідування шахрайських дій забудовника», — говорить Любов Жало.

За словами Любові Свириденко, справа із довгобудом заплутана.

«Кожну середу ходимо на прийом до начальника поліції, співпрацюємо з прокуратурою. Але там часто міняється керівництво, уже третій прокурор по справі. Ми зібрали велику кількість доказів (у справі — 8 томів). На сьогодні керівництво забудовника значиться як свідок, ми вимагаємо, щоб йому оголосили підозру. Всі підстави для цього є. Наші вимоги — надати необхідні документи, щоб ми могли оформити право власності на квартири, які оплатили повністю», — наполягають члени ініціативної групи.

Боротьба триває. Здаватися інвестори не збираються. Захищати свої права планують в усіх інстанціях, починаючи з міської ради і закінчуючи офісом Президента. Запевняють, якщо справа не зрушиться, підуть із протестом в аеропорт «Бориспіль» і до Президента Володимира Зеленського, щоб беззаконня припинилося і їх нарешті почули. 

Житлова історія

Уже 13-й рік будівельний монстр в центрі Борисполя на вул. Київський Шлях, 95 несе людям сльози і руйнує надії.

У 2006 році люди уклали договори, виконали всі умови, оплатили 100% вартості квартир.
У 2007 році будівництво було зупинене, інвестиційні компанії та забудовник ТОВ «Агробудпереробка» розпочали процедуру банкротства.
У 2010 році на загальних зборах інвесторів представник забудовника повідомив про необхідність підписання нових договорів з іншим забудовником — ТОВ «Бориспільміськбуд», що дасть можливість добудувати будинок і отримати квартири.
13 листопада 2010 були підписані договори, згідно з якими «Бориспільміськбуд» приймає на себе обов’язки інвестиційної компанії та зобов’язується виконати їх. У договорі також вказано, що інвестори свої зобов’язання виконали в повному обсязі, сплачена сума є остаточною і перегляду не підлягає.
У липні 2017 року було здано в експлуатацію 3 та 4 секції будинку, а в жовтні 2018-го — 5 та 6 секції. Згідно із договором, після здачі в експлуатацію будинку, протягом одного місяця забудовник мав передати інвесторам документи для оформлення права власності на квартири.

Житло люди не отримали. Вони збиралися на загальні збори, перекривали центральну вулицю — усе марно. Ключі від квартир їм не давали, а представники забудовника зачиняли перед ними двері будинку. На сьогодні близько 200 інвесторів в секціях 3,4, 5, 6 не можуть отримати свої квартири.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама