Хлопчика із Бориспільщини госпіталізували в Охмадит через укус змії

image
10 Липня 2020, 15:34
Поділитися:

13-річний підліток пас гусей на полі у селі Старе.

9 липня на приймальне відділення КНП «ББЛІЛ» привезли дитину після укусу гадюки. Дитина була у стані середньої важкості, а його самопочуття дуже різко погіршувалось. Ускладнював ситуацію той факт, що у лікарні нема протизміїної сироватки. (В Україні сироватки також майже ніде нема). Тож фахівці приймального надали першу допомогу та домовились із токсикологічним відділенням Охматдиту про термінову госпіталізацію їх пацієнта.

На ранок 10 липня стан хлопця нормалізувався до норми.

У КНП «ББЛІЛ»повідомляють, що увесь цей час підтримували зв’язок по телефону зі столичними колегами, тому знають, що дитині була введена сироватка.

Досі не відомо, яка саме гадюка вкусила дитину, проте за результатами аналізів на токсини проведених в Охматдиті медики переконані, що змія була отруйною.

Довідка.

Із отруйних змій в Україні розповсюджені лише гадюки. Загалом їх налічується 5 видів:

Гадюка звичайна
Гадюка степова
Гадюка Нікольського
Гадюка Ренарда
Гадюка носата

  Вони дуже нерівномірно розповсюджені по території нашої країні. Найбільша їх кількість у південних та східних областях – 5 видів, а найменше – в Західній та Північній Україні – 1 вид. Повсюдно в Україні трапляється лише Гадюка звичайна. Вона заселяє усі принагідні території від альпійських лук Карпат на висотах понад 1800-2000 м над морем, до рівнин Причорномор’я і боліт Полісся.

Після укусу звичайної гадюки тіло навколо ранки відразу червоніє та набрякає. Хворий відчуває сильний біль. Потім опухає вся уражена кінцівка, а у тяжких випадках – все тіло. На 7-9 день після укусу набряк зменшується. Тканина навколо ранки може змертвіти чи утворити виразку. Це залежить від безпосереднього впливу отрути на тканини тіла.

  Окрім цього, може спостерігатися ще загальне захворювання людини, яке залежить від поширення отрути з кров’ю по всьому тілу:

Хворий стає сонливим, непритомніє.
Температура тіла підвищується.
Пульс робиться частішим, але слабким.
Кров’яний тиск знижується.
Іноді виникає нудота.
Внаслідок підшкірних крапкових крововиливів на тілі дуже часто з’являються синьо-червоні плями.
Іноді кровоточать слизові оболонки очей, носа, горла.

  У тяжких випадках настає смерть від зупинки дихання (протягом від 12 годин до 7-8 діб). При несмертельному отруєнні робота серця через деякий період нормалізується, але слабкість залишається ще на значний час (2-3 місяці і довше).

Пам’ятайте!

Гадюки ніколи не атакують першими.
Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані.
Не провокуйте і не панікуйте, а мирно розійдіться з ними. Найкращим запобіжним заходом проти укусів гадюк є використання високого шкіряного взуття.
Вирушаючи в похід, бажано мати проти зміїну вакцину.
Змії кусають, але частіше за все необережних та необачливих

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама