Історія таксі

image
12 Грудня 2022, 09:33
Поділитися:



Таксі стало легендарним символ в сучасній масовій культурі. Ви неодноразово бачили як події фільму розвиваються на задньому сидінні автомобілю таксі. Не забуваємо і про книги. Безчисленна кількість оповідань користується таксі, як інструментом для переміщення героя або героїні.

Але ви колись замислювалися над питанням: як з’явилося таксі? Дайте вгадаю: Ви думаєте, що всьому виною поява автомобіля? Але ви будете здивовані. В цій статті ми розберемося з минулим таксі і спробуємо трохи заглянути в майбутнє.

Минуле

Ви будете здивовані, дізнавшись, що корені таксі сягають Європи початку 17-го століття. В Києві, Лондоні, Парижі та інших великих містах Європи люди наймали карети, запряжені кіньми, для подорожі по місту або за містом. Карети в свою чергу теж відрізнялися потужністю (кількістю запряжених коней) і престижем (дороговизна самої карети і порода коней). Зазвичай каретами користувалися купці, корчмарі та представники еліти.

Однак до середини 1800-х років транспортні служби винайшли нову, швидшу модель під назвою hansom cab. Джозеф Хансом розробив меншу та легшу карету, щоб її тягнув лише один кінь. Фактично, ці карети могли легко пересуватися вулицями міста та об’їжджати затори(в сенсі великої людяності вулиці). У зв’язку з цим цей спосіб пересування набував все більшої популярності.

Таксі отримує мотор

У 19 столітті Карл Бенц (Karl Friedrich Michael Benz) винайшов автомобіль. Інженери працювали непокладаючи рук і автомобіль швидко розвивався. В кінці 1897 року з’явилися перші моторизовані служби таксі. Волтер Берсі створив першу лінію таксі в Лондоні. І в цей самий час компанія Samuel’s Electric Carriage and Wagon Company з Нью-Йорка теж почала використовувати подібний транспорт.

Через два роки Фрідріх Брюн, німецький винахідник, створив Daimler Victoria, перше таксі з бензиновим двигуном і таксометром. До 1907 року жителі Нью-Йорка могли зустріти цей самий автомобіль на вулицях міста. Щоб зробити таксі більш помітним для користувачів, один таксист (Генрі Н. Аллен) пофарбував свої таксі в жовтий колір.

Зміна дизайну

На початку 1920-х років таксі знову змінило підхід. Компанія Chequered Cab Manufacturing Company розробила чорно-білі картаті(чотирикутний візерунок) смуги, які розсташовувалися по боках жовтих таксі. Ця особливість стала найвідомішим символом таксі.

Таксі розвивалося. Компанії зрозуміли, що їм потрібно запроваджувати правила водіння т перевезення пасажирів через велику кількість аварій і несчастних випадків. Також компанії почали вводити загальні тарифи, а водії отримувати справедливу компенсацію за свої послуги.

До 1950 року Нью-Йорк обслуговували понад 12 000 таксі. І з часом ці службові авто поширилися по всій країні як лісова пожежа. Мешканці майже кожного великого міста Сполучених Штатів могли зустріти на вулицях культові жовті таксі.

Захист пасажирів і водіїв

Для охорони праці водіїв таксі та покращення послуг для пасажирів, у 1971 році власники бізнесів таксі створили Комісію з таксі та лімузинів. Компанія запровадила кілька інновацій, щоб зробити таксі та транспортні послуги безпечнішими для пасажирів, водіїв та навколишнього середовища.

У 1980-х кілкість кримінальних злочинів проти водіїв таксі зросло. В результаті водії встановили куленепробивні перегородки всередину кожного таксі. Для спілкування пасажира з водієм встановили в перегородку невелике розсувне віконце.

Майбутнє таксі

В останні сім років водії таксі помітили появу серйозного конкурента. Швидше за все, ви чули про Uber як альтернативу таксі. Це компанія, заснована Тревісом Каланіком, надає перевагу послугам оренди транспортних засобів.

Пасажирам достатньо завантажити додаток Uber на свої смартфони, і вони зможуть викликати автомобіль одним дотиком пальцю. Клієнти створюють онлайн-профіль, додають номер кредитної картки та іншу інформацію, а потім наймають автомобіль Uber для всіх своїх потреб.

Однак пасажири не почуваються в автомобілях Uber так комфортно, як у таксі. Згідно зі статтею, опублікованою в New York Times на початку 2015 року, клієнти Uber відчувають, що поїздка в такому транспортному засобі схожа на співбесіду: ви повинні бути добре одягненим та справляти гарне враження.

Цікаво, що в цій же статті повідомлялося, що пасажири можуть оцінювати водіїв. Але ця ж функція також дозволяє водіям оцінювати пасажирів за їх пристойністю та іншими факторами. Тож водії можуть відмовити в обслуговуванні, якщо захочуть.

У результаті багато пасажирів вважають, що таксі все ще залишається кращим варіантом транспорту.

Автор – компанія Техас Таксі – https://www.texas-taxi.com.ua/





Source link