Кількість інсультів та інфарктів у Броварах зросла. Винна погода і недієві ліки?

image
29 Травня 2019, 20:27
Поділитися:

Минулого тижня у Броварській багатопрофільній лікарні прийняли значно більше пацієнтів із судинними недугами, ніж зазвичай. Інфаркти й інсульти могли статися через зміни в погоді. Водночас зростання числа недуг відбувається попри нібито нормальне функціонування програми «Доступні ліки». Про це під час оперативної наради в Броварській міській раді 27 травня розповів Валентин Багнюк, очільник місцевої комунальної лікарні.

Як зазначив Валентин Багнюк, за тиждень до медзакладу потрапило понад 20 пацієнтів із інсультами. Причому пік припав на середу-четвер, коли сталося 7 випадків. У цей же дводенний період до лікарні потрапило 8 людей із інфарктами.

Керівник Броварської багатопрофільної лікарні вказує на зростання числа судинних недуг протягом останнього тижня. Слід зауважити, про відносно велику кількість інсультів та інфарктів Валентин Багнюк говорив і раніше.

Валентин Багнюк

Зі слів головного лікаря, нинішній «сплеск судинної патології» може бути пов’язаний із погодними умовами. Нагадаємо, минулого тижня тепла суха погода змінилась кількаденними дощами, які припинились, і знову настала спека.

Валентин Багнюк також зауважив, що програма «Доступні ліки» нібито працює, пацієнти отримують необхідні препарати проти тиску. Однак, або ці препарати неефективні, або люди їх не приймають. Мовляв, лише так можна пояснити, що число хворих «категорично прогресивно збільшується».

Зазначимо, із квітня цього року «Доступні ліки» працюють принаймні в 6-ти аптеках Броварів. Хоча офіційний сайт програми вказує на 15 таких закладів у межах міста.

Користуючись програмою «Доступні ліки», за наявності рецепта, пацієнти можуть отримувати безкоштовно або із суттєвою знижкою препарати від бронхіальної астми, діабету II типу, а також від серцево-судинних захворювань. Ідеться про лікарські засоби як українського, так і іноземного виробництва.

Із категорії серцево-судинних хвороб на сайті вказані такі медикаменти: Аміодарон, Амлодипін, Атенолол, Верапаміл, Гідрохлор-тіазид, Спіронолак-тон, Фуросемід, Дигоксин, Еналаприл, Ізосорбіду динітрат, Карведилол, Клопідогрель, Метопролол, Симвастатин, Бісопролол, Нітрогліцерин і Лозартан.

Джерело: Трибуна Бровари