Хто підрізав крила «Феніксу»? Будівельна афера довжиною в 15 років

Хто підрізав крила «Феніксу»? Будівельна афера довжиною в 15 років
3 Листопада 2023, 18:11
Поділитися:

Нещодавно «Вісті» висвітлювали тему бориспільських довгобудів, більшість із яких уже навряд дочекається заселення та мешканців. Серед них чи не найстарший — довгобуд на вул. Старокиївській (раніше Ватутіна). 189-квартирний повністю збудований і навіть пофарбований та засклений будинок уже понад 15 років чекає останніх акордів будівництва. До редакції звернулися представники ініціативної групи громадян-інвесторів* ЖК «Фенікс», створеного власниками квартир у 2015-му році для захисту своїх прав, щоб розповісти про перипетії, які доводиться долати на шляху до власного житла, та аферистів у владних кабінетах. 

Як усе починалося

У січні 2007 року між державним підприємством Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» та Бориспільською міською радою було укладено Договір про будівництво багатоповерхових житлових будинків на земельній ділянці на вул. Горького (зараз Володимира Момота) в м. Бориспіль Київської області. Один із них отримав поштову адресу вул. Ватутіна, 97. Інвестори, що побажали придбати житло в цьому будинку, уклали відповідні договори, згідно яких об’єкт мав бути завершений та зданий у експлуатацію в другому кварталі 2008-го року. При цьому оплата за будівництво була внесена ними у повному, 100-відсотковому обсязі.

Інвестори розповідають: першим «дзвіночком», що свідчив про те, що щось пішло не так, стало звернення у серпні 2008-го року директора ДП МОУ «Укрвійськбуд» до Бориспільського міського голови з проханням зменшити умови навантаження (зобов’язання забудовника перед містом) на будівництво 189-квартирного будинку з метою виходу зі складного становища, викликаного кризою, та завершення будівництва. На той час були збудовані три секції повністю, і одна — частково, але діяльність на будівельному майданчику зупинилася, з нього зникла й будівельна техніка. Після численних звернень та скарг інвесторів, які дійшли навіть до Адміністрації Президента, у 2010 році підрядник добудував і четверту секцію. Після цього будівництво зупинилося остаточно.

Увесь цей час Укрвійськбуд продовжував звертатися до Бориспільської міської ради з проханням відмовитися від її частки квартир у будинку в обмін на гарантію добудови об’єкту. Керівництво Укрвійськбуду запевняло: після укладення додаткової угоди з містом та реалізації вільної 21-ї квартири (від яких місто мало добровільно відмовитися) отримані кошти будуть спрямовані на добудову будинку та виконання технічних умов. Інвестори згадують, що під час численних зустрічей з ними міський голова Анатолій Федорчук висловлював сумніви, що компанія стримає своє слово. Втім, не піти назустріч людям він теж не міг. Звернення розглянув виконком і міський голова повідомив керівництво підприємства про готовність відмовитися від належної місту кількості квартир за умови гарантії добудови будинку та виконання технічних умов у повному обсязі. У квітні 2012-го року своїм рішенням №2040-24-У1 Бориспільська міська рада затвердила додаткову угоду та відмовилась від належної місту частки квартир. 21 нереалізована квартира була передана Укрвійськбуду для цільового використання — як допомога територіальної громади постраждалим громадянам-інвесторам для добудови будинку.

Зауважимо, що 21 квартира була часткою міста від будівництва всіх чотирьох будинків (поштові адреси вул. Горького, 40, 42, 44 та Ватутіна, 97), що будувались на одній спільній ділянці. Ще раніше Укрвійськбуду вдалось наполягти на умові, що місто отримає належні йому квартири не в кожному з будинків, а в останньому з чотирьох.

Але не так сталося, як гадалося. Гарантії підприємства та його засновника, Міністерства оборони, виявилися «липовими»…

Людей попросили «скинутися» на будівництво ще раз.

Хто підрізав крила «Феніксу»? Будівельна афера довжиною в 15 років

І знову надурили

Навіть підписання офіційним Борисполем відмови від належної йому частки нерухомості не зрушило з місця будівництво. Будівельний майданчик залишався пустим ще довгих 7 років, аж поки в результаті кількарічних перемовин та особистих прийомів інвесторів у органах різних рівнів у 2019 році нарешті було віднайдено шлях до завершення проблемного будівництва. У Міністерстві оборони досягли згоди, що одним із джерел фінансування добудови вказаного будинку буде реалізація непроданих квартир та часткове дофінансування громадян-інвесторів.

Інвестори заключили Договори на добудову 189-ти квартирного житлового будинку у м. Бориспіль, вул. Ватутіна, 97 і виконали свої зобов’язання щодо дофінансування добудови, тобто внесли кошти. Загальна сума додатково сплачених інвесторами коштів склала 17,5 млн гривень. Підрядник закінчив роботи по облаштуванню даху, засклив вікна та балконні двері, вставив двері в квартири, проклав труби для опалення та води, встановив радіатори опалення, частково облаштував сходові майданчики та почав фарбувати будинок. Залишилося встановити вже придбані ліфти та підключити вже підведені мережі.

До речі, будівельні матеріали, які залишалися на будівельному майданчику, за роки простою розікрали, адже з невідомих причин охорона була знята. Крім того, проведена аудиторська перевірка виявила завищення генпідрядником обсягів та вартості виконаних робіт на суму 8 млн 853 тис. грн. Загальна ж сума «зниклих» коштів склала 16,5 млн грн — фактично це кошти, вкрадені у інвесторів. Порушені дві кримінальні справи (щодо генерального і субпідрядника), але винні особи досі не притягнуті до відповідальності.

Інвестори розповідають про ще один варіант вирішення питання з недобудовою, який, на жаль, так і не змогли реалізувати. «Є механізми, за допомогою яких місто може забрати будинок у комунальну власність і самостійно добудувати — серед іншого, використовуючи резерв непроданих квартир. Таке рішення було прийнято на одній із сесій за часів Анатолія Федорчука. Депутати підготували необхідне звернення з проханням надати згоду до тодішнього міністра оборони Степана Полторака. Ми потрапили до нього на прийом, пояснили ситуацію, надали всі необхідні документи. Міністр надав попередню згоду на передачу будинку в комунальну власність Борисполя. Після цього Міноборони звернулося до Кабміну з проханням узгодити необхідні моменти. Ситуацію обговорили на засіданні комітету по містобудуванню у Верховній Раді. Залишилося лише проголосувати зміни до документів, що дозволили б передачу будинку в комунальну власність. А в 2019 році, коли до бажаного було «рукою подати», раптово змінили Міністра оборони. І всі попередні домовленості пішли в нікуди», — розповідають представники ініціативної групи.

Хто підрізав крила «Феніксу»? Будівельна афера довжиною в 15 років

Добудову гальмує саме Міноборони?

Інвестори впевнені — зараз початок добудови гальмується навмисно, причому самим засновником «Укрвійськбуду» — Міністерством оборони України. Попри досягнення згоди та підписання додаткових угод тепер його представники зазначають, що Міністерство не має нормативних документів, що врегульовують процедуру передачі непроданих квартир на добудову. Що є дивним, адже до цього частина квартир, отриманих від Бориспільської міської ради, була безперешкодно передана одному з субпідрядників як оплата за виконані роботи. Також представники Міністерства оборони України стверджують, що ДП «Укрвійськбуд» належним чином не подає пакет документів на погодження відчуження цих квартир. Причиною цього є зміни в Статуті підприємства, внесені вже після підписання додаткової угоди з інвесторами та отримання від них коштів. Вони не дозволяють підприємству відчужувати (тобто продавати) майно на суму більше 100 тис. грн, що в перерахунку складає біля 5 кв.м квартири. Таким чином, вважають інвестори, навмисно створена ситуація, щоб після отримання додаткових коштів від громадян забудовник не зміг виконати перед ними свої зобов’язання. За чиєї ініціативи та навіщо внесені зміни в Статут, невідомо. Як невідомо і те, чому компанія не бажає привести свій Статут до попередньої редакції, що дозволило б зняти обмеження на реалізацію непроданих квартир.

Втомившись від перепон, на останній зустрічі в Міноборони в жовтні цього року представники ініціативної групи інвесторів заявили, що будуть звертатися до Європейського суду з прав людини, якщо їхні права не здатна захистити держава. Наступна зустріч призначена на 8 листопада.

