Карантин: що робити дітям? | Трибуна

image
16 Березня 2020, 20:48
Поділитися:

Тритижневий карантин, який оголосили по всій Україні через коронавірус, значно ускладнив життя батькам, а особливо тим, які працюють. Діти вдома – батьки на роботі. Що ж робити, чим зайняти дитину в найближчий час? Із ким її залишити? Як буде з навчанням? Викручуватися доводиться усім: як батькам, так і вчителям.

Навчальний процес у школярів нашого міста триває. Дистанційно. Як зазначила начальниця відділу загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти управління освіти Ірина Миронець, на сайтах усіх шкіл міста можна знайти від міністерства освіти офіційні листи роз’яснення та рекомендації, яких притримуються на даний час. Також на період карантину за педпрацівниками зберігається середня заробітна плата. Про це йдеться у роз’ясненні МОН (лист від 13.03.2020 №1/9-16). «Щодо дистанційного навчання, то застосовується дистанційна форма як окрема форма навчання. Інформація максимально донесена до освітян, які безпосередньо будуть і вже використовують різні платформи для забезпечення освітнього процесу», – повідомила Ірина Миронець.

Варто розуміти, що якість дистанційного навчання буде залежати від кожної конкретної школи і конкретного вчителя – наскільки вони будуть готові проявити свою креативність і винахідливість до запропонованого процесу, та наскільки швидко перебудують свою роботу. До того ж не менш важливим показником буде якісний  доступ до інтернету у вчителів та дітей, та як вони вміють ним користуватися.

Як провести карантин вдома з користю: ресурси для самоосвіти можна знайти ТУТ.

Діти, діти, куди вас подіти?

За останні дні в соцмережах з’явилося чимало оголошень від потенційних нянь, які пропонують свої як освітні, так і домогосподарські послуги. Загалом, це не дивно, адже для когось із батьків карантин став справжнім тягарем. На тлі цього ажіотажу виросли й ціни. До прикладу, тиждень назад послуга няні коштувала від 65 грн/год (ціни вказано приблизно), нині ж стартує від 80 грн/год і більше, в залежності від обов’язків та побажань. Щодо послуг аніматорів, то вони таким ажіотажем похизуватись не можуть, кажуть, роботи зменшилось, проте замовлення для маленьких іменників (не більше 10 осіб) надходять і на далі.

Що радить психолог?

Такий довготривалий карантин є доволі важким випробуванням як для батьків, так і дітей. Часто-густо батьки, поспішаючи на роботу, задають чимало хатніх справ, щоб якось зайняти дитину. Звичайно, це не погана ідея, але не на кожен день. Варто розуміти, що це – діти, і якісь завдання можуть бути не виконаними, адже сучасні діти без нагляду дорослого грають на телефоні у свої улюблені ігри чи дивляться телевізор. Тому, як приклад,  і виникають конфлікти. До того ж дітям без батьків психологічно важко. У них з’являється тривожність. На жаль, саме під час карантинів стається найбільше травмувань, якщо діти залишаються без нагляду і контролю.

У Требухові на «зебрі» легковик збив двох малих дітей. ВІДЕО (оновлено)

Якщо батькам потрібно працювати, то діти 1-4 класів можуть перебувати самі вдома не більше однієї-трьох годин на день. Згодом їм стає нудно і вони «шукають пригод». Дітей середньої школи можна залишити вдома самих до шести годин, але перед тим обов’язково треба проговорити правила безпеки та придумати план роботи на день. Що стосується дошкільнят, то їх, звичайно, без нагляду дорослого залишати не можна. Тому батькам доводиться викручуватись із ситуації, що склалась, і залишатись із чадом дома, або ж вигадувати інший варіант.

Із користю для батьків і дітей підійдуть наступні заняття:

Настільні ігри.Знайдіть час пограти з дитиною в її улюблену настільну гру. Її варто обирати за віком. Такі ігри розвивають логічне мислення. Лото, карти, пазли теж будуть цікаві для дітей будь-якого віку.
Зіграйте в «крокодила». Ця гра подобається дорослим і дітям. Чим молодші учасники, тим простіші слова варто загадувати. У цій грі задіюється логіка, розвиваються артистичні здібності, міміка.
Навчання.Не забувайте, що це карантин, а не канікули. Діти відстануть від шкільної програми, а потім їм доведеться її наздоганяти, тому не варто забувати про підручники та зошити.
Читання книг. Домовтеся з дитиною, що за час карантину вона прочитає книгу, яку сама вибере.

Нудно вдома? Зовсім ні!   

Ми зібрали найцікавіші заняття на просторах інтернету, які допоможуть батькам та дітям чудово та з користю  провести час:

Цікаві ідеї на кожен день можна знайти за ЦИМ посиланням. 
Підбери одяг на день! Підбери собі Look на день, зроби селфі та виклади його у сторіз із хештегом #jammonline, розкажи чому саме цей Look тобі подобається.
Перегляд фільмів чи мультфільми. Це можуть бути: «Пригоди Паддінгтона», «Коко», «Красуня і чудовисько», «Нікчемний я», «Джуманджі», «Людина-павук» тощо. Але не дивіться більше одного фільму в день із дитиною дорослішого віку, а для молодшого школяра досить 30-40 хвилин.
Майстер-класи з хендмейду: аплікації, вишивки, виготовлення ляльок-мотанок, декупаж, вироби з паперу, тканини, глини та інших матеріалів, виготовлення домашнього мила, навчитись писати писанки, зрештою, скоро Великдень. Для багатьох ця навичка втрачена, але якщо часу багато, то чому б не навчитись?
Навчити готувати! Хороша ідея аби навчити дитину азам кулінарії, або й дозволити поексперементувати з простими чи складнішими рецептами. З одного боку вміння готувати – базова потреба для кожного, з іншого – можливість творчо реалізуватись.

І, найголовніше, батьки мають усвідомлювати, що карантин – це не канікули: діти мають бути вдома, а не тинятись вулицями, ходити  супермаркетами, збиратись на дитмайданчиках і так далі. Тож батькам варто правильно організувати час дитини і знайти корисне заняття, а також забезпечити контроль над виконанням завдань та підготовку дитини до дистанційного навчання.

Читайте також:

В Україні ввели карантин: навчання припинене, заборонені масові заходи, авіасполучення обмежать
Україна закриває кордон для іноземців через коронавірус
Уряд створив інформаційну сторінку про коронавірус в Україні
Без паніки: 13 міфів і «лякалок» про коронавірус
Україна повністю закриває пасажирське авіасполучення

Сніжана Максимчук для «Трибуни-Броварів»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари