Інформація для батьків дошкільнят та школярів Фастівської громади

image
17 Серпня 2023, 12:52
Поділитися:

Новий навчальний рік – це нові інфекційні ризики, пов’язані з циркуляцією інфекцій у дитячих колективах. Йдеться про кір, краснуху, вітрянку, грип, кашлюк тощо. Таким хворобам можна легко запобігти щепленнями.

Якщо ваша дитина вступає до садочку у віці 3 років, вона вже має отримати наступні щеплення:­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ 4 проти дифтерії, правця і кашлюку (АКДП), 4 проти поліомієліту (2 ІПВ та 2 ОПВ), 3 проти гепатиту В, 1 проти кору, краснухи і паротиту (КПК), 3 проти гемофільної інфекції (Хіб) і 1 проти туберкульозу (БЦЖ).

Якщо дитина вступає до школи у віці 6-7 років, у вакцинальній карті мають бути відмітки про такі щеплення: ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­5 щеплень проти дифтерії, правця і кашлюку (4 АКДП і 1 АДП), 5 проти поліомієліту (2 ІПВ та 3 ОПВ), 3 проти гепатиту В, 2 проти кору, краснухи і паротиту (КПК), 3 проти гемофільної інфекції (Хіб) і 1 проти туберкульозу (БЦЖ).

За графіком деякі щеплення робляться також у віці 14 та 16 років.

Зверніть увагу на рекомендовані щеплення: проти грипу, вітряної віспи, менінгококової, пневмококової та ротавірусної інфекцій – вони нададуть дитині додатковий захист і зекономлять родинний бюджет.

Звірте вакцинальну карту дитини з календарем щеплень (https://bit.ly/calendar-vaccination) і якщо якихось доз вакцин не вистачає, зверніться до сімейного лікаря або педіатра дитини, щоб надолужити вакцинацію перед стартом навчання.

Якщо дитина задекларована в Фастівському ЦПМСД, записатися до лікаря та на вакцинацію можна за номерами кол-центру: 073-20-20-333, 066-20-20-333. Кабінет щеплень працює за наступним графіком: понеділок-п’ятниця з 8.00 до 15.30.

Якщо ви втратили медичні документи дитини або не маєте декларації з лікарем, зверніться за номером: 073-20-20-333 або 066-20-20-333 і вас проконсультують щодо подальших дій.

У ЦПМСД станом на сьогодні доступні наступні вакцини: АКДП (виробництво Індія), АДП( Індія), Пента Хіб( Індонезія), КПК (виробництво  США), ІПВ( Нідерланди ), БЦЖ (Польща). Всі вони ефективні, безпечні і є безоплатними для пацієнта.

У разі вакцинації рекомендованими вакцинами, ви можете придбати потрібний препарат в аптеці і після консультації лікаря звернутись із ним до кабінету щеплень.

 

За  інформацією Надії ЖУК, лікаря-педіатра АЗПСМ №2, медичного директора КНП ФМР «Фастівський міський ЦПМСД»

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів