ІРПІНЬ – МІСТО ЖИТТЯ: ВІДНОВЛЕННЯ КРАЩОГО МІСТА КИЇВЩИНИ 

image
9 Жовтня 2022, 18:04
Поділитися:

Протягом останнього десятиліття місто Ірпінь, що на Київщині, зуміло стати №1 за основними показниками розвитку в Україні. Про нього говорили як про місто парків, спорту та здоров’я. А зараз знають ще й як місто-Герой. Саме Ірпінь під час ворожої атаки російської армії на Київ став форпостом столиці України. І навіть попри те, що місто значно постраждало, воно знову є лідером – у відбудові соціальної та житлової інфраструктури, відновленні роботи бізнесу, створенні нових робочих місць.


На сьогодні жодне місто в Україні не презентувало так системно та масштабно свої потреби у відновленні, як Ірпінь. Відбудова Ірпеня зараз є найбільш злагодженим процесом і прикладом для всієї країни. Мер Ірпеня Олександр Маркушин та голова Інвестиційної ради міста Володимир Карплюк разом з народним депутатом України Сергієм Тарутою заснували “Фонд відновлення Ірпеня” та вже провели перемовини щодо відбудови міста в Європейському парламенті та Комітеті регіонів ЄС в Брюсселі, у Х’юстоні та Мілвокі (США), у Парижі, у Борні та Аусбурзі (Німеччина). За декілька місяців підписали угоди про побратимство з містами Маямі (Флорида, США), Тлахомулько (Мексика) та Кашкайш (Португалія).


Сьогодні місто активно відновлюється. Для цього із міського бюджету було виділено 112,5 млн грн. Допомогає Ірпеню й область. Зокрема, на закупівлю будматеріалів для відновлення пошкоджених споруд вже виділено 25 млн грн і заплановано виділення ще 30 млн грн. Місто наразі очікує й першу допомогу від держави, це значно прискорить відновлення.

В Ірпені вже замінено 11343 вікон, планується заміна ще 14300 віконних конструкцій. Паралельно відбувається відновлення покрівель та стін будинків, ремонтуються ліфти, оновлюються  дороги, тротуари, з’являються нові світлофори.


Майже завершено відновлення та впорядковування паркових зон та скверів.Саме ірпінські парки завжди були яскравою візитівкою Ірпеня – на прогулянку до зеленого міста приїздили гості зі столиці та всієї Київщини. Це і фантастичний Парк Незнайко, і єдиний в Україні Парк Письменників, казковий Парк “Покровський” (Парк дерев’яних скульптур), парк “Дубки”, парк імені Правика. Особливої уваги заслуговує Площа творчості.


Окрема особлива увага приділяється людям, які втратили дах над головою. Для них спільно із “Укрзалізницею” в Ірпені облаштували так зване “Залізне містечко”, а за підтримки Міністерства розвитку громад та територій – модульне містечко у санаторії “Дубки”. Це модульне містечко Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов назвав найкраще облаштованим в усій країні. На сьогодні триває робота над облаштуванням ще одного модульного містечка та тимчасового житла в одному із колишніх таборів.


Важливим питанням, над яким в Ірпені активно працюють останні п’ять місяців є відновлення освітніх закладів, майже всі учні повернулися, а до перших класів пішли понад 1000 маленьких ірпінчан та ірпінчанок. Завдяки проведеній величезній роботі із початком нового навчального року  освітній процес запущено у 5 з 10 шкіл. Ліцей  № 3, який пошкоджено найбільше, планують відкрити після реконструкції – 1 вересня 2023 року – у цьому місту допомагає з фінансуванням UNICEF. До кінця 2022 року в Ірпені також відновлять роботу 11 із 13 дитсадків. До того ж Ірпінь повністю вже відновив роботу первинної та вторинної ланок медичного забезпечення.


Ірпінь на сьогодні став безперечним лідером і за кількістю придбаної комунальної техніки, необхідної для обслуговування міста. Міська рада профінансувала придбання 12 одиниць комунальної великогабаритної техніки, ще 36 автомобілів придбали за рахунок благодійників.


Оптимістична статистика і щодо бізнесу. Станом на 1 січня 2022 року в Ірпінській громаді налічувалися 10378 зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва (з них 6363 – фізособи-підприємці та 4025 – юрособи). ЗаІ півріччя 2022 року кількість суб’єктів малого підприємництва навіть зросла – 10598 (з них 6398 – фізособи-підприємці, 4200 – юрособи). Відновили свою роботу мережа супермаркетів Novus, мережевий ресторан фінської компанії Hesburger та Райффайзен банк Аваль. Більше того, вже після закінчення бойових дій, вперше в Ірпені відкрилися відділення ОTP-банку, відділення торгової мережі «АШАН» та відділення доставки ТМ «Епіцентр».


У 2021 році Ірпінь посів сьоме місце в рейтингу журналу «Forbes Ukraine» найкращих міст України для ведення бізнесу, продемонструвавши протягом року найбільш позитивну в країні динаміку. Також саме Ірпінь посів 1 місце за рівнем міграційної привабливості, набравши 100 балів зі 100 можливих. За рівнем купівельної спроможності населення місто посідає третє місце в Україні, за критерієм безпеки – четверте, а за показником транспортної доступності – шосте. Також місто отримало високі бали за критеріями «Екологічна ситуація», «Ділова активність» і «Регіональний Doing Business». І зараз у місті роблять усе, щоб темп розвитку і рівень комфорту, навіть попри пережиті бойові дії, не знижувався, а навпаки – покращувалися.


І ще одне – одним із головних критеріїв потенціалу будь-якого міста завжди була привабливість для міграції жителів з інших регіонів. Після деокупації до Ірпеня переїхали понад 3000 нових мешканців з інших регіонів України. І досі продовжують переїжджати. А це говорить лише про те, що Ірпінь був, є і буде містом спорту, парків, здоров’я та життя.