«Камені» в нирках: симптоми, ризики захворювання та профілактика

image
16 Березня 2019, 17:49
Поділитися:

Що таке камені в нирках? Це гострий та нестерпний біль, що супроводжується низкою проблем із сечовипусканням і роблять цей досвід незабутнім. Про симптоми, ризики виникнення хвороби та профілактику як захист розповіла очільниця МОЗ Уляна Супрун.

За словами пані Уляни, на сечокам’яну хворобу хворіє близько 12% населення світу. Високі ризики потрапити в число цих людей мають ті, хто не піклується про здоров’я своїх нирок.

Кальцій та оксалати (щавлева кислота) чи фосфати, або сечова кислота можуть кристалізуватись у нирках, якщо їх концентрація в крові велика. З часом ці кристали збільшуються та буквально формують «камені».

Якщо вони невеликого розміру, камені можуть пройти й самостійно, не викликаючи симптомів та не потребуючи спеціального лікування. Проблеми виникають, коли камені збільшуються в розмірах та блокують потік сечі. Вони можуть потрапити в будь-яку точку сечової системи – нирки, сечоводи (вузькі трубки, що з’єднують кожну нирку з сечовим міхуром), сечовий міхур або уретру.

На додаток до болю і проблем із сечовипусканням, ниркові камені також можуть викликати кровотечу та пошкодження нирок, підвищують ризик інфекції сечовивідних шляхів і навіть пов’язані з серцево-судинними хворобами.

Симптоми зазвичай виникають, якщо камінь застряє у нирці, починає рухатися вниз по сечоводу або викликає інфекцію. Увесь цей процес найчастіше супроводжується сильним болем.

Симптоми, які виникають:

гострий біль у попереку, який може відчуватися і в паху
зміни кольору сечі або кров у сечі
бажання сечовипускання виникає частіше, ніж зазвичай
незначна кількість сечі під час сечовипускання
нудота та блювання з підвищенням температури

Якщо людина відчула схожі симптоми, їй негайно треба звернутися до лікаря та не займайтися самолікуванням. Залежно від ситуації, лікар може порадити приймати знеболювальне та пити більше рідини. В інших випадках – якщо камені застрягають в сечових шляхах, може знадобитися операція.

Ризики мати камені в нирках підвищуються, якщо людина:

має сімейну чи особисту історію сечокам’яної хвороби – камені були у близького родича з сім’ї або людина також мала цю проблему.
П’є мало води. Ризик утворення каменів в нирках майже вдвічі вищий серед людей, які не вживають достатньої кількості води на добу. Їхні нирки постійно відкачують воду назад у кров і виводять дуже концентровану сечу.
Погано харчується. Зокрема, споживає занадто багато білка тваринного походження, солі та цукру.

Через надмірне вживання білків підвищується рівень сечової та фосфорної кислоти в організмі людини. А якщо споживати багато фосфатів, то для балансу зросте рівень кальцію, і в ниркових канальцях буде постійно його висока концентрація.

Якщо людина має камені або схильна до цього –  лікар може порадити уникати деяких продуктів або споживати їх у менших кількостях. Це багаті на фосфати – буряк, шоколад, шпинат, ревінь, чай та деякі горіхи.

Для більшості здорових людей конкретні продукти та напої навряд чи можуть викликати камені в нирках. Звісно, якщо їх не споживати понад норму.

Це стосується й деяких вітамінів. Одне з досліджень показало, що чоловіки, які приймають високі дози вітаміну С у вигляді добавок, мають дещо вищий ризик виникнення каменів у нирках. Це може бути тому, що організм перетворює вітамін С в щавлеву кислоту, що може кристалізуватись у нирках.

Щоб максимально захистити себе від «кам’яної» хвороби, треба дотримуватися кількох порад щодо профілактики:

пийте воду. Ризик утворення каменів в нирках майже вдвічі вищий серед людей, які не вживають достатньої кількості води на добу. Їхні нирки постійно відкачують воду назад в кров і виводять дуже концентровану сечу.
Менше солі й цукру, більше овочів та фруктів. Що більше солі ми споживаємо, то більше кальцію виходить із кісток. Максимально рекомендована добова норма – 5 грамів, а це приблизно 1 чайна ложка. Зважайте на сіль, що вже додана до готових страв та продуктів. Обмежити в раціоні варто також білки тваринного походження. Через їх надмірне вживання підвищується рівень сечової та фосфорної кислот в організмі людини. Більшості людей середнього віку слід споживати білок із розрахунку 0,6-0,8 грама/кг маси тіла в день. Білок має бути не лише тваринного, але і рослинного походження, і їсти його слід у декілька прийомів. Вегетаріанцям, спортсменам, людям літнього віку та вагітним жінкам і молодим матерям слід їсти до 1,6-2 грами/кг на добу.
Їжте лимони. Вода з лимонним соком сприяє збільшенню кількості лимонної кислоти в сечі. Лимонна кислота не дає кальцію утворювати нерозчинну сіль із щавлевою кислотою.
Відмовтесь від куріння. Сигарети є однією із причин зменшення кровотоку в усьому тілі, в тому числі і в нирках. Що менше крові надходить до нирок – то вони гірше працюють.
Займайтеся спортом. Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і зменшити ризик хронічних хвороб нирок.

Джерело: Трибуна Бровари