Кількість медикаментів за системою «Доступні ліки» збільшилася до 78

image
17 Серпня 2019, 21:07
Поділитися:

Наказом Міністерства охорони здоров’я України завершено формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за урядовою програміою «Доступні ліки». У новій редакції Реєстру кількість ліків, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно, збільшилась на 14 позицій. 

У Національній службі здоров’я України зазначають, що нова редакція Реєстру містить 254 лікарських засоби, що підлягають повному або частковому відшкодуванню для населення:

195 – для лікування серцево-судинних захворювань;
45 – для лікування діабету ІІ типу;
14 – для лікування бронхіальної астми.

«Уперше всі процеси при формуванні Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, відбулися в електронному форматі. Це забезпечило чіткі й прозорі правила для всіх учасників, зробило процеси швидшими та зручнішими. І це сприяло тому, що в результаті спільної роботи ми отримали Реєстр, у якому зросла кількість лікарських засобів, безоплатних для пацієнта. А саме в інтересах пацієнта працює програма «Доступні ліки», – пояснив Олег Петренко, голова НСЗУ. У новому Реєстрі кількість безоплатних ліків для пацієнтів зросла на 14 позицій – з 64 до 78. До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, входять не тільки ліки вітчизняних фармацевтичних виробників, а й країн ЄС, Ізраїлю.

Нагадаємо, НСЗУ реалізує урядову програму реімбурсації з 1 квітня 2019 року. Завдяки використанню електронних інструментів оновлена програма «Доступні ліки» стала зручнішою і для пацієнтів, і для аптек. Аптека має один договір із НСЗУ на участь у програмі, пацієнт може отримати електронний рецепт у лікаря, якого обрав за декларацією, а отримати свої «Доступні ліки» можна у будь-якій аптеці, яка має договір із НСЗУ, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації.

Джерело: Трибуна Бровари