Хочуть виграти гранти: у Броварах два дитсадки, ліцей та центр реабілітації дітей подали заявки

image
6 Березня 2023, 19:29
Поділитися:

Нещодавно міській голова Ігор Сапожко закликав керівників відділів і управлінь міськради та керівників медичної й освітньої галузі підготувати заявки на участь у конкурсі на отримання грантів. За словами міського голови, є ряд програм, які допоможуть у вирішенні питань не обтяжуючи бюджет громади. Які відділи, управління та організації вже подали заявки і на що саме хочуть отримати гранти?

Гранти надаються не тільки на капітальні видатки, пов’язані з глобальним будівництвом, але  і на окремі види поточних ремонтних робіт, як, до наприкладу, приведення в належний стан бомбосховищ у закладах освіти.

Організаційну підтримку, таку як консультації, розробка проєктів та допомога в правильному оформленін заявок на участь у грантових програмах, надає управління економіки та інвестицій БМР. Але самі заявки подають розпорядники коштів, які і несуть відповідальність за надану в заявці інформацію.

«Заклади освіти, медичні заклади, заклади реабілітації заповнювали спеціальні готові форми для участі в грантовому конкурсі. Завдання управління економіки, відділу інвестиції та зовнішніх зв’язків – подивитися цю заявку і надати підтримку у вигляді коректного її написання. Фахівці нашого відділу проходили підготовчі курси з написання заявок, маємо відповідні сертифікати та вже виграні заявки», – розповіла журналістам «Трибуни» начальниця відділу інвестиції та зовнішніх зв’язків управління економіки та інвестицій Олена Коровіна.

Програма від японського уряду «Кусаноне»

Так, програма від японського уряду «Кусаноне» надає підтримку проєктам розвитку місцевих громад, спрямованим на вирішення проблем, пов’язаних із базовими потребами життя, здоров’я та безпеки людини, покращення соціальних умов і забезпечення населення.  Надається раз на рік у сумі до 90 тис. доларів (10 млн грн). Якщо  реалізація проєкту вимагає більше коштів, то гроші використовуються з інших джерел, не заборонених законодавством України. Зокрема, і з місцевого бюджету. Кошти можуть бути використані на ремонт приміщень медицини чи освіти. На цей грант від нашої громади заявки подали чотири претенденти:

дитсадок «Капітошка»;
дитсадок «Перлинка»;
Центр комплексної реабілітації дітей із інвалідністю;
Броварський ліцей №10.

Обидва дитсадки та ліцей потребують капітального ремонту вхідної групи, а в центр реабілітації потрібен автомобіль на перевезення дітей. Зокрема, доставляти дітей до закладу або до місця проведення заходів задля реабілітації.

Варто зазначити, що в Броварах уже є успішно реалізований проєкт за грантові кошти з Японії. Мова про облаштування ліфта в дитячому центрі реабілітації.

Для отримання допомоги від японського уряду, грантові пропозиції треба було подати до 28 лютого. Комісія розглядатиме їх до жовтня 2023 року, а визначення переможців відбудеться на початку 2024 року. Ще три місяці закладено на підписання угоди з переможцями. Тобто, якщо заявки переможуть, то лише в квітні 2024 року надійде фінансування на реалізацію цих проєктів. Відбирали саме ті проєкти, які можуть почекати до наступного року, зазначила пані Коровіна.

Про інші грантові програми, що реалізуються в Броварській громаді

Наразі управління економіки та інвестицій міськради шукає ті гранти, які можна профінансувати найближчим часом.

До прикладу, спільно з управлінням культури сім’ї та молоді, що є заявником та  розпорядниками коштів, фахівці управління економіки надавали консультативну допомогу щодо міжнародної співпраці в проєкті зі збереження культурної спадщини «Культурна спадщина в епоху цифрових технологій». Цей проєкт розроблено спільно з міжнародним партнером із міста Задар ( Хорватія). Пропозиції подавали в «Український культурний фонд». Рішення мають ухвалити 15 травня.

Наразі готується заявка від Броварської лікарні на грантовий конкурс, у якого термін подачі – до 30 вересня цього року. Так, медичні заклади можуть отримати до 250 тис. доларів міжнародної технічної допомоги, зокрема на необхідне медичне обладнання. У цій ситуації є час спокійно і зважено розробити заявку, підготувати гарантійні листи тощо.

Відділ інвестицій та зовнішніх зв’язків в управлінні економіки та інвестицій допомагає писати грантові заявки не лише органам місцевого самоврядування, а й громадським організаціям. Наразі готується грантова заявка спільно с громадською організацією, що займається проблемами людей із інвалідністю. Зокрема заявка стосується покращення громадського контролю та залучення громадян до процесів урядування «Долучайся», яку проводить американський фонд USID.

Управління економіки займається підтримкою організацій різних форм власності. Так, на початку лютого управління від себе розробило і подало заявку про створення  локальних оффлайн хабів для жінок підприємиць «UWI HUB». Було подано близько 130 заявок. Фахівці центру «Розвиток КСВ» відібрали команди, які проводитимуть у громаді заходи з розвитку жіночого підприємництва. Бровари змогли потрапити до трійки найсильніших громад.

Варто зазначити, що через війну підсилилася міжнародна допомога та співпраця. Зокрема, ще тіснішими стали зв’язки з німецькими містами-побратимами Йена і Ерланген.

Нагадаємо, що минулого року з переліку міст -побратимів Броварів із зрозумілих причин виключили російське місто Владимир, якого і замінили німецькі друзі. За такий короткий проміжок часу Броварська громада вже отримала від них суттєву допомогу. Це і медичне  обладнання на 100 тис.євро, і 7 потужних генераторів, повідомила Олена Коровіна. Незабаром Броварська громада очікує  від німецького фонду «GIZ» ще 4 генератора на 62 кВт кожен. Також із цими містами налагоджуються зв’язки з підтримки бізнесу.

 Успішний досвід попередніх проєктів дозволяє сподіватися, що заявки з Броварів отримають погодження, адже зростає ступінь довіри. А Броварським відділам та управлінням варто активніше долучатися до подання грантових заявок, щоб отримати більше шансів виграти міжнародну допомогу задля вирішення нагальних проблем у різних сферах.

1. «Робота без бар’єрів»: в Україні для осіб із інвалідністю, ветеранів, ВПО запускають нові програми

2.«Власна справа»: встигніть подати заявку на урядову програму мікрогрантів єРобота

3.Броварчанка завдяки гранту розширила власне виробництво косметики

4.На Київщині продовжують надавати мікрогранти на створення або розвиток власної справи

Читати далі: Хочуть виграти гранти: у Броварах два дитсадки, ліцей та центр реабілітації дітей подали заявки , автор Заболотний Євген

Джерело: Трибуна – Бровари