Хто, як і навіщо може отримати статус дитини війни (відео) – Містоінформ

image
13 Жовтня 2023, 19:09
Поділитися:

Олександра Страдецька, журналістка:

«Статус – «дитина війни». Зараз довкола цієї теми багато фейків і суперечок. Хто може отримати цей статус? Навіщо він потрібен та чи передбачені ним пільги? Зʼясуємо у службі у справах дітей та сімʼї Ірпінської міської ради».

Начальниця служби Анжела Дордюк показує гору документів. Все це – заяви батьків неповнолітніх мешканців Ірпінської громади на отримання статусу «дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». У народі кажуть – «дитина війни».

Необхідний пакет документів, згідно з 268-ю постановою Кабінету Міністрів України, подається до ЦНАПу. А потім — на подальше опрацювання передається у службу дітей та сім’ї.

Анжела-Ангеліна Дордюк, начальниця служби у справах дітей та сім’ї Ірпінської міської ради:

«З моменту прийняття заяви 30 календарних днів на опрацювання цих документів. Передаються до служби, пізніше ми виносимо на комісію із захисту прав дитини. Після того, як пройшло слухання комісії, ми виносимо його на засідання виконавчого комітету. Це може бути або позитивне, або рішення про відмову»

Є різні категорії цього статусу.Зокрема, діти, що постраждали від фізичного, сексуального, психологічного насильства. Психологічне – доведення не потребує. Тобто отримати цей статус теоретично можуть усі неповнолітні особи Ірпінської громади. А також ті, яким на момент початку повномасштабного вторгнення ще не виповнилося 18 років.

Анжела-Ангеліна Дордюк, начальниця служби у справах дітей та сім’ї Ірпінської міської ради:

«У нас про відмову ще не було, всі збирають повний пакет документів, тому надаємо цей статус».

Від початку червня в Ірпінській громаді – понад 2000 заявок на отримання статусу «дитина війни». 1032 дитини вже отримали цей статус. Серед них і троє дітей пані Тетяни. Жінка розповідає, що подавали документи одними із перших, одними із перших і отримали. Сподівається, що завдяки цьому діти матимуть пільги.

Тетяна Любченко, мешканка Ірпеня:

«Може бути якась компенсація, можуть бути дітям якісь путівки на відпочинок чи навіть у школі харчування. Я як багатодітна мама, для мене якщо у школі харчування буде безкоштовним, це вже дуже добре, бо зараз дуже важко».

А які ж виплати чи пільги передбачені цим статусом?

Зараз у соцмережах, особливо у TikTok масово поширюються фейки про дітей війни. Ніби-то, всі хто має цей статус, можуть отримати грошові виплати чи знижки на оплату комунальних послуг.

Але поки що таких пільг немає. Постановою Кабміну від 1 червня 2023 року передбачено, що дитина, яка отримує статус «дитина війни» має належати до пільгових категорій і отримати безкоштовне харчування. Поки і цього немає. Тому поки що це питання часу.

Джерело: Містоінформ