Керівник бориспільської пожежної охорони Андрій Макаров — про машини-пенсіонери, подарунок від первинки та свідомих котів

image
17 Червня 2023, 19:00
Поділитися:

Після об’єднання громади Борисполю дісталися і сільські пожежні частини. Тоді було прийняте рішення не закривати їх, а зберегти, об’єднавши в єдину структуру. Чи вдалося це та як зараз працює пожежна охорона громади, «Вістям» розповів очільник місцевої пожежної охорони Андрій Макаров.

«Перше, що хочеться зазначити — нам вдалося не лише зберегти те, що було, а й істотно покращити матеріальну базу. Зараз місцева пожежна охорона налічує 6 частин — одну в Борисполі і по одній в кожному старостинському окрузі. Наразі матеріальне забезпечення набагато краще, ніж було тоді, коли ми лише почали працювати. В усіх частинах є генератори, мотопомпи, достатня кількість пожежних рукавів. Немає жодних проблем з паливом», — зазначає Андрій Макаров.

Саме завдяки частинам у селах місцева пожежна охорона має змогу швидко реагувати на виклики по всій території громади. Часто у сільській місцевості люди відразу дзвонять не на 101, а у місцеву пожежну частину, що суттєво скорочує час на реагування.

«Поки ДСНС доїдуть із Борисполя в село, ми вже давно на місці. Хоча, треба відзначити, з Бориспільським ДСНС у нас гарно налагоджена співпраця. Разом виїжджаємо на виклики, страхуємо один одного. Чималу частину викликів ми отримуємо від них, через лінію 101», — розповідає Андрій Макаров.

Автомобілі є, але застарілі

Зараз в муніципальній пожежній частині 10 автомобілів. Уся техніка відремонтована та готова виїжджати по першому виклику. Сім машин знаходяться на постійному чергуванні, ще три в резерві і виїздять за потреби.

«Усі наші автомобілі — це або ті, що лишилися нам у спадщину від сільських пожежних команд, або ті, що ми знайшли десь на підприємствах та відновили власними силами. Але це техніка ще радянських зразків, вона морально застаріла. Більшість наших пожежних молодші за ці автомобілі. Це старі радянські ЗІЛ, ГАЗ. Зараз вона працює, але скільки працюватиме ще, невідомо. Крім того, я боюсь, що вже через кілька років ми просто не зможемо знайти на цю техніку запчастин. Може дійти до такого, що з двох-трьох машин будемо збирати одну», — пояснює Андрій Макаров.

Зараз Україна отримує чимало сучасної техніки від міжнародних партнерів, але місцеві пожежні її не бачать. Андрій підкреслює, що вся ця техніка йде виключно підрозділам ДСНС. Місцевим пожежним командам її не передають. Тому їздити доводиться на тому, що є.

«У нас п’ятий рік іде реформа ДСНС. Було анонсовано і створення місцевих пожежних управлінь, і багато іншого, але за всі ці роки ніяких зрушень немає. Усе робимо своїми силами. Для прикладу, аби ви розуміли масштаб проблеми, якщо на районі на чергуванні стоїть 40 автомобілів, то з них ДСНС — це три-чотири. Все інше — техніка або приватних підприємств, або державних, або місцеві пожежні команди», — розповідає Андрій Макаров.

Керівник бориспільської пожежної охорони Андрій Макаров — про машини-пенсіонери, подарунок від первинки та свідомих котів

Місцева первинка надала пожежним позашляховик

Купувати нову техніку для підрозділу — також не вихід. Такі дороговартісні покупки будуть дуже боляче бити по кишені громади, та й зараз, під час війни, це не першочергова необхідність. Тому поки пожежні намагають впоратися самотужки.

«Хочеться висловити подяку нашій міській первинці. Вони передали нам позашляховик, який отримали в якості гуманітарної допомоги. Ця машина нас дуже рятує. Тепер на такі виклики, як відкрити двері чи зняти котика з дерева, немає необхідності ганяти велику машину. Навіть на невеликі загоряння трави ми їздимо зараз на ній. В неї велике багажне відділення, туди поміщається все необхідне спорядження», — зазначає Андрій Макаров.

Також пожежні отримали чимало спорядження з-за кордону, але це допомога від особистих друзів. Трохи прислали з Америки, трохи з Німеччини. Завдяки саме допомозі від друзів та знайомих усі пожежні мають каски європейського виробництва, в усіх є гарне спорядження.

Керівник бориспільської пожежної охорони Андрій Макаров — про машини-пенсіонери, подарунок від первинки та свідомих котів

Лісгосп співрацювати відмовився

Весна для місцевої пожежної охорони пройшла спокійно. Виклики щодо підпалів трави були, але порівняно з минулим роком набагато менше. Погода поки на боці пожежних, зараз хлопці готуються до літнього сезону.

«Влітку найбільш небезпечний сезон лісових пожеж. У нас на території громади їх майже немає. В сусідні ми могли б виїжджати, але лісгосп відмовився з нами співпрацювати. Договір про взаємодію вони підписувати не захотіли, тому нам у ліси заїжджати заборонено. Наразі наша зона відповідальності, у першу чергу, житловий фонд», — зауважує Андрій Макаров.

За його словами, більшість викликів стосується пожеж у приватному секторі. Були також виклики щодо загоряння трави чи необхідності відчинити двері. «Чомусь останнім часом стало набагато менше викликів по котах. Напевно, їм пояснили, що не треба високо залазити на дерева та відволікати пожежних від роботи», — усміхається Андрій Макаров.

Незважаючи на проблеми та труднощі, він сповнений оптимізму, адже, вважає, Борисполю вдалося створити потужний місцевий пожежний підрозділ, який завжди готовий прийти на допомогу.

Керівник бориспільської пожежної охорони Андрій Макаров — про машини-пенсіонери, подарунок від первинки та свідомих котів

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама