Хто побудує цивільне укриття на вул. Бежівка, 1а?

Хто побудує цивільне укриття на вул. Бежівка, 1а?
7 Березня 2024, 10:56
Поділитися:

Вже багато років майже у центрі Борисполя заростає чагарником земельна ділянка на початку вул. Бежівка, обнесена високим парканом. Старожили пам’ятають, що колись там був медичний витверезник, а поряд, між витверезником і дев’ятиповерховим гуртожитком — актова зала зі спорудою цивільного захисту під нею. Витверезник давно зруйнований, а актова зала зі спорудою цивільного захисту наразі перебуває у віданні КП «Міські інвестиції». Укриття досі обліковується в ДСНС. Який стан будівлі та чи можливо її використовувати за призначенням, обговорювали на засіданні постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, приватизації, благоустрою та екології, яке проходило 5 березня 2024 року.

За словами керівника КП «Міські інвестиції» Бориса Шапіро, будівля аварійна — це було визнано спеціальною комісією ще в 2007 році, висновок підтвердила комісія, проведення якої він ініціював, коли будівля перейшла у відання КП «Міські інвестиції». 

«Споруду цивільного захисту, розташовану під будівлею, як укриття використовувати неможливо з кількох причин. Насамперед, туди не можна пускати людей, бо аварійна будівля актового залу може просто впасти. Окрім того, згідно норм, чинних сьогодні, будівля цивільного захисту має бути висотою 2.50-2.60 м, а існуюча сягає 2.06 м. За попереднім кошторисом реконструкція може обійтися у суму близько 8 млн грн. Лише проект коштуватиме біля 340 тис. грн», — зазначив він. 

Це непідйомна сума для міського бюджету, тому вихід лише один — побудова нового укриття на цій ділянці, адже зняти з обліку ДСНС уже існуюче укриття (навіть якщо воно знаходиться в аварійному стані і не підлягає ремонту) під час військового стану неможливо.

Таким чином, на сесію Бориспільської міської ради виноситиметься пропозиція провести відкритий конкурс з метою визначення осіб чи підприємств, зацікавлених у забудові ділянки, на якій розміщене укриття. Обов’язковою умовою для забудовника буде побудова нового укриття (споруди подвійного призначення), яке він передасть на баланс міської ради. Відповідно до містобудівної документації, на ділянці можливо будувати житло невисокої поверховості з вбудованими громадськими приміщеннями. 

Хто побудує цивільне укриття на вул. Бежівка, 1а?

У підсумку питання, що виноситиметься на сесію, сформулювали так: «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на будівництво по об’єкту «Реконструкція споруди цивільного захисту (протирадіаційного укриття) та громадського будинку (актової зали) під багатоквартирний житловий будинок з розміщенням житлових приміщень у верхніх поверхах та розміщенням на нижніх поверхах об’єктів комерційного використання з захисними спорудами цивільного захисту (споруд подвійного призначення) на земельній ділянці площею 0,2012 га (кадастровий номер 3210500000:10:009:0128) по вул. Бежівка, 1-а у м. Бориспіль». Комісія схвалила його винесення на розгляд сесії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама