Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтовано – це наша однозначна позиція, – міністр культури України

image
12 Січня 2023, 14:30
Поділитися:

12 січня 2023 г. 14:24

Міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що будівля каплиці, яка була побудована Религійною громадою УПЦ московського патріархату, розташована на території Національного музею історії України незаконно і має бути демонтована.

Про це KВ дізналась з повідомлення міністра культури Олександра Ткаченка на сторінці в соцмережі Facebook.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Будівля каплиці, так звана церква Десятинного Храму Пресвятої Богородиці, яка незаконно розташована на території Національного музею історії України, є самочинним будівництвом та споруджена Релігійною громадою Української Православної Церкви московського патріархату”, – заявив міністр культури України.

Він зазначив, що самовільне захоплення ділянки почалося ще у 2008 році. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків.

“У 2012 році за часів Януковича почалося “узаконення” незаконного будівництва. Жодних дозволів на будівництво, як і на використання земельної ділянки, зазначена релігійна організація ніколи не отримувала. Сама будівля споруджена без затвердженого проєкту, без отримання дозволів на будівництво. В експлуатацію будівля у встановленому порядку не введена”, – розповів Олександр Ткаченко.

Він також нагадав, що з 2020 року триває суд за позовом від Національного музею історії України щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного об’єкта. Міністерство культури та інформаційної політики України залучене до справи як третя сторона та сприяє цьому процесу.

За словами міністра, наразі вже завершена експертиза, а на 18 січня призначене наступне судове засідання. Він також зазначив, що є обґрунтоване сподівання, що невдовзі спір щодо цієї будівлі буде вирішено в законний спосіб.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, каплиця біля Десятинного чоловічого монастиря була збудована ще у 2007 році на землі, що перебуває у постійному безоплатному користуванні Національного музею історії України. З того часу не припиняються спроби УПЦ Московського патріархату закріпити за собою цю землю. При цьому численні перевірки кваліфікували будівництво каплиці як самозахоплення землі.

Демонтувати цю будівлю неодноразово вимагав депутат Київради “свободовець” Юрий Сиротюк, нардеп Ігор Луценко. В 2018 році необхідну кількість голосів за демонтаж каплиці набрала петиція на сайті електронних петицій Київради.

26 січня 2018 року столична поліція затримала двох чоловіків, котрі намагалися підпалити скандальну будівлю.

В УПЦ Московського патріархату назвали напади на їхню каплицю біля Історичного музею у центрі Києва політичними маніпуляціями.

Читайте: В УПЦ МП заявили, що мають докази законності каплиці біля Історичного музею в Києві

9 лютого 2019 року на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування депутати одноголосно підтримали електронну петицію з вимогою зносу незаконно спорудження-каплиці УПЦ МП Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці на території Національного музею історії України.

Читайте: Заступник Кличка розповів, хто має займатися питанням знесення каплиці Московського патріархату на території історичного музею

Читайте також колонку головного редактора видання КиївВлада Дмитра Марковського стосовно ситуації, яка склалась навколо будівлі каплиці УПЦ МП на території Національного музею історії України.

Читайте: Кіоск для Бога

Фото: Hromadske

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона