Інсульт «косить» броварчан: ангіоневрологічне відділення переповнене

image
17 Червня 2019, 21:35
Поділитися:

Ангіоневрологічне відділення у Броварській багатопрофільній клінічній лікарні (ББКЛ) одне з найдавніших і найбільших у медичному закладі. Відділення розраховано на 85 ліжкомісць, однак кількість хворих на інсульт та загальноневрологічні захворювання цю позначку значно перетинає. Найчастіше це трапляється в «гарячий період» – температурних коливань. Цьогорічний червень – особливо аномальний у цьому плані. І від інсульту нині не застраховано ні молодше покоління, ні старше.

У переліку головних причин інвалідності та смерті як в Україні, так і світі, інсульт посідає друге місце.

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку.

Перші його ознаки легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ
О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ
З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ
О – ОЧІ, раптове погіршення зору
К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

Завідуючий ангіоневрологічним відділенням ББКЛ, кандидат меднаук, Заслужений лікар України, член-кореспондент Міжнародної академії фундаментальних основ буття, доцент Київського медуніверситету Олексій Павлович Онопрієнко про інсульт знає все. Фактично все, адже свої дослідження продовжує.

Олексій Онопрієнко

Щодня в ангіоневрологічному відділенні, яким він керує, перебуває понад 100 хворих, притому, що розраховано воно на 85 ліжкомісць: 45 – для хворих на інсульт, 40 – загальної неврології. Уже понад півроку в ангіоневрологічному відділенні триває ремонт. І коли завершиться – невідомо. Безпосередньо зараз у ремонті перебуває 4 палати, тож хворі лежать на ліжках і в коридорі. Лежать пацієнти і у блоці інтенсивної терапії, хоча він призначений для тяжкохворих.

Нині – «гаряча пора», каже завідуючий відділенням: зростання інсультів прямо пропорційне добовим коливанням температурного стовпчика термометра. Так, якщо вдень сонце напалює до 40 градусів, то вночі температура знижується до +15-+20. До того ж, у таку спеку мешканці Броварщини п’ють недостатню кількість води, пояснює кандидат меднаук, при тому що відбувається її значне випаровування у вигляді поту. Відтак кров згущується і кількість хворих на судинну патологію зростає. До всього, у спеку деякі зловживають алкоголем та палять. Збільшує ризики інсульту і надлишкова вага, нездорове харчування та цукровий діабет.

Наразі у відділенні працює 10 із 13 необхідних лікарів та 18 із 19 необхідних медсестер

Значно впливає на збільшення кількості  інсультів і Чорнобильська трагедія, розповідає Олексій Онопрієнко: і через 33 роки атмосферне повітря, земля, вода, рослини, риби, тварини, люди забруднені цезієм, стронцієм, плутонієм, америцієм. І ця забрудненість триватиме до 2056 року, озвучує сумну статистику лікар. За понад три десятки років значно зросла кількість не лише хворих на рак щитоподібної залози та інших форм онкології, а і втричі –  кількість інсультів. Власне, про все це Олексій Онопрієнко доповідав на міжнародній науковій конференції. Ще одним фактором збільшення кількості інсультів Заслужений лікар України називає психогенний фактор – зростання стресів та депресій. Відтак, збільшується  хворих на гіпертонію. Власне, вона у 80%  ще є однією вагомою причиною інсультів.

За словами Олексія Онопрієнка, з початку року (за 5 місяців) в ангіоневрологічному відділенні пролікували 1432 хворих. Це на 11 менше, ніж за відповідний період минулого року. Із них безпосередньо хворих на інсульт за 5 місяців 2018 р. пролікували 1018  осіб, цього року – 1002.  Загалом за минулий рік у Броварах та районі зареєстровано 825 інсультів. Ішемічних (без крововиливів) було 78%, геморагічних – 22%, що складає 1:7. І це хороший показник, зазначає лікар, бо по Україні він складає 1:4, а за кордоном – 1:8.

Із усіх вище зазначених інсультів – 85% хворих хоча й вижили, все одно повернулися на лікування, розповідає Олексій Онопрієнко. Померло – 25%. Однак це – хороший показник, каже завідуючий відділенням. При цьому помирають ті, які запізно звернулися за допомогою.

У перші роки після Чорнобиля смертей від інсульту було значно більше серед молодих людей, розповідає Заслужений лікар України, однак із часом люди «мутувалися», тож і виживання зросло. За словами лікаря, за останні 10 років інсульт на Броварщині особливо не помолодшав: наймолодшому хворому було 27 років, найстаршому – за 90. За ці роки навіть є 11 довгожителів, які перенесли інсульт і пережили 90 років.

Такі «непогані» результати виживання Олексій Онопрієнко пояснює ранньою та кращою діагностикою і належним лікуванням, які є в Броварах. Так, броварська лікарня наразі має СКТ (спірально-комп’ютерна томографія) та МРТ (магнітно-резонансна томографія), які дозволяють у перші години підозри на інсульт провести обстеження, встановити точний діагноз та призначити відповідне лікування. До слова, в екстрених ситуаціях хворим на інсульт проводять безкоштовну діагностику. Наразі у броварській лікарні за показами проводять і безкоштовний дорогокоштуючий тромболізіс. Хворим на ішемічний інсульт проводять  консервативне поетапне лікування, хворим на геморагічний інсульт – надають допомогу в нейрохірургічному відділенні броварської БКЛ. Зауважимо, що там проводять унікальні операції і з видалення пухлин головного мозку.

Чого зараз бракує у ангіневрологічному відділенні, так це належного ремонту, відтак, ліжкомісць.

Однак, за словами завідуючого, через місяць-два відділення заплановано розділити. Так, у відділенні залишиться 50 ліжок для хворих на інсульт та блок інтенсивної терапії, загальну ж неврологію (40 місць) перемістять у терапевтичний корпус.

Наостанок  лікар нагадує: у разі виявлення хоча б одного із проявів інсульту (дивіться вище абревіатуру МОЗОК) потрібно негайно телефонувати за номером 103. Адже людина з інсультом, яка отримає кваліфіковану медичну допомогу протягом перших 4,5 годин, має більше шансів повернутися до повноцінного життя.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари