Хто зацікавлений у масовому встановленні МАФів у Броварах | Трибуна

Хто зацікавлений у масовому встановленні МАФів у Броварах | Трибуна
15 Травня 2024, 20:08
Поділитися:

Ще ранньої весни КП «Київблагоустрій» на своїй сторінці повідомляв про демонтаж у столиці майже 900 незаконно встановлених елементів благоустрою, серед яких 230 МАФів і тимчасових споруд. І це лише за 3 місяців зими. На місці демонтованих «будок» комунальники висадили клумби, провели озеленення території… Натомість у Броварах продовжують видавати дозволи на встановлення МАФів на тротуарах, зелених газонах, у парках… Чому? Та тому, що і чиновники, і частина депутатів самі зацікавлені в цьому. А тепер конкретно по прізвищах.

Нагадаємо, що встановлення малих архітектурних форм (МАФів) у Броварах відбувається без конкурсу, позаяк Концепцію їх розміщення призупинено штучно на початку 2022 р. Відтак це лише сприяє системній корупції, адже без конкурсу «коробки» встановлюють за значно нижчими цінами, ніж могли б вони коштувати на конкурсній основі. 

Проте депутати міськради прибрати всі ці «будки» не поспішають, позаяк самі зацікавлені в їх роботі, тож навіть під час повномасштабного вторгнення, МАФи продовжують активно «виростати» по всьому місту.

МАФ “Синьої сливи” навпроти АТБ на Київській
МАФ на С. ПетлюриМАФ на вул. Симона Петлюри

Так, згідно з відповіддю КП «Бровари-Благоустрій» на інформаційний запит журналістів Трибуни», протягом 2022 року в Броварах було встановлено 6 МАФів, протягом 2023 року – 7 і стільки ж у січні-лютому 2024 року. Із них 3 – на бульв. Незалежності. Серед них – темно-сірі «коробки» ТОВ «Фірмова мережа «Київхліб». Вони фактично вже на кожній вулиці Броварів і стоять на зелених газонах. У лобізмі МАФів зацікавлений депутат міської ради від партії «Рідний дім» Віктор Гайдуков, який і працює у вище вказаному товаристві на керівній посаді.

Фірмова мережа «Київхліб»

Зацікавленість у «чорних квадратах» є і в депутата від «слуг» Іллі Завадського – його дружина Дар’я Завадська не перший рік «тримає» у Броварах МАФи. І в депутатки від партії Сапожка й одночасно начальниці УБЖКГІТ Світлани Решетової, адже серед контрагентів КП «Бровари-Благоустрій» є і її батько Ігор Миколайович.

Прізвище Наталії Чабур також у списках контрагентів комунального підприємства. Пані Чабур має прямий стосунок до родини Святослава Чабура, який наближений до міського голови. Наразі фірма Чабура перебуває під слідством через незаконне потрапляння у власність ТОВ «Броваригаз» комунальної землі та незаконне привласнення на Порошинці близько 16 соток зеленої зони.

Згідно з відповіддю на інфзапит, найбільшу кількість ділянок під МАФи в місті орендує ФОП «Гнєзділов Олександр Миколайович» – 6 майданчиків. Основний КВЕД діяльності ФОП – «Функціювання атракціонів і тематичних парків». Пан Гнєзділов – зять екс-депутата міської ради Володимира Опалька.

Проте є низка «будок» чинних депутатів міськради ( і не лише депутатів), які оформлені на підставних осіб. Як стало відомо журналістам із власних перевірених джерел, МАФи є також у депутатів Костянтина Ліпського, Олександра Михайлова і навіть у секретарки міськради Тетяни Ковкрак.

Територія найбільшого парку міста «Перемога» – це справжня оаза для поширення беззаконня: ларьки в парку – один на одному.

На використання майданчиків для встановлення там МАФів, із КП «Бровари-Благоустрій» укладено 19 договорів. І це лише офіційних. І це лише без зазначення того, що одне місце може «розростися» на два чи навіть три.

Так, чотири договори КП уклало з ТОВ «Майстерня смаку «Всі свої»», ще один – із ТОВ «Група компаній «Всі свої»». Засновник і керівник обох товариств – Дмитро В’ячеславович Сдобняков. Це син Клавдії Сдобнякової – незмінної багаторічної «правої» руки Ігоря Сапожка і чоловік чиновниці Яни Івасик. Ще в 2019 р. «Майстерня смаку» під час конкурсу на розміщення об’єктів у парку «Перемога» із 21 лоту виграло конкурс на 9 об’єктах (є як МАФи, так і прокат машинок та велосипедів). За 5 років ділянка під МАФ Сдобнякова в центрі парку розрослася в рази і стала цілою зоною відпочинку з кав’ярнею, ігровою територією для дітей, місцем відпочинку під накриттям та територією для приготування шашликів. Хоча, згідно з відповіддю на інфзапит, площа орендованих земельних ділянок вище вказаними підприємствами становить 12 м кв.

Сдовбняков, МАФ у парку

Сдовбняков, МАФ у парку

Відтак Сдобняков «закатав» зелену зону під штучну траву в рази більше орендованої ділянки. Зауважимо, що орендна плата землі під МАФ як у парку, так і на центральних вулицях міста, таких як бульв. Незалежності чи вул. Чорних Запорожців, становить 120,86 грн за 1 м кв на місяць. За приблизними підрахунками, бюджет громади недоотримує в місяць лише з цієї зони відпочинку щонайменше 4 тис.грн. Хоча, наімовірніше, за оренду «закатаної» паркової землі Сдобняков платить, питання лише – кому?

Загалом станом на 9.04.2024 р. на використання майданчиків КП «Бровари-Благоустрій» уклало 190 договорів. І це ще далеко не кінець. Зрозуміло, що все, що відбувається в Броварах – відбувається за погодження міського голови. Тож саме йому маємо «дякувати», що наше місто перетворюється у великий «курник», де немає місця ні каштановій алеї, ні новому парку, ні просто зеленим зонам обабіч доріг.

Читайте також

На Розвилці демонтували МАФ: самовільно з «преси» став «кавою»
Підприємці презентували нову концепцію розміщення МАФів на зупинках міста
Чому «загрузла» концепція розміщення МАФів та хто «тормозить» розробку нового Генплану міста
Бути чи не бути МАФам та новим зупинкам у Броварах?
МАФи і хабарі: Сімутін називає суми і схеми, «Народний контроль» — розбереться
Броварчани проти розміщення в парку «Приозерний» об’єктів торгівлі: підсумки громадського слухання

Джерело: Трибуна – Бровари