Хто відповідальний за амброзію та куди скаржитися на хащі бур’янів

image
10 Серпня 2023, 12:53
Поділитися:

З другої половини липня починає цвісти амброзія полинолиста — карантинний бур’ян, пилок якого є одним із найсильніших та найнебезпечніших алергенів для людей різного віку. Чи борються в Борисполі з амброзією на офіційному рівні та до кого звертатися, якщо ви виявили хащі амброзії чи інших бур’янів на території громади, дізнавалися «Вісті».

Відділ благоустрою та санстанція виконують лише наглядову функцію

У Борисполі відразу дві організації здійснюють контроль за поширенням амброзії — це відділ з контролю за благоустроєм Бориспільської міської ради та Держпродспоживслужба (колишня санстанція).

«Ми виконуємо суто наглядову функцію — при надходженні заяви чи при самостійному виявлені ділянки з амброзією звертаємося до КП «Виробниче управління комунального господарства», яке вже далі вирішує, яким способом боротися з цією рослиною, зважаючи на її кількість, розмір та місце зростання, — розповідає в.о. керівника відділу з контролю за благоустроєм Василь Дорожкін. — Громадяни, які виявили велику ділянку з амброзією, можуть звертатися до нас чи у санстанцію. Можна телефонувати й на урядову гарячу лінію (короткий номер 1545). Там вислухають питання і спрямують його за належною адресою. Зараз через урядову лінію до нас надходить до 10% всіх заяв і ми зобов’язані відзвітувати про результат за кожною з них. Найбільше скарг стосується безгосподарних ділянок — люди виїхали за кордон чи живуть в іншому місті, сюди не приїздять роками. Пишеш їм листи, а вони повертаються назад. Такі ділянки — постійне джерело бур’янів, адже звідти вони насіюються і на сусідні ділянки, і далі. Закон забороняє нам навіть заходити всередину двору, не те що виконувати там якісь роботи чи боротися з бур’янами».

За таким же принципом працює і управління Держпродспоживслужби.

Головний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки Валентина Урда зазначає, що вони лише виконують функцію контролю. При виявленні локацій з амброзією біля приватного подвір’я чи підприємства можуть провести бесіду (якщо власника можливо знайти) та пояснити необхідність знищення рослини чи повідомити в комунгосп. «Зараз, коли амброзія вже виросла, боротися з нею важко. Гербіциди застосовують на молодих рослинах, на яких з’явилося 2-3 листочки. Лити отруту на дорослу рослину — недоцільно і шкідливо для екології. Інколи ефективним виявляється скошування, але воно має бути не одноразовим, а постійним, аж поки рослина зовсім не зникне. Хоча часто буває, що при хаотичному та нерегулярному скошуванні амброзія утворює нижні бокові пагони, що майже лежать на землі, на цих гілках потім утворюється насіння, яке проросте наступного сезону. Пригнічують ріст амброзії багаторічні трави, ефективним є створення газонів та догляд за ними. Це суттєво скорочує розповсюдження амброзії. Але найкращим методом є видалення рослини з коренем, особливо поки вона не дала насіння. Звичайно, це дуже важко робити на великих площах. Якби кожна людина розуміла шкоду амброзії та виривала її хоча б біля свого двору або, наприклад, біля супермаркету чи магазину, то її кількість можна було б суттєво скоротити», — радить вона.

КП «ВУКГ»: «Косимо та обробляємо амброзію регулярно»

Ольга Клименко, керівник дільниці зеленого господарства КП «ВУКГ», запевняє: боротьбу з амброзією підприємство не припиняє та веде її з року в рік.
«Амброзія в нас постійно на контролі. В залежності від локації та віку рослини косимо або обробляємо препаратом органічного походження «UNIMAG», який пригнічує ріст рослини. Але на 100% він допомогти не може, про це говориться навіть у інструкції до препарату. Наша зона відповідальності — території комунальної власності, тобто парки, сквери, зелені зони вздовж доріг та тротуарів, біля шкіл та садків, установ комунальної власності. Там ми зазвичай косимо амброзію, поки вона ще не виросла великою та не дала насіння. Це робиться регулярно, адже лише одна рослина дає біля 50 тис. насінин, які живучі та можуть поступово проростати протягом 10 років. Дуже шкода, що часто ці зусилля марні, адже по місту багато занедбаних приватних ділянок, де буяє амброзія. Крім того, проблемними є території промислових зон, особливо такі вулиці як Горбатюка чи Чумацька, території вздовж залізничних колій. Скільки б ми не боролися з амброзією на ділянках, за які ми відповідаємо, вона росте знову й знову, адже насіння легко розповсюджується на великі території», — зазначає Ольга Клименко.

Хто відповідальний за амброзію та куди скаржитися на хащі бур’янів

У зоні уваги — не лише амброзія

У зоні уваги управління з контролю за благоустроєм — не лише карантинні рослини, а й звичайні бур’яни. Літо — сезон штрафів за порушення благоустрою через захаращені бур’янами та дикою порослю земельні ділянки.

Василь Дорожкін розповідає, що порушників виявляють і самостійно, здійснюючи виїзди по місту, і за заявами містян, які здебільшого скаржаться на занедбані сусідні ділянки. «Здебільшого працюємо за заявами громадян, бо можливості охопити самостійно все місто в нас немає — із 9 штатних одиниць наявні 5, двоє з яких інспектори з паркування. По селах локації, де зафіксовано порушення благоустрою, нам скидають старости. Часто люди сприймають приписи негативно. Улюблена відповідь: «Зараз війна, а ви бур’янами займаєтеся, що у вас, інших справ немає?» або «А от підіть до ……., там бур’яни ще більші, а ви не бачите». Ми дійсно можемо не знати про всі порушення благоустрою, але завжди реагуємо на скарги, заяви чи звернення.

Щодо зони відповідальності поясню, що відповідно до Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про благоустрій населених пунктів» обов’язок знищення бур’янів у населеному пункті покладається на власника (балансоутримувача) земельної ділянки.

Аналогічна норма міститься в Правилах благоустрою Бориспільської територіальної громади (від 14 вересня 2021 р.) — так, у п. 2.1.2 говориться, що містяни мають своєчасно скошувати або іншими методами знищувати бур’яни на присадибній, прибудинковій та прилеглій до них придорожній території, а п. 2.2.2 зобов’язує утримувати в належному стані території підприємств, установ, організацій та ФОП. За порушення відповідно до ст. 152 КУпАП передбачений штраф: на громадян — від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів.

З початку року відділом з контролю за благоустроєм видано 64 приписи про усунення порушень благоустрою, складено 60 протоколів про адмінправопорушення. На сьогодні стягнено 42 тис. 160 грн», — зазначає Василь Дорожкін.

У висновку: Боротьба з амброзією — справа кожного з нас. Якщо ви побачили локацію з амброзією, витратьте кілька хвилин вашого часу та повідомте про це у відповідну службу:
• відділ з контролю за благоустроєм (тел. 04595-5-54-88);
• цілодобова лінія Держпродспоживслужби (тел. 044-364-77-80);
• КП «Мій Дім — Бориспіль» (тел. О66-158-67-10, 04595-6-45-55) або інша управляюча компанія чи ОСББ (якщо амброзію виявлено на прибудинковій території);
• гаряча лінія Бориспільської міської ради (тел. 0800 33-21-12);
• урядова гаряча лінія (тел. 1545).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама