Інтеграція переселенців, захист прав та дієва допомога: у Києві відбувся Всеукраїнський Форум Рад ВПО

image
10 Листопада 2023, 18:30
Поділитися:

Про захист прав майже 5-х мільйонів внутрішньо переміщених осіб, інтеграцію переселенців у громади та міжнародний досвід говорили під час першого Всеукраїнського Форуму Рад ВПО, що з 1 по 3 листопада відбувся у Києві. 

Масштабний захід зібрав майже півтисячі людей і став платформою для діалогу представників ВПО, держави, громадського сектору та міжнародних організацій.

Участь у панельних дискусіях взяли урядовці, парламентарі, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцева влада, члени Рад ВПО, представники десятків громадських та неурядових організацій та 58 міжнародних гостей.

Відкрила роботу Форуму Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Посадовиця нагадала, що минулого року Україна зіткнулася з безпрецедентним викликом. Ніде у світі не було досвіду такого масового  переміщення людей за такий короткий термін. Ми впоралися з цим. Сьогодні загальна ситуація з внутрішніми переселенцями відносно стабільна. 

Міністр подякувала владі у регіонах, міжнародним партнерам та громадському сектору, які працюють на місцях з потребами ВПО.   

«2023-й – це рік, коли набутий досвід ліг в основу документів, а саме в основу Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення та плану її реалізації. Нашою опорою у регіонах стали ОВА та громадський сектор. Завдяки їм влада знає потреби переселенців у регіонах. Ми  також враховуємо думку міжнародних партнерів, без яких було б дуже важко допомагати ВПО. І на цій базі формується державна політика щодо внутрішньо переміщених осіб», — зазначила Ірина Верещук.   

Про важливість взаємодії між владою і громадськими та міжнародними організаціями, які допомагають ВПО, говорила Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Агентства ООН у справах біженців в Україні.

«Цей захід зібрала команда, яка віддано працює заради покращення становища ВПО, їхнього залучення у життя приймаючих громад та процес ухвалення рішень. Переселенці не повинні відчувати дискримінацію і мають право на повноцінну участь у громадському житті. Більш як пів тисячі Рад ВПО в Україні — це велике досягнення. Але зараз наша спільна мета зробити їхню роботу ефективною», – зауважила Кароліна Ліндхольм Біллінг.

Детальніше про появу Рад ВПО як інструмента інтеграції переселенців у громади,та їхню еволюцію говорив Меттью Джонсон, радник з питань стабілізації посольства США в Україні. Він нагадав, що за підтримки благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та IREX, перші Ради ВПО в Україні з’явилися ще до повномасштабного російського вторгнення і згодом цей успішний пілотний проєкт отримав продовження. 

«Сьогодні Ради ВПО перетворилися на невіддільний компонент національної стратегії з інтеграції переселенців, стали пріоритетним напрямком роботи та значним досягненням українського уряду та громадського сектору. Завдяки активній роботі Рад ВПО, ми бачимо, що думки й потреби переселенців враховуються на найвищому рівні», — заявив Меттью Джонсон.

Валерія Вершиніна, голова Ради директорів благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», уточнила, що практично за рік в Україні з’явилися 500 нових Рад ВПО. Цей консультативно-дорадчий орган допомагає розв’язувати проблеми як самим переселенцям, так і громадам, що їх приймають. 

«Завдяки Радам ВПО громади, що приймають переселенців, можуть стати сильнішими. Так само і переселенці можуть обирати – жити, не комунікуючи з громадою й мріючи про повернення, або жити нове життя, інтегруватися і використовувати свій досвід та можливості у новій громаді», — зазначила Валерія Вершиніна.

Під час панельної дискусії «Участь переселенців у формуванні майбутньої політики» Уляна Бах, директорка проєктів IREX в Україні, наголосила на важливій ролі молоді.

«Ми повинні думати про майбутнє, тому важливо працювати з молодим поколінням, щоби діти виросли активними громадянами й могли впливати на своє майбутнє через роботу з владою. Тому зараз в рамках проєкту “Єднання заради дії” ми реалізуємо молодіжну програму у чотирнадцяти громадах України. Йдеться про ВПО та місцевих підлітків. Вони працюють разом, вчаться розробляти та реалізувати важливі проєкти, а також опановувати навички аналізу і роботи в команді», — розповіла Уляна Бах.

Під час панельних дискусій, стратегічних сесій та презентацій учасники й учасниці Форуму говорили про те, якою має бути дієва державна політика підтримки та інтеграції ВПО, як покращити послуги для переселенців у громадах, про подальші плани щодо діяльності Рад ВПО та забезпечення їхнього ефективного та незалежного функціонування. 

В третій день відбулася неформальна виставка «Твоя СИЛА – прагнути перемоги» від Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX in Ukraine) та Ярмарок можливостей, показ форум-вистави «По колу» з інтерактивним обговоренням від програми Єднання заради дії, а ще – нетворкінг з різними українськими благодійними організаціями, які ділилися одне з одним своїми напрацюваннями та досвідом. 

У Форумі взяли участь 157 представників всіх Рад ВПО з 24-х областей України. Вони укотре наголосили, що саме переселенці якнайкраще розуміють потреби переміщеного населення та шляхи розв’язання їхніх проблем й пришвидшення надання допомоги. У цьому владі на місцях спершу допомагав досвід тих, хто перемістився ще у 2014-му році. А нові Ради ВПО можуть стати потужною рушійною силою змін.

Рішення Ради ВПО не має обов’язкового до виконання юридичного значення, але важливо щоби влада реагувала на ці ініціативи, а Ради стали дійсно спроможним органом. Одним з інструментів, що допоможе зробити роботу ефективною, може стати моніторинг виконання рекомендацій, які Ради дають місцевій владі. Це підкреслили представники регіональних Рад ВПО.

Результати Форуму з’являться у підсумковій резолюції, проєкт якої цього тижня доопрацьовують учасники та партнери. 

Захід проводився Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у партнерстві з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) й Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). Вміст є виключно відповідальністю БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та не обов’язково відображає погляди Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) й Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

Джерело: Новини Білої Церкви – головні та останні новини БЦ сьогодні, події в Білій Церкві