Хто найбільше платитиме в Броварах за тепло взимку | Трибуна

image
17 Серпня 2023, 20:53
Поділитися:

У Броварах триває підготовка до опалювального сезону: міняють труби, перевіряють стан систем, облаштовують генераторами критичну інфраструктуру тощо. А чого чекати броварчанам у платіжках, і чому в різних будинках вартість опалення різна?

За поясненнями ми звернулись до УБЖКГІТ. Головна спеціалістка відділу експлуатації житла Людмила Беженцева повідомила, що залежно від того, хто обслуговує будинок, і яким чином він опалюється, тарифи можуть відрізнятись.

Головна спеціалістка відділу експлуатації житла УБЖКГІТ Людмила Беженцева

Усі тарифи затверджує виконкомом Броварської міської ради після детального розгляду економічного обґрунтування коригувань. Востаннє вони переглядались у 2021 році, після того мешканці міста і платять по цих тарифах. Виключення – нові будинки, які введені в експлуатацію уже під час дії воєнного стану. Наразі держава заборонила піднімати тарифи на опалення, відтак здорожчання неможливе на найближчий опалювальний сезон і в нашому місті.

Верховна рада впровадила заборону на підвищення тарифів на газ та тепло для населення на час воєнного стану та ще півроку після його закінчення. Рішення ухвалене 29 липня 2022 року. Законопроєкт №7427 підтримали 260 народних депутатів.

«Мораторій діятиме протягом воєнного стану в Україні та 6 місяців після. Забороняється підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на: послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання); послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води», – нардеп Ярослав Железняк.

Наразі в Броварах 8 управляючих та обслуговуючих компаній і 5 ЖЕКів. Усі будинки, які обслуговуються ЖЕКами, опалюються від централізованого опалення, і надавачем послуг є КП «Броваритепловодоенергія». Тариф на опалення становить 1823,59 грн за 1 Гкал. Насправді, економічно обґрунтованим тарифом за цю послугу на даний час мав би бути 2420,92 грн/Гкал, але, як було зазначено вище, під час воєнного стану заборонено змінювати тарифи для населення. Відтак користувачі КП «Броваритепловодоенергія» платитимуть по старому тарифу, а різницю підприємству компенсуватиме держава.

Може здаватись, що це найнижчий тариф у місті, але журналісти «Трибуни» знайшли будинок у Броварах, мешканці якого платять ще менше. Мова про багатоповерхівку на вул. Чорних Запорожців, 57, облаштовану власною котельнею. Обслуговує його ЖЕС ПрАТ «Броварський завод будівельних конструкцій», і тариф на опалення у будинку складає 1630,20 грн/Гкал. Це – найнижчий тариф у місті.

Надавачі послуг у порядку зростання вартості опалення

Порівняно невисокими є тарифи в будинках, що перебувають на обслуговуванні ТзОВ «Житло Уют Сервіс» – 1843,89 грн/Гкал.

Трохи вищі – в обслуговуючої компанії ЖКГ ТОВ «Броварський ЗБК» – 1911,51 грн/Гкал.

Наступна сходинка в ціновій політиці належить ДП «Житло». Тариф на опалення в будинку з власною котельнею на бульв. Незалежності, 14-Г – 2279,12 грн/Гкал.

Найвищі тарифи на тепло – у споживачів, будинки яких обслуговує компанія ТОВ «Скан-Тепло».

А саме, у будинках на вул. Героїв Крут  №10 та №8 платитимуть 2453,64 грн/Гкал та 2454,54 грн/Гкал відповідно.  Мешканці будинку №14 на тій же вулиці, отримають у платіжках суму 2458,65 грн/Гкал. Мова  саме про новобудови, тарифи яким затверджували в 2022 році.

Відтак, найнижчий тариф у місті за теплопостачання  –1630,20 грн/Гкал, а найвищий – 2458,65 грн/Гкал.

В управлінні УБЖКГІТ запевнили, що переглядати тарифи на тепло ніхто не буде, а, отже, можна орієнтуватись на затверджені раніше суми. Також начальниця управління Світлана Решетова зазначила: якщо мешканці виявлять у своїх платіжках підвищення тарифів протягом дії воєнного стану – невідкладно мають звертатись до суду, позаяк таке підвищення тарифів НА ОПАЛЕННЯ незаконне.

Сподіваємось, зимою буде тепло в усіх помешканнях громади. Але готуватись потрібно до будь-якого розвитку подій. Війна триває, а, отже, розслаблятись рано.

Про тарифи на воду та обслуговування будинків ми розкажемо в наступних матеріалах.

Фото – Тамара Попова

Читайте також:

Нічний тариф на електроенергію: як платити вдвічі менше після подорожчання

Нові тарифи на електрику: малозабезпечені та мільйонери платитимуть однаково?

У Броварах будинок на бульв. Незалежності може залишитися взимку без тепла. Чому?

У Броварах на вулицях з’явились електросамокати. Хто та навіщо «завів» їх у наше місто?

Джерело: Трибуна – Бровари