Ірпінський відділок поліції отримав зброю від колег із Маямі (відео) — ITV

Ірпінський відділок поліції отримав зброю від колег із Маямі (відео) — ITV
16 Серпня 2023, 14:43
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Це – безпрецедентний випадок в історії Сполучених Штатів Америки та України. Поліція Маямі передала Національній поліції України й, зокрема, Ірпінському відділку поліції першу партію конфіскованої зброї.

Це – стрілецька різнокаліберна зброя. Окрім конфіскованої, є і придбана поліцією Маямі в межах акції «Guns 4 Ukraine». У червні 2022 року акцію ініціював міський депутат Маямі Кен Рассел.

Кен Рассел, представник ініціативи міста Маямі «Зброя для України»:

«Коли громадяни сходяться разом, ми захищаємо не лише свої власні громади, а й усі громади, усю світову спільноту, членами якої ми є. Це може змінити світ».

У режимі онлайн до заходу долучився і шеф поліції Маямі Мануель Моралес.

Мануель Моралес, шеф поліції Маямі:

«Для нас дуже велика честь допомогти українцям. Адже наш головний обов’язок – зберігати безпеку та порядок у наших громадах. Ми пишаємося тим, що можемо допомогти нашим українським колегам — поліцейським».

Геннадій Федорюк, заступник голови Національної поліції України:

«Дозвольте від імені голови Національної поліції України і від себе особисто подякувати нашим колегам – американським поліцейським із міста Маямі за цю надану допомогу».

Сергій Іонушас, народний депутат України:

«Вважаю, що це є гарним прикладом безпосередньої співпраці між поліцією Сполучених Штатів та поліцією України. Вважаю, що це буде першим, але далеко не останнім таким заходом».

Цій події передувала поїздка до Маямі української делегації у листопаді минулого року. У її складі були народні депутати Марʼян Заблоцький та Сергій Іонушас, а також представники Ірпеня — мер Олександр Маркушин, голова Інвестради Володимир Карплюк та радник голови Фонду відновлення Ірпеня Петро Щербина. Тоді мери Ірпеня та Маямі підписали угоду про побратимство між містами та домовилися про передачу зброї.

Перша партія переданої зброї – 101 одиниця. Та 150 тисяч патронів.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Якби ця зброя була у всіх з самого початку війни, 24 лютого, то росіяни не зайшли б так далеко. Люди б уже зустрічали зі зброєю їх на кордоні. Передача цієї зброї дуже важлива для нашої громади. І я впевнений, що цей рух буде продовжений».

Невдовзі українські поліцейські отримають ще дві партії зброї. Друга надійде вже у вересні. Частину її передадуть добровольчому формуванню територіальної громади Ірпеня.

Головним координатором проєкту з передачі зброї є народний депутат України Мар’ян Заблоцький.

Мар’ян Заблоцький, народний депутат України:

«Війни трапляються, коли люди озброєні. Геноциди трапляються, коли люди не озброєні. Ми бачили це на прикладі Бучі. Завжди краще боротися з ворогом, щоб так не було. У нас такий ворог, що переслідував нас сотні років і ще сотні років буде переслідувати. Зараз часто говорять про гарантії безпеки. Найкращі гарантії ось».

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин висловив вдячність Мар’яну Заблоцькому та директору Всеукраїнської асоціації громад Івану Слободянику за допомогу в організації результативної комунікації з міською владою та поліцією Маямі.

Джерело: ITV