Хвороби травня: кір і вітрянка не відступають, є перші кліщові хвороби Лайма

image
1 Червня 2019, 21:26
Поділитися:

У травні, після різкого зростання захворюваності на кір, недуга потроху почала відступати. Однак уже цього тижня тенденція знову змінилась на додатню. Останні три тижні росте число хворих і на вітряну віспу. За минулі 7 днів фахівці також встановили перші два випадки хвороби Лайма, яка передається через кліщів. Такі дані ми отримали із аналізу щотижневих звітів броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Як зазвичай, найбільше занепокоєння лікарів викликає кір. У квітні фахівці зареєстрували максимум цього сезону – 41 випадок за тиждень. Однак поступово захворюваність стала стабільно падати – аж до попереднього тижня. Тоді число недужих становило 21 людину на тиждень. А за останні 7 днів нових хворих нарахували вже 25.

Варто згадати про ускладнення від кору, яке трапилось цього місяця. 10 травня 12-річну дівчинку забрали до броварської лікарні. За день її паралізувало, після чого дитину направили до спеціалізованого відділення в Боярці. Її стан є стабільно важким. Згодом у дівчинки підтвердили інфікування кором, наразі встановлюють, чи не «причепився» ще й поліомієліт.

Тим часом захворюваність вітряною віспою в Броварах на початку травня встигла різко впасти: одразу із 15 випадків у перших числах місяця до 3 наступного тижня. Нагадаємо, у лютому-квітні фахівці відділу лабораторних досліджень реєстрували приблизно по 20 хворих щотижня. За останні два тижні число хворих зросло до 13. Слід звернути увагу, що цього тижня було як ніколи багато хворих дорослих – шестеро.

Так само останній тиждень травня приніс одразу 2 випадки кліщової хвороби Лайма. Цього епідсезону лікарі ще не звітували про недугу в регіоні. Утім, середмістя Броварів, зокрема оброблений проти кліщів парк «Перемога», хвороба оминула. Укуси кліщів сталися у броварському лісі та на дачній ділянці в Рожнах.

Протягом травня фахівці також встановили 8 випадків скарлатини та 6 випадків інфекційного мононуклеозу. Усі хворі – діти. Останні два випадки мононуклеозу сталися у приватних садочках «Кобзарик» та «Золотий місточок». Лікарі шпиталізували лише цих двох дітей. На лікарняні ліжка злягли також 4 дорослих із сальмонельозом.

Протягом 4-х звітних тижнів травня через укуси тварин до лікарів звернулися 30 постраждалих. Лише в одному випадку нападник був невідомим, тож пацієнту довелось призначати профілактичні щеплення проти сказу.

Джерело: Трибуна Бровари