Кандидат по 95 округу Горобець замовив фейкове опитування псевдосоціологам

image
17 Липня 2019, 22:26
Поділитися:

Кандидат до Верховної Ради України по 95 округу Олександр Горобець потрапив у черговий скандал. 16 липня він оприлюднив результати соціологічного опитування, яке провела громадська спілка “Фонд інноваційних проектів”, згідно якого за Горобця готові віддати свої голоси 28,4% виборців. Втім, журналісти знайшли “Фонд інноваційних проектів” у базі псевдосоціологів “Продавці рейтингів”, куди авторитетне видання “Тексти.org.ua” вносить продажні компанії, які публікують фіктивні результати неіснуючих досліджень.

Згідно результатів фейкового опитування “продавця рейтингів” “Фонду інноваційних проектів”, за Горобця готові голосувати 28,4% виборців, а за лідера партії “Нові Обличчя” та екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка 23,6% виборців. Цю інформацію Горобець та його команда активно розганяли, у тому числі й через замовні матеріали на місцевих сайтах-“помийниках” (“Погляд” тощо).

Результати фейкової соціології кардинально відрізняються від результатів соціологічного дослідження, проведеного авторитетною компанією “Социс” серед 1000 респондентів 95-го округу з 1 по 4 липня 2019 року методом “face-to-face“.

При імітації виборів до Верховної Ради України (серед тих, хто піде на вибори та визначився з вибором), згідно дослідження “Социс”, за Володимира Карплюка готові проголосувати 43,9% опитаних, Олександра Горобця можуть підтримати 21,1%, кандидата від партії “Європейська солідарність” Андрія Янченка – 4,7%, кандидата від партії “Удар” Мирославу Смірнову – 4%, кандидата від партії ВО “Батьківщина” Андрія Нагребельного – 3,2%, кандидата від партії “Голос” Михайлину Скорик-Шкарівську – 3%, самовисуванців Олександра Тигова та Михайла Гаврилюка – по 2,2% респондентів.

Громадська спілка “Фонд інноваційних проектів” вже була фігурантом псевдосоціологічних скандалів. Дані соцопитувань Фонду публічно з’явилися лише один раз, а саме 25.03.2019 в ефірі телеканалу «Інтер», тобто за п’ять днів до першого туру президентських виборів. Показник Юрія Бойка у цьому опитуванні був практично вдвічі більший, ніж в інших опитуваннях, проведених авторитетними службами. За даними Фонду, Бойко нібито міг навіть потрапити до другого туру (хоча за результатами посів аж четверте місце з 11,67%).

Нам не вдалося знайти інформацію, хто, коли і де презентував ці неймовірні результати Фонду. За даними державного реєстру, керівником Фонду є вже відомий нам Сергій Дем’янов, який кілька разів презентував сумнівні дані від маловідомих служб.

У 2012 році як директор Інституту досліджень регіонального розвитку України та як керівник соціологічних проектів Центру “Третій сектор” Сергій Дем’янов презентував завищені рейтинги партії “Україна — вперед!”. У 2018—2019 роках уже фігурував як керівник сектору досліджень Центру соціального інжинірингу “РАНД”, який піарив та презентував фіктивну соціологію Сергія Капліна та Олександра Мороза.

У 2014-му Сергій Дем’янов засвітився як науковий консультант директора Аналітичного центру “Універсітас” завищував рейтинг партії “ЗАСТУП” – політичного проекту бувшого соратника Януковича Сергія Арбузова.

Цікаво, що саме по квоті партії колишніх регіоналів “Заступ” членом ОВК 95 округу є Сергій Гапон – юрист скандального дерибанщика Лісової Бучі Олексія Зіневича, відомого в регіоні як “Льоша Зіна”.
Скандальний Зіневич супроводжує Олександра Горобця під час зустрічей з виборцями. Окрім дерибану лісу в Бучі, Зіневича неодноразово звинувачували в маніпуляції інформацією, чорному піарі, брудних інформаційних кампаніях та обмеженні свободи слова на Київщині.

Втім, Горобця супроводжує не лише Зіневич, а й один із найбільш скандальних забудовників Київщини Віктор Крупій, який разом із Ігорем Вишняковим (переховується від слідства в Іспанії) кинув інвесторів ЖК “Благодатний”, а разом з колишнім регіоналом, мером Бучі Анатолієм Федоруком кинув інвесторів ЖК “Голд Сіті”.

Раніше журналісти звинувачували Горобця у причетності до дерибану державних коштів у ДП “Укрспирт”. Наразі Горобець є забудовником, його компанія ТОВ “Сфера житлобуд” забудовує Софіївську Борщагівку, зокрема, будує ЖК “Софіївська сфера”.