Хто підрізав крила «Феніксу»? Будівельна афера довжиною в 15 років

Що сьогодні?

На даний час у будинку досі залишаються нереалізованими 11 квартир. Без їх реалізації будівництво не завершити, адже коштів на це недостатньо. Затримки в будівництві створюють все нові та нові проблеми для інвесторів, зокрема і фінансові.

Будинок уже втратив частину виділеної під нього земельної ділянки, що призначалася для паркувальної зони. Це створює загрозу при здачі будинку в експлуатацію, адже відповідно до державних будівельних норм паркувальних місць уже буде не вистачати.

Незрозумілою є й ситуація із ліфтами. Придбані свого часу для будинку на вул. Ватутіна, 97, ліфти встановили в іншому будинку Борисполя. Таким чином інвесторів «обікрали» ще раз — на цей раз міська влада, що незаконно передала ліфти, куплені вкладниками, іншому будинку.

«Придбані ліфти були передані до КП «Бориспіль-Пантус», правонаступником якого стало КП «ЖЕК-1». Лише у 2023 році ми дізналися, що кілька років тому їх встановили у багатоквартирному будинку на вул. Київський Шлях, 93 (у народі «Кінг-Конг»). Чому, нам так і не вдалося з’ясувати, адже зустрітися з міським головою Володимиром Борисенком проблематично, — розповідають інвестори. — Ми дуже вдячні покійному Анатолію Федорчуку, це була людина, що ніколи не відмовлялася від діалогу. Він нас приймав, вислуховував, щось радив. На жаль, цього не скажеш про нинішню міську владу. Перша зустріч стала останньою. Володимир Борисенко вів себе дуже щиро, пообіцяв усе владнати, вирішити питання з підключенням комунікацій тощо. Пішли з зустрічі майже окриленими. А потім більше жодного разу не змогли потрапити на прийом. Нас записували, потім повідомляли, що прийом не відбудеться, а згодом ми дізнавалися, що прийом був, але без нас. І так кілька разів. Ми зрозуміли, що ми небажані особи в міській раді».

У травні 2023 року у Бориспільській міській раді на прохання інвесторів будинку відбулася робоча зустріч за участі представників Міністерства оборони України, Бориспільської міської ради та директора ДП «Укрвійськбуд». За словами представників ініціативної групи, зустріч була «абсолютно неконструктивною». На жаль, інвестори так і не змогли поставити відповідальним особам усі наболілі питання та не почули відповіді, що могли б якось заспокоїти їх та зняти соціальну напругу. «У нас склалося враження, що відповідальні особи шукають шляхи, аби не добудовувати будинок і перекласти питання будівництва знову, уже втретє, на плечі інвесторів. Озвучили, що на це потрібно буде від 15 до 17 млн грн. Серед нас є ті, хто постраждав через військові дії, є військовослужбовці та їх родини. Багато з інвесторів з віком мають значні проблеми зі здоров’ям, і замість того, щоб пожити в довгоочікуваних квартирах, вже мають бажання реалізувати їх та отримати кошти хоча б на лікування або передати дітям та онукам. Деякі інвестори не дочекались квартир у довгобуді, і вже відійшли у Вічність… Хтось із нас залишився без роботи, без житла та без коштів, хтось за цей час втратив рідних, хтось до цього часу виплачує іпотечні кредити та живе в орендованому житлі. Коштів на придбання іншого житла ми не маємо. Ці 15 років витягли з нас останню копійку», — з розпачем говорять люди. Тривоги їм додає і стан будинку, адже понад 15 років він перебуває без опалення, без поточного обстеження і обслуговування. В якому ж стані він буде, коли добудується?
*На прохання представників ініціативної групи ЖК «Фенікс» їх імена приховані.

Враховуючи бездіяльність та зловживання забудовника ДП «Укрвійськбуд», інвестори просять відгукнутися голову Бориспільської міської ради, Київської обласної державної адміністрації (на обліку якої знаходиться довгобуд), будівельні компанії, державні, громадські та благодійні організації, які займаються забезпеченням громадян, постраждалих внаслідок військових дій, та інших пільгових категорій населення, до напрацювання спільних дій та рішень, зокрема, щодо добудови будинку та забезпечення вразливих категорій населення житлом. Контактні дані ініціативної групи знаходяться в редакції щотижневика «Вісті». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама