Кабмін пропонує Раді ліквідувати КРАІЛ

image
2 Травня 2023, 02:21
Поділитися:

1 травня 2023 г. 20:20

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля вніс до Верховної Ради (ВР) законопроект, яким пропонується ліквідувати в України Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). На думку Уряду після підтримки депутатами законопроекту це дозволить прибрати людський чинник у видачі ліцензій – процес стане автоматичним і відбуватиметься за чіткими критеріями.

Про це KВ стало відомо з картки законопроекту №9256 “Про внесення змін до деяких законів України щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей”, зареєстрований Кабінетом міністрів Дениса Шмигаля.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Урядовий законопроект передбачає доповнити закон “Про державні лотереї в Україні” новою статтею 4-1 “Державне регулювання у сфері організації проведення лотерей”. Стаття встановлює, що Кабмін забезпечує здійснення державної політики у сфері організації та проведення лотерей шляхом прийняття підзаконних нормативно-правових актів, прийняття яких віднесено законом до повноважень Кабінету Міністрів України, та здійснення інших повноважень, передбачених законом.

Також формування та реалізація державної політики у сфері організації та проведення лотерей забезпечується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізацію державної політики у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей (Уповноважений орган – KВ).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Документ встановлює, що вимоги до випуску та проведення державних лотерей визначаються Уповноваженим органом відповідно до законодавства про ліцензування. Раніше ці повноваження цими повноваженнями було наділене КРАІЛ.

Також передбачається, що порядок ведення реєстрів у сфері організації та проведення азартних ігор, порядок включення інформації, внесення змін до таких реєстрів, виключення інформації з реєстрів затверджуються Кабміном.

Законопроект передбачає виключити норми, які були пов’язані з КРАІЛ.

Крім того, проект закону встановлює вимоги щодо боротьби з вираженою ігровою залежністю, яка буде встановлюватися Кабміном, а не КРАІЛ.

Вимоги щодо боротьби з вираженою ігровою залежністю (лудоманією) встановлюються Кабінетом Міністрів України. Обмеження участі особи в азартних іграх шляхом внесення до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, здійснюватиметься:

за заявою, поданою особою організатору азартних ігор або Уповноваженому органу;

за обґрунтованою заявою членів сім’ї першого ступеня споріднення або законних представників (заяви про обмеження) Уповноваженим органом на строк до шести місяців у порядку, визначеному цією статтею;

за рішенням суду.

Законопроект пропонує, щоб заяви на отримання ліцензії з організації та проведення азартних ігор могла подаватися в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Дія – KВ).

“Пропонуємо ліквідувати Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей й автоматизувати видачу гральної ліцензії. Уряд підтримав наш законопроєкт — і він відправляється на розгляд у Парламент”, – повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Федоров зазначив, що після підтримки депутатами законопроекту це дозволить прибрати людський чинник у видачі ліцензій – процес стане автоматичним і відбуватиметься за чіткими критеріями.

“Також організаційні зміни дозволять швидко впровадити IT-систему онлайн-моніторингу, яка допоможе в режимі реального часу отримувати дані про взаємодію операторів грального бізнесу та держави”, – додав Федоров.

В Мінцифри наголошують, що видача ліцензій — один із найкорумпованіших етапів у сфері азартних ігор.

“За цей процес відповідає КРАІЛ. Це колегіальний орган із семи осіб. Законопроект пропонує максимально прибрати людський фактор і видавати ліцензії автоматично за конкретними критеріями”, – повідомляють в міністерстві.

Зазначимо, КРАІЛ була створена 23 вересня 2020 року. З 2020 року КРАІЛ очолює Іван Рудий.

Нагадаємо, 14 липня 2020 року ВР узаконила гральний бізнес в Україні. З того часу лотереї не належать до грального бізнесу. Гральні автомати, обмежень на кількість яких немає, розміщуватимуться у чотирьох- та тризіркових готелях, а не лише у п’ятизіркових. П’ятизіркові готелі матимуть можливість розміщувати казино.

Читайте: Рада узаконила игорный бизнес

Фото: РБК-Україна

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона