Із броварської  Промзони – на ПМЖ до Швейцарії: зворушливі історії порятунку собак

image
25 Вересня 2019, 22:18
Поділитися:

Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

У місті не перший рік діє програма регулювання чисельності безпритульних тварин. Єдиним заходом програми, який має хоча б невелике фінансування, є стерилізація та вакцинація безпритульних тварин, на яку три роки поспіль виділяється по 199,0 тис.грн. Але цей захід не вирішує головного завдання: за законом, собаки мають повертатися на те місце, де їх знайшли до стерилізації. Тобто, кількість безпритульних тварин на вулиці не зменшується.

Послуга «влаштування у сім’ю» тварини після стерилізації не оплачується бюджетними коштами, але є дуже важливою і виконується волонтерами безкоштовно. За рік волонтерам нашого міста вдається влаштувати в сім’ї десятки, а то й сотні тварин. Броварські собаки та кішки змінюють реєстрацію не лише на інші міста України, але й закордонну.  Пропонуємо першу частину із серії матеріалів про волонтерів міста та їхні неймовірні історії спасіння безпритульних тварин.

Героїня цього сюжету – голова БФ «Право на життя» та волонтер із досвідом Ольга Кийко.

безпритульні собаки

Ольга Кийко

«Уже три роки на замовлення броварського управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури і транспорту (УБЖКГІТ) ми  виконуємо стерилізацію та вакцинацію безпритульних тварин. За програмою вдається стерилізувати близько ста тварин, а взагалі – близько 600 собак та кішок за рік. Звісно, ми не лише проводимо стерилізацію, а й одночасно лікуємо, обробляємо від бліх, кліщів, паразитів, а якщо тварина слабка, знесилена, виснажена, то ще деякий час просто залишаємо на базі та годуємо. І одночасно розміщуємо інформацію в соціальних мережах щодо пошуку потенційних власників. Іноді маємо швидкий відгук, іноді пошук власників триває декілька місяців. Але ми не здаємося»,  розповідає Ольга Кийко.

Читайте також:

1.Стерилізація та вакцинація безпритульних тварин припиняється. Волонтерам потрібна допомога

2. Ми відповідальні за тих, кого приручили: інструкція, як попередити появу в місці безпритульних тварин

3. Притулку для тварин у Броварах бути: депутати підтримали виділення земельної ділянки під його будівництво

3.Громадський бюджет-2019: броварчани голосуватимуть за 9 проєктів, 5 із яких стосуються шкіл

Знайомтесь: це – Кася.

Цю собачку, як і багатьох інших, викинули на Промзоні, але її врятували небайдужі люді

Навесні цього року невідомі «господарі» викинули Касю на вулиці О.Оникієнка.  Тваринку підгодовували небайдужі мешканці. «Коли її принесли на стерилізацію, вона була як скелет, ледве трималася на лапах», пригадує Ольга Кийко. Собака була простерилізована та вакцинована від сказу в рамках програми із стерилізації. Протягом весни для неї шукали потенційних власників. І вони знайшлися. У Швейцарії. Ще деякий час тривала підготовка до відправки Касі, і ось вона вже громадянка заможної європейської країни.

Живе Кася разом зі своєю подружкою, яку власники «всиновили» з іспанського притулку.

А це – Ліза.

безпритульні тварини

Такою щасливою Ліза була не завжди

Минулого року волонтери відловили Лізу на Промзоні в районі бульв. Незалежності з метою стерилізації. Під час підготовки до операції з’ясувалася, що вся шерсть тварини в ковтунах, в яких багато кліщів, а шкіра під шерстю – в ранах. Одразу прийняли рішення тваринку поголити та обробляти рани до загоєння, тому післяопераційний період реабілітації затягнувся. Цю собаку почали влаштовувати у сім’ю,  коли вона була ще лисою – зовсім без шерсті.

Але це не злякало потенційних власників, і невдовзі Ліза переїхала жити в Київ. Тепер вона спить на ліжку і мандрує разом із власниками всією Україною. Погляньте, яка в неї стала розкішна шерсть!

безпритульні твариниЦього року стався прикрий випадок: на прогулянці на Лізу напали великі вуличні собаки, але власник тварини не розгубився: він закрив її власним тілом, тому Ліза майже не постраждала.  І ось так вона демонструє, що  життя чудове!

безпритульні тварини

Життя чудове!

Цю красуню окрасу блю-мерль кличуть Рубі.

безпритульні тварини

Рубі під час стерилізації

Її також відловили з метою стерилізації на Промзоні (вул. Радистів). Тваринка була дуже перелякана. Після стерилізації розпочалась робота щодо її прилаштування. Звісно, собаку такого незвичного окрасу не могли не помітити. І ось вона вже киянка. Рубі дуже люблять в її новій родині: вона мандрує країною та регулярно відвідує елітний клуб для власників собак породи хаскі, де в неї є «дружок» цієї породи.

безпритульні тварини

Рубі у сім’ї

Усі ці та багато інших собак та котів не залишилися на вулицях міста виключно тому, що у нашому місті є небайдужі містяни, які переймалися їхніми долями.

Тому кожному з нас під силу підтримати волонтерів або самому стати волонтером. Навіть невелика допомога в змозі допомогти.

Джерело: Трибуна Бровари