Холодно/спекотно: коли в Броварах вимкнуть опалення | Трибуна

image
1 Квітня 2021, 19:40
Поділитися:

У Києві опалення почнуть вимикати з 5 квітня, у Броварах плануть дещо пізніше. А поки що мешканці надсилають у Контакт-центр численні скарги: одні – на холод у будинках, інші – нарікають на спеку. 

За даними Контакт-центру, лише за останні 5 днів (від суботи до четверга) від мешканців міста надійшло 55 звернень із проханням вимкнути опалення: при «плюсовій» температурі за вікном, у частині броварських квартир – справжня спека. Та більшість звернень за цей період –  близько 60-ти, це прохання не вимикати батареї: люди скаржаться на холод у помешканнях.

Чому холодно/тепло?

Як пояснив журналістам «Трибуни-Броварів» директор КП «Броваритепловодоенергія» Григорій Голубовський, причина скарг людей на «холодно/спекотно»  –  вертикальна система опалення в більшості житлового фонду Броварів. А це – понад 300 будинків, збудованих за часів Радянського Союзу. До того ж, система не збалансована, тож якщо на нижніх поверхах тепло, то на верхніх температура в квартирах значно нижча. Або ж навпаки. І відрегулювати систему подачі тепла в кожну квартиру немає змоги – у підвальних приміщеннях розташований лише один вентиль на весь будинок, каже пан Голубовський.

За словами директора КП, в будинках старого зразка комунальники можуть систему теплопостачання лише вмикати або ж вимикати. Що стосується зменшення потужностей теплопостачання, то наразі, коли за вікном  +12… +15, тримають на котельнях мінімум, щоб у людей не зникло гаряче водопостачання та працювали рушникосушарки.

Проте в останні роки проблему «холодно/спекотно» комунальники намагаються  вирішити, вказує пан Голубовський. Так, за заявками громадян працівники КП виїжджають і регулюють подачу тепла самостійно. Ще минулого року це могли робити визначені відповідальні особи від кожного будинку, та цьогоріч такого не практикують, позаяк кожен намагався підкрутити «під себе» і скарг лише збільшилося.

Та занадто висока температура – не головна проблема. Основна біда в тому, що через місяць люди отримують рахунки за комуналку з космічними цифрами, за якими будуть зобов’язані заплатити. Зазначимо, що отримані платіжки за опалення в лютому броварчан просто шокували – сягнули за 2 500 грн.

Тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуть. Поки що

Простіше в цій ситуації будинкам із індивідуальними тепловими пунктами, де регулюється температура залежно від погодних умов за допомогою теплового датчика. Виграють і ті мешканці, які утеплили свої будинки.

Коли вимкнуть опалення

Вимкнути опалення в Броварах планують не раніше 7- 8 квітня. Тоді ж планують припинити надавати послугу і з гарячого водопостачання. Згідно із законодавством, опалювальний сезон можна закінчувати, коли середня добова температура зовнішнього повітря перевищує 8 °С впродовж трьох діб. І такі показники були впродовж чотирьох днів. Але, за словами Григорія Голубовського, в найближчі дні «похолодає», особливо пониження температури очікується вночі, тож вимкнення тепла відтермінували.

Зазначимо, що за даними sinoptik, протягом 2-7 квітня в Броварах вдень очікується середня температура повітря +9…+10 градусів, вночі – +3…+4.

Бориспіль відтермінував припинення опалення до 9 квітня.

У Києві опалення почнуть вимикати з 5 квітня. Цей процес у столиці триватиме 5 днів.  Як зазначає Віталій Кличко, за прогнозом синоптиків уже з цього тижня середньодобова температура – вище +8 градусів за Цельсієм.

 Читайте також

Броварчани заборгували КП «Броваритепловодоенергія» близько 50 млн грн. Чи стартує вчасно опалювальний сезон?
Газ подешевшав. Коли та на скільки в Броварах перерахують вартість опалення і гарячої води?
«Броваритепловодоенергія» знизила тарифи на опалення й гарячу воду
У Кабміні анонсували зниження тарифів на тепло в грудні
Уряд розробив програму «Гарантована ціна на газ»
«Київоблгаз» оштрафували на 49 млн грн за «ущемлення інтересів користувачів»

Джерело: Трибуна – Бровари