Ірпінські медики розповіли, як діяти при обмороженні та переохолодженні

image
13 Січня 2022, 11:58
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Ірпінський центр первинної медико-санітарної допомоги опублікував пам’ятку про надання першої допомоги при обмороженні та переохолодженні.

У пам’ятці зазначається, що за глибиною ураження розрізняють обмороження чотирьох ступенів:

І ступінь – шкіра стає блідою;
ІІ ступінь – з’являються пухирі, шкіра навколо них синювато-червона;
ІІІ ступінь – часткове змертвіння м’яких тканин;
ІV ступінь – поряд із змертвінням м’яких тканин настає змертвіння кістки.

При будь-якому ступені обмороження необхідно звернутися до лікаря.

Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються залежно від ступеня обмороження, загального охолодження організму людини, її віку та наявних хвороб.

Перш за все необхідно припинити дію охолодження, зігріти кінцівки для відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах для попередження розвитку інфекційних ускладнень. Постраждалого слід якнайшвидше доправити до найближчого теплого приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг, рукавиці й шкарпетки. Одночасно треба викликати швидку медичну допомогу.

При обмороженні І ступеня охолоджені ділянки тіла необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку.                

При обмороженні ІІ– ІV ступенів швидке зігрівання, масаж або розтирання робити не слід. Не можна гріти обморожені кінцівки біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки й інші джерела тепла, тому що це погіршує перебіг обмороження. Не потрібно розтирати снігом – кровоносні судини кінцівок можуть постраждати. Слід накласти на уражену поверхню тіла теплоізолюючу пов’язку: шар марлі, товстий шар вати, знову шар марлі, зверху – клейонку або прогумовану тканину. Уражені кінцівки треба зафіксувати за допомогою підручних засобів (шматка дошки або фанери, цупкого картону), які накладають та фіксуються зверху пов’язки. Для теплоізоляції можна використовувати ватники, куфайки, вовняну тканину тощо.

Відморожені ділянки тіла не можна змазувати олією, жиром і мазями, при глибокому обмороженні не рекомендується розтирання спиртом. Зігрівання можна проводити за допомогою за допомогою теплих ванн. Температуру води слід поступово підвищувати із 20°C до 40°C протягом 20–30 хвилин. При цьому кінцівку необхідно ретельно відмити милом від бруду. Після ванни та розтирання пошкоджену частину тіла треба висушити (протерти), закрити стерильною пов’язкою й тепло вкутати.

При загальному охолодженні організму легкого ступеня доволі ефективним є зігрівання в теплій ванні. Початкова температура води – 24°C, її поступово збільшують до нормальної температури тіла людини.

При середньому або важкому ступені охолодження – з порушенням дихання та кровообігу – людину необхідно швидко відвезти до лікувального закладу.     

       

Нагадаємо, у всіх амбулаторіях Ірпінського центру первинної медико-санітарної допомоги працюють пункти обігріву. Упродовж дня – з 8:00 до 20:00 – там можна врятуватися від морозу та за потреби отримати невідкладну медичну допомогу. 

Також про відкриття пунктів обігріву на території Ірпінської громади повідомила пресслужба міської ради. Крім того, пункт обігріву облаштували в ірпінському Ветеранському центрі.  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV