Касові апарати, електронний чек, «кешбек» та штрафи: Президент підписав два закони щодо бізнесу

image
17 Жовтня 2019, 20:35
Поділитися:

Сьогодні, 17 жовтня, Президент України Володимир Зеленський підписав два «свіжих» закони, ініційовані депутатами провладної партії «Слуга народу» та прийнятих Верховною Радою України наприкінці вересня, ‒  №1053-1  і №1073 ‒ які без сумніву вплинуть на весь малий бізнес. 

Нові закони зобов’яжуть підприємців користуватись касовими апаратами, вводять електронний чек на товар чи послугу, грошове заохочення для покупців і великі штрафи для бізнесу, якщо товар буде продано без чеку та інше.

Коли та кого з підприємців зобов’яжуть використовувати касовий апарат?

Номер групи Опис групи
Перша група ФОП виручка до 300000 грн на рік, без найманих працівників. Переважно – роздрібна торгівля з торгових місць на ринках або господарча діяльність із  надання послуг населенню. Ставка єдиного податку – до 10% мін. заробітної плати.
Друга група ФОП річна виручка до 1,5 млн грн, можливість мати до 10 найманих працівників. Ставка єдиного податку – до 20% мінімальної заробітної плати.
Третя група ФОП або юрособи річна виручка до 5 млн грн, необмежена кількість найманих працівників. Ставка єдиного податку – 3% для платників ПДВ і 5% від доходу для неплатників ПДВ.
Четверта група ФОП або юрособа-сільгоспвиробник Доля с/г виробництва  за попередній податковий рік не менше 75%, необмежена кількість найманих працівників, ставка податку обраховується з 1 га землі.

 

Відповідно до таблиці наведеної вище,  касовий апарат або реєстратор розрахункових операцій (далі –  РРО) повинні будуть застосовувати всі платники єдиного податку 2,3,4 груп.

Законом визначений перелік підприємців, які в обов’язковому порядку, незалежно від суми річного доходу, мають використовувати РРО з 01 жовтня 2020року. До них відносять підприємців, які:

здійснюють продаж ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів та каміння;
продають побутові прилади, що підлягають гарантійному обслуговуванню;
працюють як ресторани, кав’ярні та заклади швидкого харчування;
продають лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;
торгують товарами, бувшими у вжитку;
здійснюють діяльність турагенств та туроператорів;
надають готельні послуги;
здійснюють реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів при продажу яких застосування РРО є обов’язковим відповідно до переліку, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 01 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для платників єдиного податку 2,3,4 груп незалежно від видів діяльності.

Законодавчі норми щодо використання касових апаратів не торкнуться підприємців першої групи, тих, хто проводить розрахунки у безготівковій формі  та виробників. Під виключення також потрапили торговці «блошиних ринків»  та ті, що здійснюють на ринках торгівлю товарами, що не потребують гарантійного обслуговування.

Програмні касові апарати та електронні чеки

Підприємці вже з весни 2020 року зможуть використовувати новий вид касових апаратів – програмний РРО. Тобто, касовим апаратом може слугувати смартфон, планшет, ноутбук, комп’ютер.

Податківці обіцяють безкоштовний продукт для бізнесу який називатиметься «E-Receipt» (е-Чек – електронний чек). Скачати дармовий програмний РРО можна буде на сайті фіскального відомства.

Крім того уряд обіцяє спрощену процедуру реєстрації програмного РРО через електронний кабінет платника податку, можливість мати як класичний касовий апарат, так і програмний.

Замість або разом із паперовим, підприємці зможуть видавати і електронний чек за алгоритмом: підприємець встановлює, для прикладу, програмний РРО на смартфон, реєструє касу в електронному кабінеті та вводить номенклатуру товарів (послуг). Після того як покупець обрав товари, продавець сканує смартфоном QR-код або  штрих-код товару та фіксує його в додатку програмного РРО. Інформація про покупку відправляється на сервер фіскальної служби, де їй присвоюється номер та відправляється на смартфон підприємця. Касовий апарат відображає чек із QR-кодом, а далі є варіанти для покупця ‒ відсканувати код і зберегти чек, отримати на свій месенджер за номером телефону, за наявності у продавця принтера ‒ роздрукувать чек або ж просто сфотографувать його. Якщо чек задовольнив покупця, то все ОК. Якщо ж у чеку відсутні позиції вартістю понад 850 грн, покупець може поскаржитись та ще й отримати «кешбек».

Що  таке «кешбек»

«Кешбек» у данному випадку ‒ це заохочення для покупця, по-перше, отримати чек, по-друге, отримати достовірний чек. Тобто, якщо продавець видав чек, який повністю або частково не зареєстрований на сервері податкової на один або декілька товарів, що дорожчі за 850 грн ‒ покупець може звернутись зі скаргою у фіскальні органи.
150% штрафу від вартості проданого не за чеком товару заплатить підприємець, якщо такий факт підтвердиться податковою інспекцією. При чому частина штрафу піде в державний бюджет, а частину отримає пильний покупець у вигляді «кешбеку».

Таке заохочення для покупців буде введено в дію з 01 жовтня 2020 року. Втім є кілька АЛЕ.

Активізація скарги на дії продавця буде можлива лише через електронний кабінет із застосуванням цифрового підпису. Сума операції має бути більшою за 850 грн. Отримання «кешбеку» буде можливим лише після відповідної перевірки скарги податковою.

«Кешбеку» не буде, якщо чек не видали взагалі. Тоді підприємцю загрожуватиме штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Чи відмінять Z-звіти?
За наявності програмних РРО підприємці також зобов’язані будуть подавати щоденні звітні чеки (Z-звіти), форма яких затверджена Національним банком України.

Зараз Z-звіт є обов’язковою формою звітності для підприємців, які застосовують касові апарати. Тож з введенням програмних РРО така форма звітування  буде збережена, але в електронному вигляді.  За кожне невиконання зобов’язання із формування щоденного Z-звіту, накладатиметься штраф у розмірі 510 грн.

Кого з підприємців торкнеться збільшення лімітів обороту?

Ліміт доходу платника єдиного податку для другої групи зросте з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн із 01 січня 2021 року.

Ще одним нововведенням є обмеження використання спрощеної системи оподаткування для деяких видів підприємств, що займаються поштовими відправленням, обслуговуванням та експлуатацією телекомунікаційних мереж, ефірного теле- та радіомовлення тощо.

Пропозиції провладних депутатів були неоднозначно сприйняті у бізнесових колах, з боку підприємців були намагання доопрацювати закони. Втім, діалогу не скалось, тому, власне, підприємці не сподівались на ветування законодавчих актів з боку глави держави. Зміни набудуть чинності після офіційного оприлюднення.

На переконання глави Кабінету Міністрів України, новації мають допомогти у боротьбі зі схемами ухилення щодо сплати податків із використанням ФОПів.

Президент Зеленський через офіційний сайт повідомив про те, що підписані ним ініціативи спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями. Крім того, глава держави дав доручення підготувати законопроєкт стосовно запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування).

Головні новини Броварів та України в нашому телеграм-каналі: https://t.me/trybunabrovary

Головне фото ‒ з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари