Індустріальні парки — реальна можливість залучення інвестицій в Україну — Ярослав Москаленко

image
26 Вересня 2020, 21:50
Поділитися:

Сьогодні рецепт порятунку економіки країни — в будівництві мережі індустріальних парків — переконаний голова Київської обласної організації політичної партії «За Майбутнє», народний депутат України 8-го скликання Ярослав Москаленко.
«Індустріальні парки — це реальна можливість залучення інвестицій у країну та створення високооплачуваних робочих місць. Це частина курсу «нової індустріалізації», яка сьогодні потрібна українській промисловості задля перетворення України із сировинної держави в країну з економікою доданої вартості», — говорить Москаленко.
«Такий важливий законодавчий рецепт вже давно використовують розвинені країни світу, зокрема, у США, Німеччині, Південній Кореї. Свого часу такі парки стали елементом розвитку промисловості Китаю. Наші сусіди у Східній Європі теж взяли курс на розвиток мережі індустріальних парків», — розповідає про успішні приклади інших держав Ярослав Москаленко.
За його словами, в Україні зареєстровано близько сорока індустріальних парків, із них працюють — менше половини. Ключова проблема — відсутність законодавчої бази.
Нині у Верховній Раді зареєстровані законопроекти № 3724 і № 3725, які мають врегулювати питання будівництва парків. Вони також пропонують і певні пільги.
Ярослав Москаленко зауважує, що, або через нерозуміння суті та можливостей, які дають індустріальні парки, або через відсутність стратегії влада штучно гальмує ухвалення цих документів. Так, законопроекти, які сьогодні в Раді, — мають низку недоліків, бо, наприклад, створюють можливість для зловживань з боку державної податкової служби. Проте їхня ідеологія — правильна.
«Необхідно виносити ці документи на перше читання. Депутати групи політичної партії «ЗА Майбутнє» у парламенті готові внести правки, які розробили з експертами в цій галузі. Така законодавча база стане одним із ключових чинників для продовження процесу децентралізації, а саме — подальшого зміцнення фінансової незалежності територіальних громад», — зауважує лідер «За Майбутнє» Київщини Ярослав Москаленко.
Голова обласного партійного осередку роз’яснює, що механізм реалізації мережі парків насправді доволі простий: громада на своєму рівні забезпечує виділення землі під будівництво спеціальної зони, а держава, зі свого боку, має забезпечити належну інфраструктуру для функціонування індустріальних парків. Йдеться про підведення всіх необхідних комунікацій та будівництво якісних транспортних магістралей.
На його переконання, такі умови відкриють можливості для співпраці з дуже серйозними компаніями, як українськими, так і світовими. Підприємці зменшують свою видаткову частину і податки, отримують місце, вже готове для створення нового підприємства, тоді як громада отримує нові робочі місця та стабільне поповнення місцевого бюджету.
«Ми плануємо зробити Київщину успішним плацдармом для запровадження в країні мережі індустріальних парків. Київська область має стати флагманом української економіки. І це одне з наших першочергових завдань. Ми хочемо, щоб інвестори приходили просто до громад та сплачували податки на місцях. Ми хочемо, щоб люди працювали там, де живуть: у Білій Церкві, Вишгороді, Фастові, Обухові, а не їздили щодня до Києва або навіть поповнювали лави заробітчан», — окреслює перспективи розвитку регіонів Ярослав Москаленко.
Говорить очільник «За Майбутнє» Київщини й про найближчі плани обласної команди політсили: «Маємо створити понад 25 індустріальних парків тільки в Київській області. У нашої команди є чіткі напрацювання, розуміння, де і що потрібно будувати з огляду на специфіку районів. Якщо це Бориспільський район, то там можливо побудувати ІТ-хаб при аеропорті, індустріальні зони для бізнес-спільнот, логістичні та виставкові центри, готелі, конференц-зали тощо. Бориспільський аеропорт розташований на перетині багатьох повітряних трас із Азії, Європи та Америки. Він пропускає 15 мільйонів пасажирів на рік. Понад 40 національних компаній здійснюють із аеропорту «Бориспіль» пасажирські та вантажні перевезення за 77-ма маршрутами по всьому світу. Це величезний потенціал не лише району, а й країни в цілому.
Вишгородський район, до прикладу, має проблему з екологічною утилізацією пір’я. Індустріальні парки зможуть перетворити цю проблему на джерело прибутку. Пір’я можна було б утилізувати за допомогою словацької технології переробки: вивчення досвіду Словаччини показує успіх подібних підприємств.
Якщо розглядати Переяслав-Хмельницький район, то там у свій час було розвинуте овочівництво. Але ж сьогодні існує великий потенціал для розвитку Придніпровського туризму!
На прикладі Броварського району ми бачимо промислові зони, де багато непрацюючих підприємств. За технологією індустріальних зон їх можна адаптувати до нових умов та перепрофілювати. Сьогодні є можливість залучити австрійського інвестора, який може побудувати завод з виготовлення СІП-панелей для соціального енергозберігаючого будівництва».
Політик зауважив, що в області існують райони, які перебувають у депресивному стані та мають високу депопуляцію населення. Зокрема — це Поліський район. За його прогнозами, й Іванківський район, де вже немає чим заплатити медичним працівникам зарплатню, — невдовзі очікує така ж доля. Запитання до влади про вихід із цього становища наближених до зони відчуження та найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС територій залишилися без відповіді, так само, як і запитання про збереження статусу Іванківського та Поліського районів.
«У цих районах можуть приносити доходи житлові будинки з першими поверхами комерційного призначення і частиною квартир, побудованих за рахунок пайової участі. Можна побудувати комунальний ринок, провести дослідження придатності землі до обробки у зоні відчуження та здавати її в оренду. Потребує активізації робота з інвесторами, які спеціалізуються на виробництві сонячної енергетики. Перспективним проектом тут також може стати і зелений туризм», — зазначив він.
Ярослав Москаленко переконаний, що інструмент індустріальних парків запрацює лише при умові компетентності нової місцевої влади та злагодженої роботи законотворців й уряду.

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород