Історична зрада: як перейменували вулиці в Требухові, Переможці і Княжичах. НАЗВИ – Трибуна

image
10 Червня 2022, 01:23
Поділитися:

Сьогодні, 9 червня, відбулася позачергова сесія Броварської міської ради. Одним із додаткових питань порядку денного затвердили нові назви вулиць і провулків у селах Броварської громади. Найскандальнішим стало перейменування в Требухові, під час якого переважно з голосу чи за результатами щойно поданих звернень історичні пропозиції назв і імена розстріляних комуністами місцевих священників замінили на інші. Окрім того, чиновники і депутати не захотіли вносити мовні правки, затвердивши назви з помилками. Втім, частину історичних назв усе ж повернули вулицям, які десятиліттями мали російські і радянські іменування

Зазначимо, питання перейменування вулиць у Броварській громаді та й багато де в Україні нині відбувається в «турборежимі». Так, уся публічна процедура перейменування вулиць і провулків у Броварах забрала 9 днів. Хоча одні лише громадські обговорення щодо деяких назв згідно із законом мали би тривати не менше двох місяців. Чиновники пояснюють поспіх умовами військового стану. Щоправда, до широкомасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого будь-які питання щодо перейменування вулиць у Броварах і громаді на роки заморожувалися з боку чиновників.

Водночас питання перейменування вулиць і провулків у Требухові, Переможці та Княжичах мало шанс стати виваженішим – принаймні через те, що часу на підготування пропозицій, обґрунтувань і проведення обговорень було більше. Адже «топонімічна» комісія змогла зібрати кворум для засідання лише з третього разу. Однак, зміни проти історичних пропозицій з’являлися частково з голосу просто на сьогоднішній сесії, без можливості їх обговорити. Інші – у нещодавно поданих листах, із якими в присутніх так само не було можливості ознайомитися та обговорити. Тим не менше, депутати підтримали всі такі пропозиції. Запитання чи зауваження озвучували лише окремі обранці.

Сьогоднішнє засідання сесії Броварської міської ради

Найбільш показовим став приклад із перейменуванням вулиці Піонерської в Требухові. Вона, разом із вулицями Жукова та Жовтневою, двічі пройшла процедуру громадського обговорення в 2021 році (закон передбачає один раз). Рішенням «топонімічної» та «земельної» комісій затвердили назву на честь місцевого бійця Армії УНР Степана Безлюди. Саме це ім’я виносили і на громадське обговорення. Однак усе змінила одна жінка під час сьогоднішньої сесії, яка запропонувала з голосу назву Патріотична. Саме за неї і проголосували присутні депутати, не ставлячи жодних запитань.

Читайте також: Як перейменують вулиці в Требухові, Княжичах і Переможці – рекомендації «топонімічної» комісії

Таким самим чином, але вже за результатами звернень, які надійшли цими днями, не було підтримано перейменування вул. і пров. Ватутіна та вул. Чкалова на честь єдиних двох відомих місцевих священників, яких НКВС розстріляло в 1937 році – Григорія Корсуна та Євгена Писарчука відповідно. Вулиці отримали нові назви без жодного історичного чи іншого обґрунтування – Благодатна та Мальовнича відповідно.

Також депутати не підтримали повернення вул. і пров. Матросова історичних назв за іменем місцевого роду Осначів – вул. Осначова і пров. Осначовий відповідно. Депутат від ЄС, директор Броварського краєзнавчого музею Ігор Крепак повідомив, що до нього звернулися двоє бійців із полку «Азов» з проханням назвати саме ці вул. і пров. Героїв Азову. Депутати підтримали і це рішення. Не вплинуло на їхню позицію і те, що Цивільний корпус «Азов» раніше звернувся з проханням зберегти історичну назву, а на честь «Азову» назвати нову велику вулицю.

перейменування в Требухові

Також жодним чином не були враховані мовні правки, подані педагогинею, філологинею української мови і почесною громадянкою Марією Овдієнко. Таким чином назва вулиці та провулка буде написана з помилкою. Водночас нову зазначену вулицю назвали на честь Чорних Запорожців.

Рекомендації перейменувань у Требухівському старостинському окрузі

№ з/п Вул. / пров.
Чинна назва Рекомендована нова назва
1. вул. Ватутіна Благодатна
2. пров. Ватутіна Благодатний
3. вул. Воз’єднання Соборності
4. вул. Гагаріна Повстанська
5. вул. Горького Бориспільська
6. пров. Горького Бориспільський
7. вул. Єсеніна Миколи Амосова
8. вул. Жовтнева Варче́нкова
9. вул. Жукова Максима Швидака
10. вул. Ковпака Кобзарська
11. вул. Комарова Дніпровська
12. вул. Кутузова Маковійська
13. вул. Матросова Героїв Азову
14. пров. Матросова Героїв Азову
15. вул. Мічуріна Дьогтя́рина
16. пров. Мічуріна Дьогтя́рина
17. вул. Першотравнева Небесної Сотні
18. вул. Піонерська Патріотична
19. вул. Поповича [залишити чинну назву]
20. вул. Пушкіна Анатолія Гусака
21. вул. П’ятниці Каленченкова
22. вул. Суворова Сомова
23. пров. Суворова Сомовий
24. вул. Чкалова Мальовнича
25. вул. [без назви] Чорних Запорожців
26. вул. Перемоги (с. Переможець) Сотницька
27. вул. Камишова (СТ «Переможець») Плависта

 

Окреме обговорення викликало перейменування вул. Поповича на честь Броварської сотні. Раніше історики пояснили, що Требухів ніколи не належав до Броварської сотні – лише до Бориспілської. Однак староста села Андрій Цахло до останнього відстоював першу назву, посилаючись на місцевих жителів. До цього часу не відомо про жоден лист із такою пропозицією, а численні місцеві жителі вказують, що таку назву з ними не обговорювали. Під час сесії присутні краєзнавці вказували на потребу або перейменувати вулицю на честь Бориспільської сотні, або залишити назву на честь Пала Поповича. Як зазначають дослідники, він є першим космонавтом-українцем. Діяч не підпадає ні під декомунізацію, ні під дерусифікацію. У результаті, вулицю залишили з чинною назвою.

Також під час засідання виступила жінка, яка висловилася проти перейменування вул. Корольова в Княжичах. Раніше із такою пропозицією надійшло колективне звернення. Слід зазначити, що вулицю запропонували назвати на честь Симона Петлюри. Окрім іншого, жінка виголосила відому тезу історичної дезінформації від більшовиків про Симона Петлюру – мовляв той убивав євреїв. Це сколихнуло багатьох присутніх у залі, які вказали на «брехню». Депутат від ЄС Сергій Батюк також зазначив, що Сергій Корольов діяв під час радянської влади, тож такі назви потрібно прибирати. За результатами обговорення під час сесії пропозицію перейменування вулиці вирішили зняти з розгляду.

Рекомендації перейменувань у Княжицькому старостинському окрузі

№ з/п Вул. / пров.
Чинна назва Рекомендована нова назва
1. вул. Юрія Гагаріна Григорія Сковороди
2. вул. Михайла Кутузова Європейська
3. пров. Михайла Кутузова Європейський
4. вул. Майська Світла
5. вул. Павла Поповича Героїв України
6. вул. Сергія Корольова [зняти питання з розгляду]
7. вул. [без назви] Паркова
8. вул. Жовтнева (СТ «Княжичі») Пляхова

 

Водночас депутати підтримали перейменування вул. і пров. Мічуріна на вул. і пров. Дьогтярина (за назвою місцевого урочища) в Требухові. Це питання ставили окремо на голосування через суперечність між підготовленим раніше чиновниками проєктом рішення та пропозицією краєзнавців і місцевих жителів, яку перед тим підтримала «топонімічна» комісія.

сесія 09.06.2022

Також, проголосувавши за проєкт рішення в цілому, обранці підтримали й інші історичні назви. У Требухові – вул. Сомова, пров. Сомовий (за назвою місцевого роду Сомів), вул. Каленченкова (за назвою місцевого роду Каленченків), вул. Маковійська (за назвою урочища Маковій), вул. Варченкова (за назвою місцевого роду Варченків і дитячого кладовища поруч).

У селі Переможець центральна вул. Перемоги перейменована на вул. Сотницьку – за історичною назвою хутора та поселення – Сотницьке. У сільському товаристві «Переможець» замість очевидно калькованої з російської мови назви вул. Камишова з’явиться вул. Плависта – від фрази «плависта земля» та однойменної назви болота неподалік.

А в СТ «Княжичі» замість вул. Жовтневої відтепер – вул. Пляхова – від назви середньої частини річки Дарниця. Лісова ділянка потоку, яка починається поруч, відома як Пляховий струмок.

Читайте також

Декомунізація: як назвуть вулиці в Требухові, Княжичах і Броварах
Струмок у Броварах депутати не визнали початком річки Дарниця. Історія питання
У Требухові перейменують 25 вулиць, у Княжичах – щонайменше сім
Перейменування вулиць у Броварах: вул. Гагаріна – Героїв України, вул. Короленка – Чорних Запорожців: ПОВНИЙ СПИСОК
У Броварах перейменували 32 вулиці та провулки. Як це було

Джерело: Трибуна – Бровари