Храм у Погребах: ПЦУ взяло під контроль територію і вигнало охорону. ФОТО

image
17 Червня 2019, 22:22
Поділитися:

Православна громада української церкви в Погребах минулого вівторка взяла під свій контроль територію навколо єдиного в селі храму, вигнавши звідти приватну охоронну фірму «Стелс-3». Цього ж дня у Києві відбувся суд за позовом колишнього настоятеля храму від московського патріархату, який просить визнати протиправним реєстрацію нової православної громади. Феміда перенесла засідання, на яке ні позивач, ні його представники не з’явились. Тим часом журналісти та активісти впізнають серед «прихожан» московського патріархату в Погребах учасників «мобільної групи», що їздять по «гарячих точках» церковних протистоянь, а також – партійців Опозиційної платформи «За життя», яку пов’язують із кумом президента Росії Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Нагадаємо, тиждень тому, у неділю 9 червня, до Погребів навідались представники московського патріархату. Уже тоді зареєстрованій раніше громаді Православної церкви України нібито дозволили заходити на територію храму. Раніше, під час протистояння 17 березня, територію під свій контроль взяла поліція, а сам храм правоохоронці закрили для всіх.

Храм Успіння Божої Матері. Фото – boryspil-eparchy.org

9 червня ледь не дійшло до бійки. У результаті, прихожани української церкви погодились спуститися зі сходів храму на землю, а прихильники московського патріархату відійшли на 50 м від них. Кожен провів свою службу. Тоді сторони погодились, що правду має встановити суд.

Судовий розгляд

Як виявилось, суд мав відбутися у вівторок, 11 червня. Позивач – колишній настоятель храму від московського патріархату Ігор Баглей. Як зазначено в оприлюднених судом рішеннях, служитель церкви оскаржує дії Київської обласної державної адміністрації та державного реєстратора, які по суті затвердили статут нової громади.

Протоієрей Ігор Баглей. Фото – boryspil-eparchy.org

Як зазначає новий настоятель храму від ПЦУ отець Олександр Лиман, у вівторок засідання намагалися від громадськості приховати. Однак погребці про розгляд дізналися і приїхали з юристами та групою підтримки із села – усього близько 60 людей. Натомість ніхто з боку позивача на засідання не прийшов.

Мітинг під судом під час засідання. Справу розглядає Окружний адміністративний суд м. Києва. Феміда не анонсувала засідання через свій реєстр на сайті

Благочинний 1-го броварського благочиння Бориспільської єпархії УПЦ МП отець Олександр Левчук розповів «Трибуні Броварів», що не знає, з яких причин представники московського патріархату не прийшли на суд, лише припускає, що їх навмисне не повідомили про засідання.

11 червня суд погодив долучення до справи як 3-ої сторони православної громади ПЦУ із Погребів, а також зобов’язав представника КОДА надати пакет документів, на підставі якого Київська обласна державна адміністрація ухвалила розпорядження «Про реєстрацію змін та доповнень до Статуту релігійної громади». На тому засідання перенесли аж на 27 серпня, на 15:00.

Як зазначив отець Олександр Лиман, такі дії Феміди українська православна громада села сприймає як навмисне затягування розгляду. На думку настоятеля, тривалим відкладенням розгляду справа може затягнутися на роки. Тому парафіяни вирішили не гаяти часу і взяти під свій контроль, принаймні, територію церкви. Цього ж дня вони це і зробили, вигнавши охоронну фірму «Стелс-3».

Договір із охороною «Стелс-3»

Як видно із документів, які надав отець Олександр Лиман, договір зі «Стелс-3» був укладений отцем Ігорем Баглеєм 1 лютого, тобто за день до зборів вірян, на яких прихожани села вирішили перейти із московського патріархату до Православної церкви України. В українській церкві вважають цей договір недійсним.

Початок і кінцівка договору Ігоря Баглея зі “Стелс-3”

Отець Олександр Лиман зазначає, що «викинути» охоронну фірму члени релігійної громади вирішили спонтанно, коли представники «Стелс-3» нагрубіянили людям. Після цього на входах до території чимшвидше поставили нові замки.

У ПЦУ погоджуються, що рішення щодо усунення перешкод користування храмом має ухвалити Феміда. Про це представники української церкви подали окремий позов до Броварського міськрайонного суду. Наразі справа ще не призначена до розгляду, вказує настоятель храму в Погребах. Однак, у випадку затягування, в ПЦУ готові брати під свій контроль і будівлю храму.

У московському патріархаті традиційно не визнають права користуватися храмом у Погребах за Православною церквою України. Отець Олександр Левчук вказує, що «Стелс-3» охороняє територію цілком законно, але тепер охоронці змушені робити це за межами землі храму. Зі слів настоятеля, під час штурму представники релігійної громади ПЦУ застосовували газові балончики.

Учасники «мобільних груп»

Варто зазначити, що численні місцеві мешканці підтверджують, що майже всі прихильники московського патріархату, які приїздять на події довкола храму, – немісцеві. Навіть згадана фірма «Стелс-3» зареєстрована в Києві. Ба більше, в ПЦУ її керівника пов’язують із московською церквою в Україні.

Світлина з реклами охоронної фірми “Стелс-1”. Її символіка, марки автотранспорту, а також офіційна адреса офісу збігаються із “Стелс-3”

У ЗМІ можна знайти матеріали про акції в минулому проти цієї охоронної фірми. Причина та сама – гра на боці московського патріархату.

Те саме можна сказати і про нібито рядових прихожан. Після публікації матеріалу про події коло церкви 9 червня, до нашої редакції написали декілька людей, які впізнали в учасниках подій із боку московського патріархату членів так званої «мобільної групи», яка виїздить на всі «гарячі точки» протистоянь за храми між ПЦУ і МП.

Чоловік ліворуч, який був присутній під час подій 9 червня в Погребах, як виявилось, відвідував протистояння за церкву в Крутах на Чернігівщині

Сюжет “5 каналу” про події в Крутах на Чернігівщині

Саме він був неабияк активним у Погребах.

Чоловіка, який намагався перешкоджати нашому журналісту 9 червня, впізнали там само, в Крутах.

у Погребах

у Крутах

А цього учасника подій у Погребах упізнали на світлинах осередку Опозиційної платформи «За життя» у Фастові, а також на фото поруч зі священством московського патріархату.

У Погребах

Слід зауважити, що кремезні чоловіки серед прихожан московського патріархату самі не заперечують, що не є місцевими. Це підтверджує і отець Олександр Левчук, вказуючи, що будь-хто має право приходити у будь-яку церкву. На противагу цьому він акцентує, що 17 березня у протистояннях у Погребах брали участь активісти із Броварів.

Очевидно, протистояння в Погребах іще не завершене. Ба більше, джерела «Трибуни Броварів» у правоохоронних органах прогнозують серйозне загострення на другу половину літа.

Фото – Віктор Крук, Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари